Film

Dramske serije i nezavisni filmovi u Međunarodnom programu Pulskog filmskog festivala

Foto: Pula Film Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na konferenciji za medije održanoj u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Zlatko Vidačković predstavio je selekciju Međunarodnog programa 65. Pule koji se ove godine uz igrane sastoji i od dokumentarnih filmova i dramskih serija. Izbor najkvalitetnijih recentnih ostvarenja europskog i nezavisnog svjetskog filma, odabranih iz programa relevantnih međunarodnih festivala, u programskoj kategoriji Europolis-Meridijani donosi 13 igranih filmova među kojima su dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu Sretni Lazzaro (r. Alice Rohrwacher), Eva (r. Benoit Jacquot), C’est la vie! (r. Olivier Nakache, Éric Toledano), Crna plima (r. Erick Zonca), Dobro došli u Njemačku (r. S. Verhoeven), Knjižara (r. Isabel Coixet), Kraljevska zamjena (r. Marc Dugain), Marvin (r. Anne Fontaine), Na plaži Chesil (r. Dominic Cooke), Posljednji bend u Libanonu (r. Ben Bachar), U ratu (r. Stéphane Brizé), Amok (r. Vardan Tozija) i Zvijer (r. Michael Pearce).

Popularan festivalski trend praćenja dramskih serija neće izostajati ni u Puli i to prikazivanjem epizoda serija snimljenih u Hrvatskoj uz državne poticaje: dvije epizode serije Hrvatski krimić: Ubojstvo na Visu i Nož pod vratom (r. Michael Kreindl) te Sumrak templara (r. Douglas MacKinnon), dvije epizode serije Senke nad Balkanom (r. Dragan Bjelogrlić) u kojoj igraju hrvatski glumci Goran Bogdan i Bojan Navojec, dok hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, dobitnica prestižne nagrade Olivier, glumi u seriji Kapital (r. Euros Lyn).

Pod zajedničkim nazivnikom “iz povijesti kinematografije” prikazat će se dokumentarni filmovi Postati Bond (r. Josh Greenbaum), Botorići (r. Srđan Knežević), Codelli (r. Miha Čelar), Hitlerov Hollywood (r. Rudiger Suchsland), Ingrid Bergman: njezinim riječima (r. Stig Bjorkman) i Priča o Caryju Grantu (r. Mark Kidel). Vidačković je predstavio i dragocjene filmske naslove programa Vremeplov u sklopu kojeg će se prikazati filmovi Mayerling (jedan od naslova iz Prve revije filmova u pulskoj Areni 1938. godine) te I život teče dalje (najstariji sačuvani igrani film na hrvatskom jeziku iz 1935.).

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival/

Odlično prihvaćena lokacija za uživanje u filmovima pod zvijezdama – plaža Ambrela – u večernjim će satima mladima studentskog uzrasta ponuditi filmove Biser Bojane  (r. Milan Karadžić), 303  (r. Hans Weingartner), Patti Cake$ (r. Geremy Jasper) i Lažne tetovaže (r. Pascal Plante). U popratnom programu prikazuje se Retrospektiva suvremene izraelske kinematografije ostvarena u suradnji s Veleposlanstvom Izraela u Republici Hrvatskoj, a koja uključuje filmove: Betlehem (r. Yuval Adler), Ženska bojna (r. Talya Lavie), Dobri dečko iz Jeruzalema (r. Roy Florentine), Gett: Slučaj Viviane Amsalem (r. Ronit i Shlomi Elkabetz), Oproštajna zabava (r. Sharon Maymon), Lov na slonove (r. Reshef Levi) i Skreni lijevo na kraju svijeta (r. Avi Nesher).

Ravnateljica Gordana Restović najavila je da će se osamdeseta godišnjica od prve projekcije u Areni posebno obilježiti posvetom tada prikazanim filmovima u festivalskom katalogu. U Puli će se predstaviti drugo izdanje tiskane edicije Vremeplov, posvećen šezdesetpetoj godišnjici, na čijem je izdanju sudjelovalo devet autora koji su obrazložili ključne trenutke Pulskog filmskog festivala.

Najavljeno je i mrežno objavljivanje Abecedarija filmova – opširnog projekta koji na jednom mjestu sadrži više od 800 naslova koji su tijekom šezdeset pet godina konkurirali za Zlatne arene, odnosno svojevrsnu festivalsku filmsku bazu koja po filmu katalogizira autore, ekipe, izdanje prikazivanja i osvojene nagrade, pogodnu za pretraživanje po godini ili naslovu. Dopuna Abecedariju filmova je projekt Abecedarij djelatnika koji je nastao sukladno raspisanom javnom pozivu da svojom osobnom pričom svi koji su na bilo koji način djelovali na Pulskom filmskom festivalu ostanu trajno zabilježeni u njegovoj povijesti. U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, prigodom 65. obljetnice, tiskat će se integralno izdanje Vjesnika u srijedu iz 1955. godine koji je u cijelosti bio posvećen 3. Pulskom filmskom festivalu.

Be social

Komentari