Izvedbene umjetnosti

Godišnji koncert folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” u Lisinskom

Foto: Martina Kenji / facebook.com/FaIvanGoranKovacic
Vrijeme čitanja: 2 minute

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” ove će subote, 10. lipnja, održati svoj godišnji koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Popularni Goranovci jedan su od najslavnijih i najboljih hrvatskih folklornih ansambala. FA IGK djeluje od 1948. godine u sklopu istoimenog studentskog kulturno-umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Kovačić nesumnjivo spada u sam vrh kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, a po kvaliteti su vjerojatno i prvi ansambl nakon nacionalnog ansambla LADO.

Kroz gotovo 70. godišnju povijest Goranovci su srasli s identitetom grada Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine na kojoj se nalaze prostorije društva. Nezamislivo je (ili je barem nekada bilo) da jedan Zagrepčanin ne zna za Goranovce s Opatovine. Inače, osim folklornog ansambla, u sklopu SKUD-a djeluju i slavni akademski zbor, harmonikaški orkestar, kazališna sekcija, muški vokalni ansambl i sekcija međunarodnog folklora, a ujedno su i organizatori Goranovog proljeća.

Folklorni ansambl na svojem repertoaru ima više od 30 koreografija ponajboljih hrvatskih koreografa i etnologa, a nastupali su u većini europskih zemalja, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu. Veliko bogatstvo ansambla predstavlja i 520 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, djelom originalnih, a djelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Posebno valja istaknuti tri studijska albuma koja su snimili u proteklih desetak godina: “60 godina Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić“, album marijanskih hodočasničkih pjesama “O, mila Majko nebeska” te album božićnih napjeva “Oj Betleme, Betleme“, a za njih su dobili i više nominacija za Porin.

FA “Ivan Goran Kovačić” na svojem će godišnjem koncertu pod nazivom “Igra dragi s dragom” izvesti impresivnih 12 koreografija. Ovakvoj formi ne može parirati nijedan drugi amaterski ansambl. Među tim koreografijama su i pravi folkloraški hitovi koji iznova oduševljavaju publiku, koreografija baranjskih plesova i pjesama “Od Petarde do Ižipa” Krunoslava Šokca te koreografija pjesama i plesova Zelinskog Prigorja “Po zelinskom kraju” Ivice Ivankovića. Publika će ponovno u izvedbi Goranovaca moći vidjeti i slavne koreografije Zvonimira Ljevakovića “Prigorski plesovi”, “Vrličko kolo” i “Dalmatinsko kolo – poskočica Linđo”. Naime, nekoliko godina bilo im je zabranjeno izvoditi njegove koreografije (kao zbog “autorskih prava”, a zapravo zbog mutnih poslova na folklornoj sceni, no to je druga tema).

Osim navedenog, bit će tu i plesovi i pjesme Hrvata Bunjevaca, Moslavine, Jaskanskog Prigorja, Sesvetskog Prigorja, Međimurja, Livna i starogradskih splitskih plesova. Koncert će izvoditi 60 plesača, pjevača i svirača, a program su osmislili umjetnički voditelj Dubravko Radić, inače nacionalni prvak ansambla Lado, voditelj pjevanja Tomislav Habulin i voditelj tamburaškog orkestra Mario Pleše. Ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti na blagajni KD Lisinski, no u pretprodaji ih možete kupiti i za 30 kuna, ako se uputite u prostorije ansambla na Opatovinu 11.

Ako ste dosad s folklorom bili upoznati samo putem seoskih smotri koje se održavaju za vrijeme lokalnih dana općine ili preko emisije “Lijepom našom”, učinite si uslugu i otiđite na koncert FA “Ivan Goran Kovačić”. Ne samo da ćete se odlično provesti, već ćete ljepotu i bogatstvo hrvatskog folklora doživjeti u njegovom najboljem izdanju.

Be social

Komentari