Vizart

Gender Trouble: Izbaciti stigmu, represiju i stereotipe iz balkanskog društva

Vrijeme čitanja: 2 minute
296107_505590596178373_297837829_n
Foto: facebook.com

U sklopu ovogodišnjeg “Međunarodnog festivala kazališta MESS” (Internacionalni teatarski festival MESS)  u jednoj od značajnijih umjetničkih institucija BiH, Umjetničkoj Galeriji održane su izložbe Sandre Dukić “Ja se straha bojim”, “Anatomija ženskih osjećaja” i “Savjeti”. Time je bio otvoren ovogodišnji Gender Trouble u okviru programa Undiplomatic Art.

Gender Trouble je platforma koja želi u kulturnom prostoru otvoriti put za umjetnike i umjetnice koji se bave pitanjima seksualnih identiteta, tijela, rodnih stereotipa, feminizma, LGBT temama i na taj način utjecati na bosansko-hercegovačko društvo, odnosno otvoriti ga prema različitim oblicima različitosti, idividualnosti i slobode.

179736_505133639557402_378579556_n
Foto: facebook.com

Sandra Dukić kao “prva umjetnica na prostoru Republike Srpske s direktnim feminističkim djelovanje, na nov i pomalo šaljiv način problematizira društvene i političke promjene koje su zadesile žene tijekom devedesetih godina”. Inspiraciju za ove radove pronašla je u osobnom iskustvu, u stigmi koja je oko nas i koju gotovo svi prepoznaju. Selma Spahić, rukovoditeljica umjetničkih programa MESS-a naglašava žal zbog postojanja represije i stereotipa, ali i potrebu za djelovanjem i angažmanom te su umjetnici poput Sandre Dukić iznimno korisni.

Ovogodišnji fokus programa bilo je “propitivanje i problematiziranje objektiviziranja muškaraca i žena kroz performativnu umjetnost te položaj žena kroz likovnu umjetnost”, objašnjavanju na službenim stranicama MESS-a.

Osim izložbi, program je obogatio i pefrormans “Le goût”Annie Vigier / Franck Apertet (les gens d’Uterpan).

Be social

Komentari