Glazba

FreeMental Festival od ove godine na novoj lokaciji, a okreću se i zero waste filozofiji

Vrijeme čitanja: 3 minute

FreeMental Festival lani se ljubiteljima trance i techno glazbe predstavio na svom debitantnskom izdanju uz rijeku Mrežnicu, a ove godine u pojačanom izdanju sele na novu lokaciju, Tarej na otoku Cresu, gdje će od 15. do 18. kolovoza biti glazbeno-plesni raj za sve ljubitelje dobre hrane i ljetnog hedonizma na obali.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja festivala zaključili smo da želimo proširiti svoj festivalski program uvođenjem još jednog floora. Međutim, lokacija na Mrežnici nam to nije dopuštala. Ubrzo nakon donošenja odluke da promijenimo lokaciju održavanja festivala, odluka je pala na otok Cres – točnije Tarej. Ova predivna lokacija nam je od prije poznata jer se tamo održavao Tides of Youth Festival, a i sama po sebi je zaista odlična. Teren je jako velik i zahvalan pa nam dopušta širenje programa i najvažnije od svega – na moru je. To nam uvelike pomaže jer trenutno ne postoji festival ovakvog tipa na moru”, otkrili su organizatori FreeMental Festivala.

5 floorova koji uključuju najbolje od lokalne i regionalne scene

FreeMental je na prvom izdanju svoje posjetitelje ugostio i rasplesao ispred svije pozornice, a ove godine program su obogatili još jednom te kutkom za one koji vole spontano jamati s ekipom.

“Ove godine programu dodajemo Dublogic floor koji pokriva najbolje od dub, reggae i roots muzike i uključuje najbolje od lokalne i regionalne scene. Tu je i JamSession floor, zamišljen kao potpuno slobodan floor/drum circle gdje je svatko pozvan priključiti se zajedničkom jamu i slobodnoj svirci sa svojim instrumentom. Oni će upotpuniti postojeća dva floora Psylogic i Biologic.

“Na Psylogic flooru čeka nas najbolje od domaće i strane psytrance scene s naglaskom na gostovanja utjecajnih i poznatih record labelova Sangoma Records i Forestdelic Records kojima ćemo ustupiti znatan dio programa pa vas očekuje takeover pokriven DJ setovima i live actovima iz njihovih etiketa. Valja napomenuti i da su upravo te dvije etikete ove godine izdale zajedničku kompilaciju pod nazivom VA Enter The Labirhythm gdje su zajedničkim suradnjama artista donijeli najbolje od psytrance žanra.

Na Biologic floor imat ćete priliku čuti raznolike žanrove elektronske glazbe počevši od psychill / downtenpo / progressive ritmova kroz dan pa sve od onih malo tvrđih techno i house ritmova kroz noć. Ovaj floor je zamišljen kao floor bez stanke i pauze, stoga kroz čitav dan svi mogu naći nešto za sebe. Na kraju imamo Dublogic floor koji će upotpuniti program s najboljim domaćim i regionalnim predstavnicima dub / reggae / roots žanrova upogonjeni moćnim i svima poznatim Digitron Soundsystemom koji će za ovu priliku predstaviti svoj cijeli arsenal”, otkrili su organizatori.

Kako do lokacije?

Kako se festival odvija na otoku, dolazak do lokacije jedna je od ključnih stavki koje svaki posjetitelj treba znati, a FreeMentalovci su se potrudili da na sve načine omoguće pristupanje lokaciji.

“Do lokacije se može doći osobnim automobilom ili autobusom. Naravno, tu su i brze katamaranske linije Rijeka-Cres, a sam prijevoz do lokacije festivala bit će moguć organiziranim kombijem. Ako dolazite svojim autom, najbolje je doći preko otoka Krka do trajektne luke Valbiska-Merag. Od Meraga (Cres) do lokacije je potrebno svega pet minuta vožnje. Pića i hrane će biti dovoljno za sve, a očekuje vas raznolika ponuda.

Posjetitelji će moći probati i domaću craft pivu koja će nositi ime samog festivala. Za ljubitelje rakije tu je odvojeni Rakija bar koji nudi najbolje od hrvatskih domaćih rakija i likera”, istaknuli su.

Zero waste – čuvajmo Jadran

Ono što FreeMentalovo drugo izdanje razlikuje od ostalih festivala je zero waste politika pod kojom će ove godine provoditi održavanje događaja.  “Želimo uključiti svoju publiku i, naravno, primjenjivati ga i u budućnosti. Radi se o maksimalno pažljivom pristupu koji podrazumijeva minimalnu količinu stvorenog smeća i otpada. Realizirat ćemo ga tako što ćemo svu jednokratnu plastiku zamijeniti čvrstom, biorazgradivom plastikom koja se višekratno koristiti. Čaše i pribor za jelo bit će u sistemu kaucije, odnosno posjetitelji će samo jednom kupiti ambalažu te ju po završetku festivala vratiti ili zadržati. Tako smanjujemo upotrebu jednokratne plastike koja predstavlja veliki ekološki problem. Tu su naravno i pepeljare i vreće za smeće koje će svaki posjetitelj dobiti na ulazu. Što se tiče sapuna i kozmetičkih proizvoda, po DIY principu sami ćemo izraditi svoje biorazgradive sapune”, kažu Freementalovci.

FreeMental je 3. lipnja započeo sa svojom ekološkom crowdfunding kampanjom, gdje pozivaju sve prisutne da nam se priključe u akcijama čišćenja lokacije od plastike nanesene morem ili da novčano potpomognu kupovinom mercha na linku.

Više informacija o kupnji ulaznica, kao i novosti i detalje programa potražite na službenom Facebook događaju.

Be social

Komentari