nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Dekadentni skate sesion u Akc Attacku uz S.N.F.U., Kurve, Svinje i Raspad Sistema

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na pitanje kako provodite dane u ovom bezličnom tjednu, jedini i točan odgovor bio bi taj da molite bogove Majskih Kiša da se smiluju nedjelji pred nama. Pa što je u nedjelju?

Ne budite blesavi. Nedjelja popodne u pola pet već je prekasno. Nedjelja, prokleta nedjelja, nigdje nikog pustinja je najobičnija laž. Ove nedjelje preskače se očekivana svetkovina drijemeža punog želuca, dok svira radio Sljeme. Preskočit će se i tradicija blaženog lijenog sklapanja očiju na najnapetijim dijelovima Poirota, odgodit će se partije binakule ma kako jako vas svrbio lijevi dlan. Catan uz palačinke iz Dubravice i opskurnu glazbu radio Studenta možemo prebaciti i za ponedjeljak. Spremite šah u ladicu do onog idućeg vikenda. U nedjelju 8. svibnja odgađaju se sve rutine rezervirane za sedmi dan u tjednu, euharistijsko slavlje prebacuje se u Akc Attack.

CBGB Style ponosno prezentira koncert legendarnih kanadskih skate punk veterana S.N.F.U., koji će po prvi puta gostovati u Zagrebu. Gosti potpore biti će KurveRaspad Sistema i Svinje, a skate park session počinje u 15:00 uz popratne zvučne i mirisne kulise s Krckovog roštilja.

Society’s No Fucking Use je hardcore punk bend čija je žestina neupitna, brzina ritam sekcije ukrašena je kombinacijom melodičnih i eksplozivnih rifova i okrunjena prepoznatljivim glasom Mr. Chi Piga, koji je i sam poznat zbog odlične interakcije s publikom. Krenemo li kronološki, sastav je osnovan 1981. godine u Edmontonu (Kanada), nakon što se pjevač Ken Chinn (poznat kao Mr. Chi Pig) upoznao braću Belke (Mark i Brent). Sudbonosni susret doveo je do toga da, nakon brojnih zajedničkih skate sessiona, dečki odluče osnovati bend.

Sve ostalo je prošlost. S.N.F.U. je svoje temelje gradio na publici Sjeverne Amerike. Karijeru su započeli albumom “And No One Else Wanted To Play” objavljenim 1984. godine, od tada su izdali sveukupno 10 albuma, što im je i donijelo titulu jednog od najutjecajnijih skate punk bendova. Nakon izdavanja još dva studio albuma, S.N.F.U. se raspada 1989. zbog razilaženja u mišljenjima.

S.N.F.U. je jedan od onih bendova za koje s pravom možemo reći da je prošao kroz razno razne uspone i padove. Sastavljanja i rastavljanja, izmjene članova i privatne borbe pjevača s ovisnostima. No to ih je učinilo još jačima – 2007. godine Mr Chi Pig ponovno okuplja dobro poznatu ekipu, ovaj put bez braće Belke. Od 2014. do danas bend svira u stalnoj postavi uz Mr. Chi Piga, Davea Bacona na basu, Randya Steffesa i Kurta Robertsona (Dirty Kurt) na gitarama i Jamiea Olivera (ne golog kuhara) na bubnjevima.

 

Raspad sistema je zrela jabuka, jedan od bisera na kruni hardcore punka. Ovaj zagrebačko – požeški bend aktivno je djelovao u vrijeme kad je jeans ponovno bio u punom jeku mode, od 1999. do 2003. U svojim nogama broje mnoge koncertne manifestacije s dobro poznatim bendovima kao što su AK47, Intoxicate, Aktivna Propaganda, Nula, Fakofbolan, Mikrofonija, Wasserdicht, Radikalna Promjena, Hoću?Neću!, La Kurtizana i ostalim hrabrim punk ratnicima koje su slučajno zaboravili spomenuti.

Preživjeli članovi originalne postave danas sviraju melodični punk rock, dok dio članova koji je otplesao valcer kroz bend danas svira u bendovima kao što su Loš Primjer i Dislike.

 

Kurve su bogomdana petorka, prinčevi dobrog ukusa, vitezovi  blistavog obraza, oni su nemaskirani osvetnici u borbi protiv životnih nedaća. Okrugli stol nalazi im se u Zagrebu, a štitovi im se sastoje od dva EP izdanja – “Su Bolje Majke” i “Sjebane pjesme”. Glazbeni izričaj im počiva na križanju rock’n’rolla, punka i d – beata ukrašenog Šabinom fatalnom poezijom.

U slobodno vrijeme skupljaju sličice iz nogometnih albuma, vježbaju plesti pletenice, gube jedni drugima gitare, gledaju bake dok se šljopkaju i pletu goblene. Live nastupi poznati su im po simpatičnim ekscesima i mimi performansima, pa tako djelovanje Kurvi nadilazi glazbu i prelazi u umjetnost.

 

Svinje nas prisjećaju na bajku o praščićima i kućici. Bend iz Zagreba datira iz berbe studenog 2011. godine. Svinje se ne krune izdanjima, singlovima ili zaraznim rifovima.

Pred publiku prosipaju bisere svoje kreativnosti, žive u skladu s astrološkim predviđanjima i ne jedu meso. Magični broj im je 13, a nadaju se da će zdravim životom i produhovljenom filozofijom otkriti vrelo mladosti i živjeti vječno.

 

Za ovu bogohulnu svetkovinu organizatori su pripremili skate rampu koja će biti postavljena u dvorištu Medike. Event je zamišljen kao cjelodnevnom okupljanje koje će početi u 15:00 popodne uz neizostavni asortiman okrijepe za žedna nepca. Karte u pretprodaji se mogu kupiti u Dirty Old Shopu na adresi Tratinska 18 po cijeni od 50 kuna, a na ulazu cijena karte iznosit će 60 kuna, ako će ih još biti.

Be social

Komentari