Film

DORF na SuperUhu u Primoštenu

dorf 12
Foto: press DORF
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prije dvije godine započeta suradnja između SuperUha i vinkovačkog festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF nastavlja se i ovo ljeto. Filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održati će se od 4.-6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk megazvijezdi „Betty – Kažu da sam drukčija“ (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija).

Najprije traženi fotomodel, a onda i DJ i pjevačica, sjajna Betty Davis je – na veliku radost brojnih obožavatelja – prvi put na velikom platnu. Njezina zanimljiva životna priča, sa jednogodišnjom epizodom supruge velikog Milesa Davisa, na kojeg je značajno utjecala – od promjene stila oblačenja do ohrabrivanja na promjenu zvuka (fusion), dokumentirana je uz prikaz karijere uzbudljive pjevačice, čija su 3 albuma promijenila plesnu glazbu i ubrajaju se u najvažnije funk albume svih vremena, a čiji koncerti su intenzitetom i sviračkom kemijom postavili nove standarde heavy funk uzbuđenja.

Nagrada za životno djelo

Betty Davis je svojim stilom, inovativnim i eksplicitnim tekstovima bila ispred vremena i ohrabrila mnoge važne autorice (Erykah Badu, Missy Eliott, Peaches i dr.)…I onda se povukla, bez traga. Prvi put se u javnosti nakon duge pauze pojavljuje u ovom filmu. Autor filma je gost festivala.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su svijetu književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnim važnim američkim autorima. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na University of California u San Franciscu i Berkeleyju. Počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.

Warm-up programi u Zagrebu

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički „Šareni dućan“. S posebnim zadovoljstvom zahvaljujemo se Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te hrabrosti i viziji.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je mladi splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Tijekom lipnja i srpnja u bašti Vintage industrial bara u Zagrebu održat će se 5 warm-up programa, uz ekskluzivnu „Tajna povijest DORFa“ powered by PechaKucha prezentaciju, predstavljanja knjiga, stripova, projekcije filmova i koncerte.

Završni dio ovogodišnjeg DORF izdanja održat će se 23. – 25.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF.

Festivalske ulaznice za SuperUho  u prodaji su po cijeni od 250kn, a kamperske se mogu kupiti već za 120kn. Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu koštati samo 370kn, a navedene cijene vrijedit će do 18.06..

Detaljnije možete pronaći na službenim stranicama DORF festivala i SuperUha.

Be social

Komentari