Film

Ciklus Virusi u Art-kinu: Otvaranje uz kultni ‘Nasip’ Chrisa Markera

Press Art-kino Croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nevidljivi ubojice epskih razmjera, virusi su, nadnaravni ili realni, zasigurno jedan od najvećih i najzlokobnijih neprijatelja u povijesti filma. Povod je to za mali, ali zarazno dobar ciklus filmova Virusi koji se u Art-kinu održava od 12. do 14. prosinca.

Program otvara kultni Nasip (1962.) Chrisa Markera, jedan od najpoznatijih kratkometražnih filmova uopće, znanstvenofantastična egzistencijalna drama o povratku u prošlost u potrazi sa spasenjem Zemlje opustošene nuklearnim ratom.

U nastavku slijedi jedan od mnogobrojnih filmova inspiriran Makerovim remek-djelom, 12 majmuna (1995.) Terryja Gilliama s Bruceom Willisom i Bradom Pittom u glavnim ulogama. Priča započinje 2035. godine u Philadelphiji, gdje ljudi žive duboko pod Zemljinom korom jer je čovječanstvo poharala nepoznata zarazna bolest od koje je umrlo pet milijardi ljudi. Vlasti šalju zatvorenika Jamesa Colea u prošlost da ondje izolira opasni virus i tako omogući da se u budućnosti napravi cjepivo.

Press Art-kino Croatia

Drugi dan programa donosi 28 dana kasnije (2002.), misteriozni znanstveno-fantastični horor Dannyja Boylea koji prati mali broj preživjelih nakon virusa koji se proširio Ujedinjenim kraljevstvom i usmrtio ostatak pučanstva. Riječ je o filmu koji je uspostavio novi standard modernim zombie filmovima svojom žustrom, digitalnom video estetikom.

Posljednji film ciklusa domaći je naslov Variola Vera (1982.) Gorana Markovića, žanrovski određen kao mješavina horora i filma katastrofe. Glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija, a scenarij koji je Marković napisao uz pomoć Milana Nikolića, temeljen je na stvarnim događajima, odnosno epidemiji velikih boginja koja je 1972. godine pogodila Jugoslaviju. Film se danas smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja jugoslavenske kinematografije 1980-ih, a u Art-kinu se prikazuje na 35 mm vrpci.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Be social

Komentari