Izvedbene umjetnosti

Teatar &TD započinje sezonu novom predstavom Olje Lozica “Dobro je ništa”

Foto: facebook.com/itd.teatar
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Teatar &TD novu sezonu otvara prvim repriznim izvedbama predstave “Dobro je ništa” autorice i redateljice Olje Lozica. Premijerno izvedena 29. lipnja, predstava “Dobro je ništa” bavi se temom depresije. Olja Lozica i suradnici ovom predstavom problematiziraju depresiju iz aspekta nemogućnosti prepoznavanja njenih simptoma i njenih uzroka. Ova predstava progovara o depresiji ističući dinamični i neraskidivi odnos pojedinca i njegove okoline, a pritom niti u jednoj rečenici ne spominjući depresiju.

“Prizma kroz koju se gledalo na depresiju kao zdravstveni poremećaj u ovoj predstavi jest njena ‘nespecifičnost’ kao specifičnost. A takvom se poetikom želi sugerirati da i sama depresija ulazi u ljudske živote osjetno, ali zamaskirano. Da ju osjećamo, ali ju i ne prepoznajemo. Naglašavanjem spomenutog odnosa između pojedinca i okoline Olja Lozica uspijeva bez eksplicitnog upiranja prstom u ‘krivce’ istaknuti kako je sama suvremenost koju živimo mreža različitih društvenih silnica koje aficiraju pojedinca”, napisao je o predstavi dramaturg i asistent redateljice Luka Bosanac.

Olja Lozica vraća se ovom predstavom u &TD nakon hvaljene komorne drame “Prvi put kad sam ti vidjela lice” iz 2015. godine u kojoj se bavila temom pamćenja i amnezije. U predstavi igraju Deni Sanković, Romano Nikolić, Andrea Špindel i Aron Aleksej Ljevaković. Uz Lozicu i Bosanca, autorski tim predstave čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenograf Stefano Katunar, asistentica scenografa Aleksandra Ana Buković, dok autorsku glazbu i izbor glazbe potpisuje Aaron Aleksej Ljevaković. Predstava igra 15., 16. i 17. rujna u 20 sati.

U rujnu je u &TD-u na rasporedu i premijera predstave “Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi v. 2.0 20.”. Kultnu dramu Toma Stopparda adaptirao je i režira Marko Juraga, a pretpremijera i premijera na rasporedu su 23. i 24. rujna.

Be social

Komentari