Knjige

Digitalni sajam knjiga: 8 preporuka iz glazbene knjižare Rockmark

Vrijeme čitanja: 3 minute

Interliber je otkazan, ali knjige nisu!

Hladniji dani dolaze, a s njima dekica, čaj i prigodno štivo. Ako volite glazbu i popularnu kulturu zasigurno ćete nešto za čitanje naći u Rockmarku – online Interliber ponuda im broji preko 500 naslova sniženih od 10 do 80%, a naslova ima novih i starih, domaćih i stranih.

Mi smo već škicnuli i nema čega nema, a ovo su naše redakcijske preporuke:


„Prijatelji – Ona o seriji Friends”


 

„Prijatelji – Ona o seriji Friends”, autorice Kelsey Miller, knjiga je o slavnom sitcomu „Prijatelji” koji je obilježio nekoliko generacija i postao pravi fenomen nadišavši televizijske okvire.

Knjiga istražuje zašto je serija postala popularna i daje odgovor na još važnije pitanje – zašto je još uvijek popularna (prema podacima američkog CableTV.com, „Prijatelji” su bili najgledanija serija u SAD-u tijekom karantene za vrijeme pandemije koronavirusa).

Autorica prati nastanak serije, donosi uvid u zbivanja ispred kamera, brojne anegdote iza njih, priča o pravom prijateljstvu i zajedništvu glumačke postave, analizira zašto su Prijatelji povremeno bili problematični, te koje su sve kulturološke trendove pokrenuli i inspirirali.


Chris Cornell biografija – „Total F*cking Godhead”


Corbin Reiff, glazbeni novinar iz Seattlea, na 340 stranica kronološki prati život jednog od najboljih i najprepoznatljivijih pjevača svih vremena: od odrastanja i prvih bendova, sve do formiranja Soundgardena s kojim je ’90-ih dominirao glazbenom scenom i popularnom kulturom, skupa s Pearl Jamom, Alice in Chains i Nirvanom. Nije zaboravljena ni Cornellova dinamična solo karijera, vrijeme provedeno u Audioslaveu i Temple of the Dog, kao ni problematične godine borbe s ovisnošću.

Obogaćena izjavama onih koji su bili bliski s Chrisom Cornellom, „Total F*cking Godhead” – fraza kojom se u grunge svijetu opisuje iskustvo za koje drugi superlativi ne bi bili dostatni – temeljito je istražena biografija s kojom ćete se podsjetiti na grunge eksploziju, ali i na talent i osobnost legendarnog rockera koji je svoj život tragično okončao 2017. u 53. godini.


„Dark Side of the Spoon” / „Rock Cocktails”


Od svog tog čitanja lako se ogladni i ožedni!

ZA GLAD: Bilo da je na stolu Pig Floyd, The Offspring Rolls, Ramenstein, Motley Stue, Smashing Pumpkin Pie ili Tofu Fighters, pravi obROCK je zagarantiran!

ZA ŽEĐ: Bilo da je u čaši Born to Rum, Jumpin’ Jack Daniels, Sheena is a Drunk Rocker, Enter Sand Manhattan, Every Drink You Shake. Rum to the Hills ili Walk the Lime, pravi cROCKtail je zagarantiran!


„Tko je ubio Johna Lennona?”


Biografija „Tko je ubio Johna Lennona? Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde” svjetlo dana ugledat će paralelno sa svjetskom premijerom knjige i to u godini u kojoj se obilježava nekoliko važnih obljetnica: 80 godina od rođenja Johna Lennona i 40 godina od njegove smrti; 60 godina od formiranja Beatlesa u Hamburgu i 50 godina od njihova razlaza.

Lesley-Ann Jones, autorica hvaljenih biografija o Davidu Bowieju i Freddieju Mercuryju, u svojoj novoj knjizi detaljno istražuje enigmu po imenu John Lennon, od njegovih najranijih dana u Liverpoolu, preko Londona i Tokyja, sve do smrti u New Yorku. Secirajući i objašnjavajući sloj po sloj njegovih različitih životnih faza, ljubavi, glazbenih ostvarenja, bitnih ljudi i događaja, autorica slaže sliku kompleksne i kontradiktorne osobe kakav je slavni Beatle i bio, te postavlja zanimljivo pitanje – tko je doista ubio Johna Lennona? Jer hici koje je 8. prosinca 1980. ispalio Mark Chapman bili su tek posljednji čavao u lijes.


Lana Del Rey: „Violet Bent Backwards”


Debitantska knjiga poezije Lane Del Rey donosi više od 30 pjesama od kojih su mnoge ekskluzivne, a uz tekstove može se uživati i u njenim fotografijama.


„Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka”


Prvi puta od hrvatske samostalnosti nastala je knjiga o suvremenoj glazbenoj sceni koja je, daleko od velikih medija, ostavila (i još uvijek ostavlja) neizbrisiv umjetnički trag. Na dvjestotinjak stranica praćenih fotografijama, „Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka” pruža uvid u domaće stvaralaštvo, u izvođače koji su zaigrali po vlastitim pravilima, srušili i ignorirali postojeće obrasce te kao standard nametnuli jedan posve novi, dotad neviđeni do-it-yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije, internet servisa i društvenih mreža.

Autori Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko, dugogodišnji suradnici koji su veći dio punoljetnosti proveli u svijetu glazbe, prikupili su više od 330 izvođača koji su u proteklih 20 godina, od 2000. do 2019., obilježili hrvatsku scenu: od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih i opskurnih.


Mark Lanegan: „Sing Backwards and Weep”


Arogantni odmetnik, diler, beskućnik, ovisnik, rock zvijezda… Brutalno iskreno i sirovo, Mark Lanegan otvara dušu u „Sing Backwards and Weep”, jednoj od najboljih ovogodišnjih rock autobiografija…


„Skin”


Iskrena i strastvena priča o tome kako se homoseksualna, crna, radnička djevojka s vizijom borila protiv siromaštva i predrasuda, o tome kako je pisala i producirala pjesme, predvodila svoj bend po cijelom svijetu i postala jedna od najutjecajnijih žena britanskog rocka…

 

Online sajam knjiga u Rockmarku kreće 9. studenog i traje do 15. studenog. Vidimo se, čitamo se!

Be social

Komentari