22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

“Flash Gordon” završava ciklus SF filmova u Art-kinu

Foto: press Art-kino Croatia/ "Flash Gordon"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 8. lipnja u 21 sat prikazat će se završni film iz Ciklusa SF filmova, ekranizacija istoimenog stripa snimljena pod redateljskom palicom Mikea Hodgesa, Flash Gordon. Sva tri filma ovog ciklusa – Bliski susreti treće vrste, Alien: Osmi putnik i Flash Gordon – dijele sličnu temu, posjetitelje iz svemira. Film je teško okarakterizirati i smjestiti u bilo koji žanr, iako ga odlikuje camp stil, dojmljiva scenografija i bizarni scenarij.

Flash Gordon snimljen je 1980. godine, u zlatno doba filmova svemirske tematike. Za režiju je bio zainteresiran George Lucas, koji je odbijen (te je zatim napisao scenarij za vlastitu svemirsku operu koju je nazvao Ratovi zvijezda), a režija ovog filma pripala je Mikeu Hodgesu. Glavne uloge pripale su manje poznatima Samu L. Jonesu i Melody Anderson, a u sporednim ulogama igrali su Timothy Dalton (James Bond) i Bergmanov miljenik Max von Sydow.

Za ljubitelje SF-a

Među fanovima SF-a široko je rasprostranjeno mišljenje o filmu Flash Gordon kao jednom od najboljih kultnih znanstveno-fantastičnih filmova ikad snimljenih. Zemlja je pogođena katastrofama koje se smatraju ‘prirodnima’, no znanstvenik Hans Zarkov (Topol) otkriva da je zapravo napadnuta od strane drugog planeta. S igračem američkog nogometa Flash Gordonom (Sam J. Jones) i njegovom djevojkom Dale Arden (Melody Anderson) odlazi na planet Mongo te se suprotstavlja diktatoru zvanom Ming the Merciless. Sam strip Flash Gordon Alexa Raymonda nastao prije 2. svjetskog rata neminovno je služio kao propaganda za ulazak SAD-a u rat.

U osnovi, radi se o Amerikancu koji odlazi u strani svijet, priključuje se drugima i drugačijima kako bi donio mir. Najveće zasluge u filmu možda pripadaju Danilu Donatu, direktoru scenografije, koji je savršeno reproducirao talijanski futurizam na dvor kralja Minga, te tako ukazao na povijesnu poveznicu tog pokreta s fašizmom. Estetski primamljiva forma potpala je pod zamku pogrešne funkcije. Snažnom doživljaju filma uvelike pridonosi i glazba rock sastava Queen.

Više potražiti na: www.art-kino.org

Be social

Komentari