nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

„Cura za sve“ (2023): Cura za sve, film ni za koga

cura za sve
Foto: Screenshot from YouTube trailer
Vrijeme čitanja: 4 minute

„There is something seriously wrong with you” (Gary, „Cura za sve”)

Maddie Barker, 32-godišnja vozačica Ubera i konobarica, na rubu je financijske propasti i gubitka kuće koja joj je jedina ostavština pokojne majke. Stoga je primorana odazvati se na oglas na Craigslistu u kojem bogati roditelji nude auto u zamjenu za to da netko hoda s njihovim sramežljivim sinom Percyjem kako bi ga „oslobodio iz njegove ljušture” prije fakulteta. No, pokazuje se da Maddien šarm neće biti dovoljan da obori s nogu mladog Percyja.

Oživljavanje mrtvog magarca

Redatelj i scenarist Gene Stupnitsky, poznat po svojem radu na proslavljenom sitcomu „U uredu” kao i filmovima „Godina prva”, „Zločesta učiteljica” i „Dobri dečki”, ovog puta donosi film „Cura za sve”. Riječ je o takozvanoj seks-komediji, žanru koji je prestao biti zanimljiv prije petnaestak godina i koji jedino autori poput Stupnitskyja pokušavaju oživjeti, s vrlo ograničenim uspjesima.

cura za sve
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Stoga bi nas moglo začuditi da je oskarovka Jennifer Lawrence (serijal „X-Men”, „Silver Linings Playbook”, serijal „Igre gladi”) pristala glumiti u jednom takvom filmu koji zbog svoje neobične, ali vrlo kontroverzne premise, u startu sam sebi puca u nogu. No to je i cilj filma – izazvati kontroverze i potaknuti zanimanje za film koji ni po čemu nije zanimljiv.

Pauza koja nije trajala dovoljno dugo

Dobri poznavatelji rada Jennifer Lawrence znaju da je glumica i u prošlosti imala diskutabilnih uloga i neuspjeha i kod kritike i publike što ju je natjeralo da uzme kratku pauzu od glume. Gledajući njen film „Ne gledaj gore”, ali i ovaj film, mišljenje je pisca ovih redaka da ta pauza nije bila dovoljno duga.

cura za sve
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Svoje mišljenje opravdavam time da se radi o filmu koji se jako teško može klasificirati kao komedija, prvenstveno zbog nedostatka onog bazičnog osjećaja koji svaka komedija mora izazvati – smijeha, ali i zbog vrlo kontroverzne premise na kojoj počiva ovaj film, nezanimljive režije, neujednačenog tona filma, mediokritetskih nastupa i mnoštva drugih stvari koje ovom filmu ne idu na ruku.

Odabrao Woody Allen

Počnimo od premise filma i zapitajmo se na kakvu bi osudu film naišao da se 32-godišnji muškarac počne udvarati 19-godišnjoj (u SAD-u maloljetnoj) djevojci?! Lako je očekivati osude za poticanje groominga, seksualnog uznemiravanja, pedofilije i sličnog. No, dvostruki holivudski standardi govore da je ovo sasvim normalno i da može biti izvor komedije. Kao da je sam Woody Allen, redatelj i scenarist koji je oženio svoju posvojenu kćer, sudjelovao u izradi scenarija.

cura za sve
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Čak i ako zanemarimo ridikuloznu premisu, film je to koji nije ni za koga, pogotovo što se tiče humora. „Cura za sve” je takozvani one-trick pony, film koji je jedino sposoban proizvesti politički nekorektne šale najgore vrste – vulgarne, pretjerano seksualizirane, zahodske i blago rečeno rasističke.

Posve je to razumljivo od nekog tko nakon „U uredu” nije uspio proizvesti nešto aktualno i duhovito jer, koliko god se trudio, ne možeš staru komediju naučiti novim trikovima i tako ju držati svježom i primamljivom za nove generacije.

Cura za sve / no hard feelings
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Rijetke su komedije koje su bezvremenske i koje će se čak i nakon nekoliko desetljeća moći gledati kao da su napravljene taj dan, a na prste jedne ruke moguće je nabrojati one napravljene u ovom desetljeću koje će postati klasici. „Cura za sve” sigurno nije na toj listi.

Stockholm, imamo problem!

Ono što je počelo kao seks-komedija koju je neprirodno gledati zbog nedostatka šala i užasa koji personificira lik Jennifer Lawrence koja postaje sve više nasrtljivija i vulgarnija prema jednom maloljetniku ubrzo se pretvara u romantičnu melodramu u kojoj se žrtva i zlostavljač sve više zbližavaju (tzv. stockholmski sindrom) i u kojem saznajemo nepotrebne detalje iz Maddiene prošlosti koji bi ju trebali humanizirati.

cura za sve
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Tako doznajemo da ju je otac napustio, da je majka bila bolesna, kuća joj je jedina uspomena na nju, loši ljubavni odnosi potječu iz problema s ocem uz slične srcedrapajuće detalje koji doprinose tonskoj neujednačenosti filma. Film tek u trećem činu ponovno postaje seks-komedija i tako sve više remeti temu radnje i pokazuje da ni on sam ne zna u kojem smjeru treba ići.

Jednooki u kraljevstvu slijepih

Glumački, film bi trebala nositi jedna oskarovka, no nju je posve zasjenio mladi Andrew Barth Feldman koji je filmu dao ljudsku crtu i čiji se lik javlja kao glas razuma naspram poremećenom i duboko uznemirujućem liku Jennifer Lawrence. Ni jedno ni drugo nije nadareno za komediju, pogotovo ne Lawrence, no dojma sam da je Feldman ipak čovjek s jednim okom u kraljevstvu slijepih te da je time izvojevao Pirovu pobjedu.

Ostatak glumačke postave nije ispunjen slavnim imenima, niti bilo čemu pridonosi radnji ovog filma nakon kojeg bi čovjek najradije uzeo izbjeljivač i prosuo ga u oči kako bi zaboravio što je gledao.

Režija je nezanimljivo odrađena, montažni postupci ne nude previše novog i interesantnog, fotografija je solidna, no specijalni efekti su vrlo loši, koliko god ih malo ima. Glazba je „razbacana” odnosno ne odgovara tonu scene osim skladbe Maneater koja je dobro pogođena s obzirom na karakter Maddie koja je žderačica muškaraca.

Vodeći se primjerom imenjakinje Jennifer Lopez, Jennifer Lawrence poseže za najjeftinijim sredstvom privlačenja publike – opscenošću i golotinjom, no čak ni to ne pomaže ionako užasnom filmu koji nije nimalo vrijedan vaše dragocjene pažnje.


Prati Ivanove recenzije na Instagramu

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari