Glazba

Eurosong u dvijetisućitima: Kontroverze glasnije od pjesama

Vrijeme čitanja: 5 minute

Izbor pjesme za pjesmu Eurosonga, svake nas godine, radosti blještavilom, neukusom i veseljem koje uz sebe donosi. Šljokaste kostime, natjecateljsku napetost i sve pjesme ponekad zasjenjuju kontroverze koje su postale zaštitni znak Eurosonga.

Godine bez kontroverzi postale su rijetke, a iako nas ovogodišnji Eurosong još uvijek sramežljivo gleda iza travnja, skandal smo već doživjeli. Glavni akter je Cipar i njihova, navodno, sotonistička pjesma koju ćete pronaći na ovoj listi.

Povijest Eurovizijskih kontroverzi dublja je i ozbiljnija od onoga što nam je ove godine Cipar priredio. Najčešće skandale vežemo uz uplitanje politike u natjecanje, što je strogo zabranjeno, pa smo tako doživjeli indirektne napade na ruskoj predsjednika Vladimira Putina još u 2009. Predstavu su, također, priredili neplanirani upadi na pozornicu, cenzure stranih televizija, poljupci dviju djevojka u 2013. godini i još brojni drugi događaji koji su, i onako zanimljivo natjecanje, pretvorili u još zanimljivije.

U ovom pregledu kontroverzi spomenut ćemo se onih iz novije povijesti Eurosonga, ostajemo u dvijetisućitima. Iako ovogodišnji Eurosong još nije održan, uz njega se već do sada vežu barem tri glasna skandala, a mi ćemo se spomenuti samo jednog.


CIPAR, 2021. – sotonističke konotacije u tekstu


Izvor ovogodišnje kontroverze je Cipar i pjesma El Diablo izvođačice Elene Tsagkrinou. Elena je optužena za sotonističke konotacije u tekstu pjesme kojom nastupa na Euroviziji. Cijela je situacija dignuta na novu razinu nakon što je nepoznati muškarac upao u prostore ciparske javne televizije protestirajući protiv bogohulja.

Krajnje desničarska stranka ELAM slaže se da tekst napada i vrijeđa vjeru. Priča ovdje ne staje, Ciparska je novinarska agencija izjavila da pjevačica dobiva prijetnje smrću i prijetnje da će biti spaljena nakon izlaska pjesme. Napadači su, u svakom slučaju, religijski ekstremisti jer njezina pjesma nema nikakve veze sa Sotonom.

Pjesma govori o muškarcu s kojim nije imala sretan odnos, uspoređujući ga s vragom („I fell in love, I fell in love I gave my heart to el diablo, el diablo”), naravno da se tekst može shvatiti kao neko preneseno značenje ili sakrivena poruka, ali takva tumačenja nešto govore i o osobi koja ih tumači. Ova kontroverza nije rezultirala promjenom pjesme, Elena će u Rotterdamu hrabro nastupiti predstavljajući njome svoju državu.


GRUZIJA, 2009. – neželjeni Putin


U vrijeme loših političkih odnosa Gruzije i Rusije, ulje na vatru dodao je nastup Stephane and 3G koji su svojom pjesmom We Don’t Wanna Put In digli prašinu. Natjecanje se odvijalo u 2009. godini, samo godinu dana nakon završetka Rusko-Gruzijskog rata.

Dodatna okolnost cijele situacije bila je činjenica da se natjecanje te godine održalo u Moskvi. Sporna pjesma smatrana je provokacijom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog čega je Međunarodno sudsko vijeće zabranilo nastup sastava Stephane and 3G. Europska radiodifuzna unija zatražila je promjenu teksta ili biranje nove pjesme, što je Gruzija odbila. Gruzija se zalagala za tvrdnju da pjesma nije bila politički nastrojena, odbila je nastup na Eurosongu te se povukla.


FINSKA, 2013. – poljubac za LGBT zajednicu


Eurovizijska se drama te godine okretala oko nastupa Finske u švedskom Malmou. Pjevačica Krista Siegfrids izvodila je pjesmu Marry me. Kontroverza, koju danas nasreću ne bi smatrali ničim spornim, nastala je na samom kraju nastupa kad su Krista i njezin prateći ženski vokal izmijenile poljubac.

Značaj ovom događaju daje činjenica da se to dogodilo u 2013. godini, čak četiri godine prije nego što je Finska legalizirala istospolne brakove. Iako su trebale proći pune četiri godine da se donese zakon, njihov je nastup svakako bio korak naprijed prema pravima ljudi LGBT zajednice. Sama Krista je heteroseksualne orijentacije, što je potvrdila udajom za svog dečka, ali poruka koju je poslala svojim nastupom u svakom je slučaju hvalevrijedna.


ISLAND, 2019. – Palestina ima fanove


Island je potencijalno zemlja s najviše skandaloznih nastupa na Eurosongu, sjetite se predstavnika iz 1997. godine. Politika je rezultirala još jednim Eurovizijskim skandalom kojemu smo svjedočili prije dvije godine. Island  je tada predstavljala grupa Hatari s pjesmom Hatrið mun sigra, a natjecanje se održavalo u Izraelu.

Odnosi Izraela i Palestine već su neko vrijeme zahuktani, što je samoimenovana antikapitalistička grupa Hatari iskoristila za iskazivanje svog stava. U finalu natjecanja, kad je Island dobio rezultate glasovanja, spomenuta je grupa podigla baner s palestinskim motivima. Za svojim činom nisu žalili, a njihovo se ponašanje negativno ocrtalo na islandsku televiziju RUV koja je morala platiti 5000 eura kazne. Nakon Eurosonga, grupa Hatari objavila je pjesmu s palestinskim reperom Basharom Muradom.

