Izvedbene umjetnosti

Festival svjetskog kazališta: Svjetska premijera nove predstave Angelice Liddell

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr
Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Festival svjetskog kazališta pripremio je ovogodišnju poslastivu u vidu svjetske premijere predstave Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije) španjolske umjetnice Angelice Liddell te njenog Atra Bilis Teatro. Svako gostovanje ove izuzetne i potpuno predane umjetnice postaje najvažniji kulturni događaj sezone. Angélica Liddell šokira svojom kazališnom estetikom, užasava i ljuti puritance i konzervativce, nasmijava sve one spremne na kazališnu avanturu bez povratka, ali svima ostaje u sjećanju svojom beskompromisnom potrebom da ruši sve kazališne ograde. Njezina kontroverznost je postala legendarna i već je odavno umjetnica čije se predstave upisuju uz opasku „ne propustiti“. Angélica Liddell govori o onome o čemu svi šute i šuti o onome o čemu svi govore, angažirana u svijetu kojeg treba neprekidno mijenjati. Ova neobična i sasvim drukčija umjetnica pokušava nemoguće i uspijeva u tome.

Angélica Liddell je španjolska kazališna autorica, redateljica, dramatičarka, glumica, dobitnica brojnih španjolskih nagrada, a međunarodno je postala priznata nakon gostovanja na Avignonskom festivalu 2010. godine. Kazališnu skupinu Atra Bilis osnovala je 1993. godine u Madridu. Sama Liddell sebe ocjenjuje kao sociopata pod kontrolom, paradoksalnu anarhisticu, a svoj opus pornografijom duše. Njezine su trajne okupacije intima i bol, pa se nerijetko i samoranjavanjem okreće vlastitom tijelu kao sredstvu koje generira istinu. Njezine predstave su mješavina dramskog, plesnog i glazbenog teatra, a surađuje s raznolikom paletom umjetnika – glumcima, akrobatima, glazbenicima, često i s onima bez klasične naobrazbe.

U predstavi Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije), koja će svjetsku premijeru imati upravo na Festivalu svjetskog kazališta, Angélica Liddell nadahnuta je mitom o Rimljanki, vjernoj i dobroj supruzi etruščanskog generala Kolatina koju je na prevaru silovao Tarkvinije, sin etruščanskog tirana Tarkvinija Oholog. Iako ju je suprug razumio i, unatoč ondašnjim običajima, oprostio ovaj nasilni čin, Lukrecija nije mogla živjeti sa svojim grijehom te je počinila samoubojstvo. Upravo je njezina smrt početak velikog ustanka protiv tirana i početak ere rimske monarhije.

Ova priča nadahnula je mnoge književnike (Andre Obey), slikare i glazbenike (Benjamin Britten), pa tako i Angellicu Liddell. No, ona priču interpretira na sasvim drukčiji način i polazi od sasvim različitog polazišta – od Tarkvinijevog čina. Kako autorica kaže: „U početku sam željela govoriti samo o žudnji, o snazi seksa nad ljudskim razumom, no moja je priča krenula svojim tijekom, pokušala sam shvatiti Tarkvinija. Kao posljedica toga, cijela se predstava promijenila, to više nije bila priča o nasilju, silovanju, zločinu, početku Rima“. Liddell je istaknula i da je tekst pisala kao pjesnik, a ne i iz ženske perspektive, a ono što ju je zaista zanimalo bile su Tarkvinijeve misli koje su ga dovele do čina koji je zauvijek upisan u kulturnu povijest. Time su se sudbine Lukrecije i Tarkvinija radikalno transformirale.

Predstava će igrati u HNK Zagreb 26. i 27. rujna.

Be social

Komentari