Izvedbene umjetnosti

Gavelline večeri završile uz dodjelu nagrada – trijumf 'Amerike'

Foto: gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: gavella.hr
Foto: gavella.hr

Dodjelom nagrada 23. prosinca zatvorene su 29. “Gavelline večeri”. Ovogodišnja izbornica bila je teatrologinja Nataša Govedić. Dobitnike pet nagrada – za najbolju žensku i mušku ulogu, režiju, za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske i za najbolju predstavu festivala – odabralo je prosudbeno povjerenstvo, u kojem su ove godine Mira Muhoberac (predsjednica), te članovi  Samo M. Strelec i Goran Grgić.

Nagradu za najbolju predstavu 29. “Gavellinih večeri”  i nagradu za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske 2014. ove godine osvojila je predstava “Amerika” Franza Kafke u režiji Janusza Kice i koprodukciji GDK Gavella i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Uz spomenute dvije nagrade, „Amerika“ je ovogodišnji trijumf upotpunila nagradama za najbolju režiju, koja je pripala redatelju predstave Januszu Kici, te za najboljeg glumca, Živka Anočića u ulozi Karla Rossmana. Time je Gavella zaokružila ovogodišnju dominaciju na stručnim nagradama, nakon što su Kica i Anočić u tim kategorijama bili nagrađeni na Nagradi hrvatskog glumišta. Jednu nagradu uspjela je Gavelli oteti Nina Ivanišin kao najbolja glumica, i to za ulogu Lenke u predstavi “Svadba” Rudija Šeliga, u režiji Jerneja Lorencija i produkciji SNG Drama iz Ljubljane.

Foto: www.gavella.hr
Foto: www.gavella.hr

Od ove sezone koncepcija festivala je promijenjena. Dosadašnji festival najboljih hrvatskih predstava postao je regionalnim festivalom, pritom ostajući i pregledom najkvalitetnijih ostvarenja hrvatskog kazališta u protekloj sezoni.

Najboljim naslovima hrvatskih kazališta pridodane su tri regionalne uspješnice, dobitnice nagrada za najbolju predstavu na festivalima Borštnikovo srečanje u Sloveniji (predstava „Svadba“ SNG Drame iz Ljubljane), Sterijino pozorje u Srbiji (predstava „Neoplanta“ Novosadskog pozorišta) i Susretima kazališta/pozorišta u Bosni i Hercegovini (predstava „Mali mi je ovaj grob“, međunarodna koprodukcija). Zanimljivo je da je predstave “Svadba” i “Mali mi je ovaj grob” zagrebačka publika već imala priliku vidjeti, u sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u. U predprogramu festivala igrale su i tri ponajbolje studentske produkcije („Tartuffe“ i „Tihi obrt“ od ADU te „Sluškinje“ poslijediplomskog sveučilišnog studija glume u Rijeci), pod zajedničkim nazivom “Gavella: povjerenje u sebe i svoj zadatak”.

U konkurenciji su još bile predstave „Ko rukom odneseno“ i „Logično mjesto za susret“ Teatra &TD, „Ispočetka“ Teatra EXIT, te „Kako smo preživjele“ ZKM-a. Manifestaciju je zatvorila predstava “Misterij buffo” Vladimira Vladimiroviča Majakovskog, u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Be social

Komentari