Vizart

Deset internacionalnih umjetnika čiji rad još stignete pratiti!

Foto: facebook.com/Toshio Saeki
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/Toshio Saeki
Foto: facebook.com/Toshio Saeki

Iako je 2013. godina naveliko zagazila još uvijek stignete pratiti umjetnike koji imaju najveću šansu obilježiti ovogodišnju umjetničku scenu. Neki su je već obilježili na razne načine, nečiji su radovi zabranjivani, a neki pak tek čekaju svoju minutu slave. Poznati ili ne u zemljama u kojima stvaraju ovi umjetnici i jesu ‘šaroliki’. Od uvijek aktualnih street instalacija iz majke Rusije, palestinskog umjetnika koji stvara u Parizu pa sve do erotike, nasilja i perverzije. Ziher vam donosi deset najzanimljivih inter-nacionale umjetnika.

1. Pedro Reyes
Rad ovog mladog umjetnika više načina umjetničkog izražavanja od skulpture, performansa, preko arhitektrure i video umjetnosti. Poznat je po  skulpturi naziva Casa Tripode.

Foto: screenshot / Pedro Reyes
Foto: screenshot / Pedro Reyes

2. Toshio Saeki
Crteži šezdesetsedmogodišnjeg japanskog umjetnika bave se erotikom, nasiljem i perverzijom. Prikazuje muškarce, žene, demone, životinje, tijela i ostala stvorenja, a na njegov rad utjecali su japanski umjetnici Aida Makoto i Takashi Murakami. Iako nikada službeno zabranjen, njegov rad zaprimio je upozorenja od  japanske vlade. On kaže da samo uživa u šokiranju publike svojom umjetnošću, no da osobno nije uključen u neke od ekstremnih aktivnosti koje prikazuje.

Foto: facebook.com/Toshio Saeki
Foto: facebook.com/Toshio Saeki

3. Hani Zurob
Ovaj umjetnik je palestinski izbjeglica koji živi i radi u Parizu. Na njegov apstraktni rad imali su utjecaja Paul Gauguin i Lucien Freud. Tematizira identitet, kolektivno pripadanje i pokret, a često u svoj rad inkorporira slike svoga sina. Iako je na umjetničkoj sceni prisutan tek desetak godina, već ima svoju biografiju, naziva “Između izlaza: Slike Hania Zuroba” , a spominju ga poznati časopisi kao što je Bazaar, Contemporary Practices Journal, Le Monde...

Foto: screenshot/Hani Zurob
Foto: screenshot/Hani Zurob

4. Dara Friedman
Njemačka umjetnica koja živi u Miamiju bavi se tematikom individualnosti u urbanom prostoru i idejama performansa, kroz video instalacije, fotografiju i film. Koristeći objektiv fotoaparata kao produžetak svog oka i tijela, Friedman teži za pojačanim osjećajem subjektivnosti. Poznata fotografija Plesačice može se navesti kao Darina najupečatljivija te je upravo i tim nazivom umjetnica otvorila izložbu u Miami Art Museumu.

Foto: screenshot/dara friedman
Foto: screenshot/Dara Friedman

5. Guillaume Leblon
Pariški umjetnik koristi se starim stolovima, policama, i ostalim otpadom kako bi stvorio skulpture.

Foto: screenshot/guillame leblon
Foto: screenshot/Guillame Leblon

6. Pinaree Sanpitak
Tajlandska umjetnica bavila se svim formama od kolaža i fotografije preko skulptura i instalacija, tematski obrađujući ideje feminizma i ženstvenosti. Njezin rad  smatra se među najmoćnijim otkrivanja ženskog iskustva u cijeloj jugoistočnoj Aziji. Njezina primarna inspiracija je  žensko tijelo, destilirano svojim najosnovnijim oblicima, a prožeto nekom eteričnom duhovnosti.

Foto: screenshot/ pinaree
Foto: screenshot/ Pinaree

7. Seher Shah
Pakistanska umjetnica, čiji rad obuhvaća crteže i printove, a proučava i dekonstruira modernu gradsku arhitekturu. Rad kroz pojmove izgradnje i strukture  ispituje dvosmislenost tih objekata u krajoliku. Study of the Totem:

Foto: screenshot/seher shah
Foto: screenshot/Seher Shah

8. Ignacio Uriarte
Ignacio živi u Berlinu i bivši je poslovni administrator. Proučava uredske teme, često se koristeći uredskim pomagalima u izradi radova, kroz geometriju i apstrakciju. Ignatiov labirint napravljen samo jednom linijom impresivan je uradak. Stvarajući pomoću onoga što mu je dostupno, Uriarte pretvara informacije, vještine i predmete pronađene na radnom mjestu u istraživanja  geometrije i čiste apstrakcije.

Foto: screenshot / ignatio uriarte
Foto: screenshot / Ignatio Uriarte

9. Uji Handoko Eko Saputro
Ovaj indonezijski umjetnik pseudonima Hahan kroz stripove, grafite i inspiraciju u Javanskoj mitologiji kritizira internacionalnu “tržnicu i komercijalizam u umjetnosti”  kroz koji se indonezijski umjetnik mora probiti da nađe svoje mjesto pod suncem. Neuspjeh i uspjeh umjetnika su njegove glavne teme.

Foto: screenshot / Hahan
Foto: screenshot / Hahan

10. Tima Radya
Radya je ruski umjetnik, poznat je po svojim netradicionalnim street art instalacijama kojima komentira socijalna i politička događanja u Rusiji. Iako je svoju ‘djelatnost’ započeo nedavno (2009.-2010.godine) njegova djela potiču mnoge rasprave. Za njega su važne priče koje svaki građanin može iščitavati sa zidova i kroz običnu noćnu šetnju.

Foto: facebook.com/Tima Radaya
Foto: www.facebook.com/Tima Radya
Be social

Komentari