Izvedbene umjetnosti

Dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta: Slavlje osječkog i splitskog HNK

Foto: facebook.com/hnkosijek
Vrijeme čitanja: 5 minute

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 24. studenog dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta. Svečanu dodjelu nagrade vodili su Amar Bukvić i Filip Juričić, inače uigrani glumački par iz hvaljene predstave Teatra Exit „Kako misliš mene nema“. Dodjelu je režirala Marina Pejnović, a televizijski prijenos uživo Tvrtko Grgić. Bila je to jedna od boljih dodjela zadnjih godina koju su začinili skečevi voditeljskog dvojca o „Hamletu“, Krleži i svojim vlastitim nagradama, a program su uveličali brojevi iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“ te dječji zbor koji je publiku oduševio brojnim pitanjima o kazalištu. Nominirane u kategoriji Drame predvodili su ZKM, HNK Osijek i INK iz Pule. Potonji su ostali bez nagrade, dok su preostale dosta ravnopravno podijeljene.

Najboljom predstavom proglašena je predstava „260 dana“ osječkog HNK u režiji Dražena Ferenčine. Nagradu je preuzeo intendant osječkog kazališta Božidar Šnajder, upozorivši pritom nadležne iz državne uprave za slabo financijsko stanje tog kazališta. Predstava je bila nominirana i za Teatar.hr Nagradu publike za najbolju predstavu. Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje osvojio je Rene Medvešek za režiju briljantne predstave „Kristofor Kolumbo“ Zagrebačkog kazališta mladih. Medvešek je za tu predstavu ove godine već osvojio Marula za režiju na Marulićevim danima u Splitu, a predstava je prošlog tjedna proglašena i najboljom na Teatar.hr Nagradi publike.

[Kristofor Kolumbo] Foto: www.zekaem.hr
[Kristofor Kolumbo]
Foto: www.zekaem.hr

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Anja Šovagović-Despot za sjajnu ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” kazališta Gavella u režiji Slađane Kilibarde. Za tu je ulogu Šovagović-Despot dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjim 30. Gavellinim večerima, a bila je nominirana i za najbolju izvođačicu na Teatar.hr Nagradi publike. Nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Borka Perića za ulogu u autorskom projektu „Jazavac u Kerempuhu“. Periću je to druga Nagrada hrvatskog glumišta, 2001. dobio je nagradu za najboljeg mladog umjetnika do 28 godina.

Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u predstavi “Antigona” kazališta Ulysses osvojila je Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Ona je u toj kategoriji već slavila 2003. godine, a inače je članica ZKM-ovog glumačkog ansambla. Nagrada za sporednu mušku ulogu pripala je Filipu Križanu za ulogu u predstavi „Crveno“ Teatra Exit, iako je prošle sezone odigrao i sjajne uloge u svom matičnom kazalištu Gavella u predstavama „Bojim se da se sada poznajemo“ i „Amadeus“. Križanu je ovo također druga nagrada, 2011. nagrađen je za najboljeg mladog umjetnika.

Foto: www.gavella.hr
[Kolovoz u okrugu Osage] Foto: www.gavella.hr

Ove su godine za najbolja umjetnička ostvarenja mladih umjetnika do 28 godina nagrađeni Erna Rudnički za ulogu u autorskom projektu Ivice Boban “Nevjerojatan događaj” u produkciji kazališta Knap te Nikola Baće za ulogu Vuke u “Dubrovačkoj trilogiji” u režiji Staše Zurovca na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. Baće je od ove jeseni član glumačkog ansambla kazališta Gavella, a uskoro ćemo ga gledati u predstavi „U registraturi“. Nagradu za najbolju ulogu u radio drami dobila je još jedna članica Gavellinog ansambla, Natalija Đorđević za ulogu u radio  drami “Marija i mornar” u režiji Stephanie Jamnicky. Filip Peruzović dobio je nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje TV serije ili filma za režiju TV filma  “Trebalo bi prošetati psa”.

Tanja Lacko nagrađenu ja za najbolju kazališnu scenografiju za odličnu scenografiju predstave „Kristofor Kolumbo“, u kojoj je pomoću samo nekoliko konopaca i jedra dočarala pravu pomorsku atmosferu. Za najbolju kostimografiju nagrađen je Alan Hranitelj za kostimografiju hvaljenog baleta „Ana Karenjina“ zagrebačkog HNK u koreografiji Lea Mujića. U kategoriji za najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nagradu je osvojila Ana Prolić za dramatizaciju romana “260 dana” Marijana Gubine. Prolić je ove godine dobila i Marula za adaptaciju spomenutog teksta.

Foto: www.hnk.hr
[Ana Karenjina] Foto: www.hnk.hr

U kategorijama za lutkarske ili predstave za djecu najboljom je predstavom proglašena „Moja obitelj i jedan jež” Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba. Riječ je o obiteljskoj priči koji usmjerava pažnju na posvojiteljske obitelji. Za ulogu u toj predstavi nagrađena je i Jelena Hadži-Manev, dok je za najbolju mušku izvedbu u predstavama za djecu nagrađen Dean Krivačić za ulogu Vraga u predstavi „Postolar i Vrag“ Gradskog kazališta Trešnja u režiji Saše Broz.

U kategoriji Opere, najboljom predstavom u cjelini proglašena je opera “Mefistofele” Arriga Boita pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Michała Znanieckog i produkciji HNK Split. Nagradu je preuzeo intendant splitskog HNK Goran Golovko. Za naslovnu ulogu u toj operi nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje dobio je Ivica Čikeš, inače nacionalni operni prvak splitskog HNK. Nagrada za žensku ulogu pripala je Anamariji Knego za ulogu gospođice Jessel u operi “The turn of the screw” Benjamina Brittena pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković, u režiji Ozrena Prohića i koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i HNK u Šibeniku.

Nagradu za najbolje redateljsko ili dirigentsko ostvarenje osvojila je redateljica Dora Ruždjak Podolski za režiju opere “Madame Buffault” Borisa Papandopula. Riječ je o koprodukciji u kojoj su sudjelovali HNK Zagreb, 28. Muzički biennale, Muzička akademija, ADU, ALU i Tekstilno-tehnološki fakultet. Ruždjak Podolski je ovo već treća Nagrada hrvatskog glumišta, no prva u kategoriji Opere. Mladi bariton Leon Košević osvojio je nagradu za najbolje mladog umjetnika do 30 godina za ulogu Don Giovannija u istoimenoj Mozartovoj operi u izvedbi osječkog HNK pod dirigentskim vodstvom  Mladena Tutavca i u režiji Roberta Boškovića.

[Madame Buffault] Foto: www.hnk.hr
[Madame Buffault]
Foto: www.hnk.hr

U kategoriji Baleta, za najbolju predstavu u cjelini ponovno je slavio splitski HNK, za balet “Đavo u selu” Frana Lhotke u koreografiji Pije i Pina Mlakara. Ostale su nagrade za balet otišle u zagrebački HNK. Leo Mujić nagrađen je za najbolju koreografiju za balet „Ana Karenjina“ na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, a za naslovnu ulogu u tom baletu nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje dobila je nacionalna prvakinja Edina Pličanić. Nacionalni prvak Tomislav Petranović dobio je nagradu za najbolju mušku izvedbu za uloge u baletima „Alisa“ Roberta Morana i „Bajadera“ Ludwiga Minkusa, dok je Iva Vitić Gameiro nagrađena za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za uloge u baletima „Giselle“ Adolphea Adama i „Johannes Faust Passion“ Milka Šparembleka. I Pličanić i Petranoviću ovo je druga Nagrada hrvatskog glumišta.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti pripala je dramskoj umjetnici Mariji Sekelez za petnaestogodišnje uspješno kazališno ravnateljstvo Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba. Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame primio je glumac Božidar Boban uz dug i inspirirajuć govor u kojem se osvrnuo na cijelu karijeru, od prijemnog na Akademiji. U kategoriji opere nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeljena je dirigentu i skladatelju  Miri Belamariću.

Be social

Komentari