boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Vizart

Galerija – Projekt “Okolo”: Sjajne street art intervencije u centru Zagreba

Foto: Sanjin Kaštelan
Vrijeme čitanja: 2 minute

Crveni tepih kod Zakmardijevih stuba, kumica na Dolcu, biljke koje sviraju na dodir, duhoviti likovi po gradskim ulicama, riječi poezije u prolazu, zeleni plafoni, književna fotelja, neonske instalacije – sve je to dio projekta “Okolo” koji završava ovoga vikenda. Riječ je o malim street art intervencijama u centru Zagreba koje oživljavaju javne gradske prostore i pretvaraju ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada (i svakoga od nas).

“Okolo” se isprepliće s umjetnošću, arhitekturom, instalacijom, aktivizmom i urbanizmom te pretvara gradske prostore u mjesta susreta, istraživanja i komunikacije, stvarajući tako novu sliku grada. Kombiniranjem raznih medija i formi umjetnosti, s idejom revitalizacije javnih gradskih prostora, “Okolo” želi potaknuti interakciju grada i prolaznika, umjetničko istraživanje grada, kao i duhovito i kritičko promišljanje prostora u gradskoj jezgri i njihove funkcionalnosti te namjene. 

Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba predano je u ruke umjetnika koji zanimljivim rješenjima podižu sadržajnu vrijednost odabranih prostora i skreću pažnju na njihovu ljepotu i posebnost. Neke intervencije pozivaju na interakciju i korištenje, neke upućuju na novu, ljepšu stvarnost, neke stavljaju postojeće objekte u neobične kontekste, dok neke donose i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici.

Ako još uvijek niste pronašli sve urbane intervencije, ovaj vikend je prava prilika za malu umjetničku šetnju Zagrebom. Krenite od prolaza Harmica i otkrijte instalaciju s biljkama Botanika “U prolazu”, nastavite prema Dolcu i pogledajte novu kumicu Mislava Lešića. Na početku Tkalčićeve čeka vas Crkva sv. Marije i Levaletovo vjenčanje, a u Radićevoj dva zaljubljena lica Oak Oaka.

Foto: Sanjin Kaštelan

Produžite prema Zakmardijevim stubama i prošetajte crvenim tepihom Borisa Bare koji je ručno izradio i čipkasti tabletić na Krvavom mostu, a u hodu možda uočite i Simpsona, Nea iz Matrixa i riblju kost s potpisom Oak Oaka. Svratite do prolaza u Tomićevoj kod Uspinjače i pročitajte poeziju Eve Milković, a potom na Kuli Lotrščak pronađite Levaletovu Piñatu.

Sjednite s Frakturinom knjigom u Parku Bele IV., a nakon književnog odmora Malim stubama spustite se u Kožarsku ulicu i prođite ispod zelenog plafona Grow studija, a iza sunčanog sata pratite tragove Oak Oaka. Nakon što na zidu kuće Jager u Tkalčićevoj 78 pronađete još jednog Levaleta, krenite prema Kaptolu i galeriji Kranjčar gdje vas čeka glazbeni vrt Akousmaflore.

Ako nakratko skrenete prema Opatovini, na broju 10 vidjet ćete još jedan rad iz portfelja Levaleta, nažalost već djelomično uništen od ruke nepoštivatelja ulične umjetnosti (ali je i dalje vrijedan šetnje), dok vas par kuća niže na adresi Opatovina 15 očekuje sablja Oak Oaka. I za kraj, spustite se do Bakačeve 2 i otkrijte što se skriva iza rešetaka, a par koraka dalje, u Cesarčevoj, dobro se nasmijte Oak Oakovoj patki. Večer, pak, rezervirajte za dvije svjetlosne instalacije – u Art Parku vas čeka Ana Elizabet, a u galeriji Kulturnog centra Mesnička “Nevidljiva ljepota” Filipa Borellija.

Projekt organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček) uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta.


(Visited 585 times, 3 visits today)
Be social

Komentari