Knjige

Godišnjica rođenja Agathe Christie

foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com
foto: facebook.com

Na današnji dan 1890. rođena je Agatha Christie, poznata diljem svijeta po svojim kriminalističkim romanima. Pod imenom Mary Westmacott napisala je šest ljubavnih romana, no najpoznatija je po svojih četrnaest zbirki kratkih priča i 66 krimića u kojima je oživjela likove poput Herculea Poirota i Miss Jane Marple.

Iza Shakespeareovih djela i Biblije, njene su knjige među najobjavljivanijim u svijetu, a spominje je se i kao najprodavaniju autoricu svih vremena. Taj uspon započeo je objavljivanjem romana The Mysterious Affair at Styles 1920., nakon početnih neuspjeha u traženju izdavača.

I sama je voljela detektivske romane, kao što su The woman in white i The moonstone Wilkija Collinsa i priče o Sherlocku Holmesu Sira Arthura Conana Doylea. Već u prvom izdanom romanu pojavljuje se lik Herculea Poirota, o kojem je pisala u 33 romana i 54 kratke priče. U drugom romanu, The secret adversary, pojavljuje se još jedan poznat par detektiva – Tommy i Tuppence. Miss Marple prvi put se pojavljuje u zbirci The thirteen problems te je bazirana na spisateljičinoj baki. Pojavljuje se još u 12 njenih knjiga.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Par godina nakon toga nevolje u privatnom životu zaradile su joj naslovnicu u New York Timesu, kada je nestala. Njen muž zatražio je rastavu, a smatra se i da je patila od depresije te je bila pogođena smrću dugo bolesne majke. Otišla je od kuće nakon svađe s mužem, rekavši da odlazi u Yorkshire, gdje se predstavila lažnim imenom i bila pronađena tek nakon deset dana. Priča je 1979. poslužila za film Agatha u kojem glume Dustin Hoffman i Timothy Dalton, zajedno sa Vanessom Redgrave u ulozi spisateljice. Prvo je zamišljen kao dokumentarac, no odlučili su dati alternativni završetak ovoj bračnoj svađi i nastao je film dosta dobro prihvaćen od kritike .

U svojim pričama koristila je dobro poznate krajolike. U prvom, odbijenom od izdavača, romanu Snow upon the desert, smjestila je radnju u Kairu, gdje je i sama odsjedala s tada bolesnom majkom. Mjesto gdje je odrasla, Torquay (na engleskoj obali), prisutno je u romanu And then there were none, a Murder on the Orient Express iz 1934. napisala je u hotelu u Istanbulu.

Njeno iskustvo u njezi ranjenika u Prvom svjetskom ratu te rad u ljekarni za vrijeme Drugog svjetskog rata pružilo joj je podlogu za kasnije romane u kojima svoje likove ubija trovanjem, a navodno su neke od tih scena pomogle razriješiti i stvarne zločine. Čak je bila pod istragom MI5 zbog svog romana N or M? u kojem je pisala o potrazi za Hitlerovim špijunima u Engleskoj, što je izgleda zabrinulo agenciju.

1971. njeno zdravlje počelo je slabiti, pretpostavlja se da je bolovala od neke vrste demencije u kasnijim godinama. Preminula je 12. siječnja 1976. u svojoj kući u Cholseyju. Tada su objavljene dvije knjige koje je autorica napisala za vrijeme Drugog svjetskog rata i držala u sefu otada, dva posljednja slučaja likova Poirota i Miss Marple, i postigle velik uspjeh kod publike. 1975. The New York Times objavio je osmrtnicu Herculea Poirota, tako je on postao je prvim i zasada jedinim književnim likom za kojeg je to učinjeno.

Be social

Komentari