Knjige

Frakturini novi naslovi za siječanj koji traje vječno

Vrijeme čitanja: 3 minute

Čini li se i vama da siječanj traje nekoliko mjeseci? Nije li upravo to idealna prilika da zalegnete pod dekicu, zatvorite se u kuću, ugasite sve nepotrebne uređaje i bacite se na čitanje naslova koji su vam zapeli za oko? Veljača dolazi za čas, evo je, iza ugla je, a najkraći mjesec u godini dočekajte uz neki od novih naslova iz Frakture. Ide pregled.

Claudio Magris – “Časovito”


Knjiga o svim onim malim trenucima koje prečesto propustimo.


Svakome se svakodnevno dogodi tisuću malih senzacija. Većinu ih zaboravimo, vidimo ih, a ne promišljamo o njima – zapamtimo tek one upečatljive ili one koje nas se izravno dotiču, a tek poneka od njih uđe u našu usmenu predaju kao anegdota. Samo rijetki imaju oko i dar da te sitnice koje se dogode u trenutku, u jednom času vremena, vide drugačije, da od njih naprave priču ili mirkoesej. Jedan je od takvih i ponajbolji suvremeni srednjoeuropski pisac, Tršćanin Claudio Magris.

“Časovito” je knjiga o trenucima koji promiču, a koje vrijedi zabilježiti, o momentima koji zaiskre često više u oku promatrača nego onoga tko ih proživljava. Pedesetak takvih bljeskova sačuvano je u ovoj knjizi, od situacija na tršćanskoj plaži, ili pak za svečanim objedom, do onih u vlaku ili na nekom putovanju. Sve ih karakteriziraju jedinstvenost opisa, autorova britkost i nenadmašan osjećaj za vrijeme i prostor.

“Časovito” je knjiga o svim onim malim trenucima koje prečesto propustimo i ne zastanemo nad njima. Srećom, postoje genijalni autori poput Claudija Magrisa da ih zabilježe.

Dušan Šarotar – “Panorama”


Knjiga o putovanju vremenom, prostorom i umom.


Svi likovi ovog romana su putnici. To je bezimeni slovenski pisac s fotoaparatom, kojega zatječemo na kišnoj obali Irske, i njegov vodič, tajanstveni albanski vozač Gjini, to je Spomenka, sveučilišna profesorica književnosti zemlje koja više ne postoji, i svi oni drugi – radoznali, izmješteni ili protjerani – koje u svojem upečatljivom proznom kaleidoskopu portretira Dušan Šarotar.

Dok nas njihovim tragom vodi s jednog na drugi kraj Europe, dodirujući ožiljke koje ostavljaju ljubavi i ratovi, “Panorama” je ponajprije album intimnih pejzaža, nezaboravno putovanje unutra.

Smješten na raskrižju između fikcije, povijesti i memoara, popraćen nadahnutim autorovim fotografijama, nagrađivani roman “Panorama” jednog od najcjenjenijih suvremenih slovenskih autora Dušana Šarotara moćna je meditacija o pamćenju i pripadanju, o pričama koje su nas stvorile i ne prestaju nas stvarati.

Ante Zlatko Stolica – “Blizina svega”


Trenuci koje smo i sami proživjeli – možda baš jučer ili prije sat vremena.


Vožnja vlakom ili autobusom, odlazak u grad, na posao, na kavu ili liječniku… Iz mnoštva prepoznatljivih, svakodnevnih ‘sitnica’ izrasta “Blizina svega”, knjiga čije smo momente i sami proživjeli – možda baš jučer ili prije sat vremena. Kao kroz leću kamere kakva nikad neće biti izmišljena, Ante Zlatko Stolica otkriva nam magiju trenutka, začudnost običnosti, nenamjernu duhovitost svakodnevice.

“Blizina svega” izraz je koji se često može vidjeti u oglasima za prodaju ili iznajmljivanje nekretnina. Poželjna kvalifikacija koja mogućem stanaru govori da je sve što mu treba za neki budući miran i ugodan život tu, blizu, na svega par koraka. Vrtić, škola, tržnica, bolnica… Ante Zlatko Stolica povremeno ga upotrebljava sasvim doslovno, ne samo zato što su iznajmljeni stanovi u kojima živi često daleko od svega nego i zato što je od splitskog Sućidra, u kojem je odrastao, do Zagreba, u koji se preselio, put istovremeno i dug i kratak. No ‘blizina svega’ nije samo fizički prostor, već i ono nešto u nama, teško izrecivo, što možda možemo dokučiti samo uz knjige, glazbu, filmove. Ako nam u tomu pomognu, kažemo za njih da su ‘dobri’. Blizina svega nesumnjivo je takva knjiga – knjiga uz koju ćete se osjećati više čovjekom. Teško je zamisliti važnije postignuće.

Ivan Lovrenović – “Putovi su, snovi li su”


Polustoljetno bilježenje s putovanja i iz snova.


Putovati se mora jednako kao i pisati, putovati u snovima ili stvarno, u strahu ili radosti, svejedno. Ivan Lovrenović od prvih se svojih tekstova bavio putopisanjem na ovaj ili onaj način.

“Putevi su, snovi li su” izbor je tekstova našeg ponajboljeg putopisca, njegovih promatranja znakova pokraj putova. Poneki su tekstovi objavljeni, a dobar dio objavljuje se prvi put, neki su sačuvani, a mnogu su nestali zajedno sa svime u autorovu stanu na Grbavici 1992. godine. Putevi su, snovi li su sastoji se od četiri dijela, od mnogih proznih zapisa. Ova je knjiga jedinstven uvid u Lovrenovićevu poetiku, u gotovo polustoljetno bilježenje s putovanja i iz snova, knjiga po svemu očaravajuća i jedinstvena.

Be social

Komentari