Izvedbene umjetnosti

Brechtova “Opera za tri groša” postaje “Operacija: Tri groša” u izvedbi studenata ADU

Foto: Karla Jurić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sa željom da pred zagrebačkom publikom oživi zlatne godine 20. stoljeća, za svoj završni rad na preddiplomskom studiju produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu student Marin Leo Janković okupio je tim koji broji preko 40 članova na čelu s koreografkinjom Kornelijom Kosanović, dramaturgom Robinom Mikulićem i redateljem Vidom Begićem. Glazbeno-scenski spektakl “Operacija: Tri groša” suvremeno je autorsko čitanje glasovite Brechtove drame koje će svoju premijernu izvedbu imati u srijedu, 30. svibnja u 20 sati na sceni F22.

Ovo uprizorenje Brechtove drame temelji se na promjeni geopolitičke paradigme pa tako devetnaestostoljetni London postaje rasplesani Zagreb s kraja 20-ih godina prošlog stoljeća, dok se legendarne mračne ulice britanske prijestolnice susreću i stapaju u, za naše podneblje, ništa manje legendarni prostor čuvenog Hotela Esplanade.  Poznati protagonisti njemačkog dramatičara shodno tome u ovoj se verziji Opere više ne odazivaju na svoja stara imena, nego ih upoznajemo kao Johana, Ferenca, Giuliu, Elisabeth i gospođu Matignon – stvarne i fikcionalne likove koji su vladali zagrebačkim podzemljem u tim, kako ih se često zove, zlatnim godinama 20. stoljeća.

Glavnu ulogu Johana Glücka, prvog gosta Hotela Esplanade i karizmatičnog ženskaroša, tumači Robert Španić, a njegovu izabranicu – Giuliu Matignon – igra Mada Peršić. U ostalim ulogama su Ante Vukov, Sara Duvnjak, Denis Bosak, Maruška Aras, Elizabeta Brodić i Rok Juričić. Osim njih stari Zagreb dočarat će nam i jazz ansambl plesnog studija Action te Back to Swing Zagreb.

Prebacivanjem fokusa s otprije poznatih zapleta na uspostavljanje novih, ali u originalni tekst upisanih odnosa, ponudili su novo iskustvo starog glazbeno-scenskog spektakla – brehtijanski epski diletantizam za 21. stoljeće. Oslanjajući se na stvarni povijesni događaj, što je dolazak fatalne američke izvođačice Josephine Baker ondašnjim Agramerima zasigurno predstavljao, grade okvir u kojem će simpatični antijunaci po tko zna koji put u povijesti teatra zaplitati, rasplitati te ispreplitati svoje živopisne priče čije razrješenje, nikad ne može biti drugačije od onog koje je ponudio autor originalnog predloška.

Dizajneri rasvjete su Ivan Lušičić Liik i Ivan Štrok, kostimografiju potpisuje Tina Spahija, scenografi su Leon Husnjak, Ivona Lerga i Katarina Mustać, a mentor završne produkcije je redoviti profesor na Odsjeku produkcije dr. sc. Darko Lukić. Osim premijerne izvedbe, 30. svibnja, “Operacija: Tri groša” izvodi se 1. i 2. lipnja u 20 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni u Frankopanskoj 22.

Be social

Komentari