Foto: YouTube screenshot

VELIKA BRITANIJA, 2018. – invazivni aktivist


SuRie je doživjela najgoru noćnu moru svakog natjecatelja bilo kojeg glazbenog natjecanja – na pozornicu je uletio nepoznati muškarac. Tijekom pjevanja pjesme Storm kojom je 2018. predstavljala Veliku Britaniju, mikrofon joj je iz ruke bio doslovno iščupan. Muškarac je na mikrofon kojim je pjevala izrekao: „Modern Nazis of the UK Media, we demand freedom! War is not peace!”.

Kasnije se o napadaču govorilo pod nazivom Dr. Activism te se saznalo da iza ovog nemilog događaja stoji politički aktivist. SuRie je u ovom neočekivanom upadu ostala mirna i staložena. Za vrijeme performansa aktivista, pljeskala je, a čim je osiguranje skinulo napadača s pozornice, ona je nastavila pjevati kao da se ništa nije dogodilo. Joel Creasy, live komentator Eurovizije, javno je u prijenosu uživo napadača nazvao „apsolutnom kurvom”. SuRie nažalost nije završila natjecanje visoko plasirana, ali svakako je situaciju izvukla kao najveći pobjednik.


IRSKA, 2008. – prva lutka Eurosonga


Apsurdi Eurovizije sežu u beskraj, a jedan takav nam je pripremila Irska 2008. godine u Beogradu. Dustin The Turkey se upisao u povijest kontroverza Eurosonga kao prva lutka koja je predstavljala neku zemlju.

Dustin The Turkey je započeo kao komičarska točka, a prerastao je u pop zvijezdu i poznatu TV ličnost, a iza sebe ima već tri albuma. Osim što je glazbeno aktivan, Dustin je također aktivan u politici, a sudjelovao je na čak dva predsjednička izbora.

Dustin nije imao podršku glazbenika koji su te godine željeli svoje mjesto na Eurosongu, a mnogi su smatrali da se Irska ne bi trebala natjecati s Dustinom kao predstavnikom. Njegov je nastup na kraju prošao lošije od očekivanog, pa je od ukupno devetnaest mjesta osvojio tek petnaesto u polufinalnoj večeri bez prolaska u finale.


ISLAND, 2006. – gluma za potrebe natjecanja


Silvia Night je natjecateljica koja se pamti zbog svoje osebujne ličnosti. Silvia je bila samo izmišljeni lik iza kojeg se krila Agusta Eva Erlendsdottir. Drama se stvarala oko njezinog egoističnog ponašanja i nepristojnih ispada.

Ponavljala je kako je ona nešto najbolje što se Eurosongu dogodilo, umjesto „the vote is in, they say I win”, pjevala je „the vote is in, I’ll fucking win”, neumorno je govorila da je bolja od svih koji nastupaju na Euroviziji. Često je koristila psovke i bila izrazito neugodna prema novinarima, također je javno napadala druge natjecatelje.

Zbog svog ponašanja stvorila je negativni krug oko svog imena te je svoj prvi i jedini nastup na Eurosongu zabilježila uz negodovanje publike. U finale se nije uspjela plasirati.


2018. – cenzura prilikom prijenosa


Kineski Mango TV 2018. godine prenosio je Eurosong. Tijekom prijenosa uživo, cenzurirali su nastup irskog predstavnika koji je kao dio izvedbe imao dva muška plesača koji su predstavljali istospolnu vezu. S cenzurom tu nisu stali, albanskog predstavnika su cenzurirali zbog tetovaža.

Europska radiodifuzna unija oglasila se povodom ovog događaja riječima: „9. svibnja kineska kuća Mango TV emitirala je uživo prvo polufinale Eurosonga 2018., ali dvije izvedbe su bile cenzurirane. To nije u skladu s vrijednostima univerzalnosti i inkluzivnosti EBU-a i našom ponosnom tradicijom slavljenja različitosti kroz glazbu. Sa žaljenjem ćemo zbog toga odmah prekinuti naše partnerstvo s emiterom i neće im biti dopušteno emitiranje drugog polufinala ili velikog finala.”

Prema konfucijanskoj tradiciji i vjerovanju tijelo se u zemlju treba vratiti onakvo kakvo je dobiveno – što isključuje prisinge i tetovaže. 2018. je u Kini na snazi bila zabrana prikazivanja tetovaža na TV programu. Tetovaže nisu nešto što je donedavno bilo uobičajeno i objeručke prihvaćeno u Kini (i nekim drugim azijskim državama), ali taj stav se mijenja i tetovaže su danas prihvaćenije nego prije nekoliko godina. Što se tiče istospolnih brakova, oni još nisu legalizirani u Kini te prema njihovim zakonima nije dozvoljeno prikazivanje i promoviranje istih na TV programu.


Različite su kontroverze pretvorile Eurosong u ono što mi volimo – natjecateljski show pun zabavne glazbe, zanimljivih kostima i pokoje drame. Eurosong skandalima ruši monotoniju natjecanja, stvara predmete rasprave i teme za tekstove. Upravo zbog toga najviše volimo gledati ovo natjecanje – ono služi za veselu razbibrigu!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari