Glazba

Foo Fighters (Arena Pula): Rimska božanstva su mrtva, živio rock’n’roll!

Foto: Dragutin Andrić
Vrijeme čitanja: 3 minute

“Ya’ll need Jesus” pisalo je sinoć na Taylorovoj majici. O kako smo samo trebali prosvjetljenje. Kako smo samo trebali Foo Fighterse.

Prvi takt, prvi rif i prvi vrisak prostrujao je tijelom u 21:15 u pulskom amfiteatru, koncertne igre tek su počele, a trnci su krenuli od poda, izdigli se iznad cijele Arene i nije trebalo proći tih tri sata da mi bude jasno – ovo je koncert na kojem si jednom u životu. Čekali smo ih Everlong, toliko dugo da su se nekima (*diže ruku*) našli na bucket listi i do prije pola godine činilo se opravdano.

A onda su došli i ostali dva dana. Jebeni Foo Fightersi, ako je itko imao sumnje u njihov status, nakon jučer postalo je savršeno jasno – oni su najbolji rock bend na svijetu. Nema dalje i nema više, letvica je postavljena toliko visoko da se bojim pomisliti hoće li ikada više svijet imati takav bend. Redefinicija bucket liste, udžbenički primjer.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Nakon što su prije nekoliko godina prodrmali duhove prošlosti i došli im očitati lekcije iz rock’n’rolla na atenskoj Akropoli, misija FF da glazbom promijeni tok povijesti nastavila se u pulskoj areni koja će nakon ovih koncerata vjerojatno zauvijek promijeniti turističke rute jer od stoljeća prvog staro kamenje čekalo je punih 2000 godina baš Foo Fighterse da bace rukavicu i testiraju stabilnost najočuvanijeg rimskog amfiteatra. Arena je test izdržala, ali kunem vam se da sinoć temeljima nije bilo svejedno. Kamenje je drhtalo od strahopoštovanja prema bogovima rocka.

Grohl je zaurlao i vrijeme je stalo. Vrijeme je stalo na tri puna sata, jedino je znoj koji se slijevao niz lica sedam tisuća ljudi i šestorke na pozornici dao naslutiti da se ipak kreće. “Želite li da sviramo svih 200 pjesama? Želite li da sviramo svih 25 godina?” pitao je Dave, a publika je bez razmišljanja odgovorila potvrdno. Toliko smo ih čekali da je to jedino što su mogli napraviti. Činilo se da je Grohl ostao bez glasa nakon prve večeri, ali tu dolaze bogovi rocka na vidjelo. Ako ne možeš ubaciti u petu, ubaci u rikverc, vrati se na početak i kreni kao da ti je prvi put. A bilo je prvi put, mnogima jučer u Puli bilo je prvi put.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Obećanje su održali – svih 25 godina stalo je u večer u kojoj nije bilo praznog hoda, u kojoj jedan odlazak na wc (o tome nećemo jer to su čari odlazaka na koncerte) znači da propuštaš puno toga. Setliste su na internetima i nema nikakvog smisla trančirati koncert na svaku pojedinačnu jer poanta doista nije u tome. Poanta je u ta tri sata zaustavljenog vremena kada sve što jesi postane nebitno, kada imaš 7 tisuća parova ruku i nogu, 7 tisuća glasnica i 7 milijardi dijelova na koži koji su konstantno naježeni. Kao da smo ih čekali 7 tisuća godina.

Ali to je Dave Grohl. Ne možete mu zamjeriti ni čekanje i izbjegavanje Hrvatske, ni činjenicu da je odabrao malenu Pulu kapaciteta jednog Doma sportova u vrijeme kada svira rasprodane stadione. Hipodrom bi bio premali. Ali ponavljam, to je Dave, oprostiš mu sve i još si mu zahvalan na tome. To je Dave koji zove fana iz publike da svira bubnjeve, to je Dave koji se ne štedi od prve stvari, to je Dave koji skida znojnik, nekoliko sekundi ga cijedi i baca u publiku.

Foto: Dragutin Andrić

Svatko u životu ima taj jedan koncert s kojim uspoređuje preostale, koji služi kao polazišna točka na ljestvici iz koje se prosuđuje je li koncert bio bolji od tog najboljeg ili ipak nešto lošiji. Koncert Foo Fightera nije bio taj koncert. To je kategorija iznad svih koncerata koje ćete doživjeti. Svaki prošli i idući koncert u usporedbi s njim odnijet će poraz, a to nije pošteno. Jer na tronu rock’n’rolla može stajati samo jedan bend. To su, do daljnjega, Foo Fighters.


Hvala Ožujsko glazbenoj točionici što su nam omogućili odlazak u Pulu!

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari