Film

Eurofilm: La meglio gioventù

Foto: tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Šest sati. Toliko bi osoba trebala biti spremna odvojiti ukoliko želi pogledati ovaj jedinstveni film koji je na IMDb-u ocijenjen s odličnih 8.5. U središtu filma dva su brata – Nicola (Luigi Lo Cascio) i Matteo Carati (Alessio Boni). Film prati njihov život od 1963. do 2000.-ih godina, a usporedno s njihovom pričom pratimo i razvitak Italije i neke od važnijih događaja koji su obilježili njenu povijest (velika poplava u Firenci, hipiji, otmice…) Kako se život ove braće smiruje, svjedočimo i smirenju situacije u Italiji.

Ipak, pogrešno bi bilo tvrditi da su se braća skrasila i da su živjela ustaljenim životom. To bi se svakako moglo reći za neke druge likove, čije priče također pratimo, no Nicola i Matteo traže svoj mir kroz čitav film.

Iako u mnogočemu različiti, u svakoj se prilici uspijevaju uzdići iznad svojih razlika, iz čega možemo zaključiti da se radi o (dovoljno) zrelim osobama koje se stvarno vole i poštuju.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Nicola i Matteo razilaze se na nekoliko godina nakon što upoznaju Giorgiu (Jasmine Trinca) i odvode je iz psihijatrijske ustanove u kojoj je maltretirana i bez osnove podvrgavana nebrojenim elektrošokovima. Ne samo da su se tad razišli, već je to poznanstvo znatno utjecalo na odluke koje su potom donosili. Tako se Matteo pridružuje vojsci te u surovu okruženju takva života nalazi mir, makar privremeno; a Nicola nekoliko godina putuje te poslije postaje priznati psihijatar. Njihova odabrana zanimanja odražavaju se i na njihov karakter te nerijetko svjedočimo Matteovoj agresivnosti, a blagom karakteru i smirenošću Nicole.

Uslijedile su brojne zanimljive (nekad i krajnje neobične) životne situacije koje će nam nerijetko izmamiti osmijeh na lice, ali i suze. Drama je ovo koju svakako vrijedi pogledati i koja će nas u gotovo svakom trenutku držati prikovanima za ekran. Ovaj zanimljiv filmski uradak djelo je redatelja Marca Tullia Giordana i vrijedan je svake minute koju provedemo gledajući ga, a originalno je trebao biti prikazan u obliku mini serije.

Meryl Streep jednom je prilikom izjavila da je ovo jedan od najboljih filmova koje je pogledala, a ako ne vjerujete njoj svakako sami pogledajte ovaj film.

Be social

Komentari