Glazba

Gogol Bordello – Sve je u duhu ljubičastog gipsy panka

Foto: Facebook.com/Gogol Bordello
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Press
Foto: Press

Bend zbog kojeg nam ljubičasta boja nikad nije izgledala veselije i razigranije. Oni koji su u Tvornici Kulture 2008. godine rasprodali karte više od tjedan dana uoči koncerta, a na 7. InMusic festivalu 2012. na Main Stageu zarazno pozitivnom energijom oduševili sveprisutne, vukli osmjehe na lica i oko nogu publike vezali ritam koji se još danima nakon zaplitao u korake. Isti ti gipsy pank veseljaci još jednom se vraćaju na mjesto zločina u zagrebačku Tvornicu Kulture 15. lipnja.

Foto: Press
Foto: Press

Njihova glazba je spoj tradicionalnog ukrajinskog folklora i kabareta upakiranog u pank, a izdanjem albuma u jesen 2005. “Gipsy Punks: Underdog World Strike” cijeli glazbeni žanr nazvan je gipsy pankom. Oni su, naravno, Gogol Bordello.

Osnovani 1999. godine u New Yorku i predvođeni karizmatičnim Eugeneom Hutzom na vokalu, do sada se mogu pohvaliti sa sedam studijskih albuma i činjenicom da ih mnogi svrstavaju u kategoriju bendova s najboljim live izvedbama na svijetu. Broje sedam članova, no postava je često mijenjana. Čak je i ime benda promijenjeno sa Hütz and the Béla Bartóks u današnje, za čije je inspiracija pronađena u ruskom piscu ukrajinskih korijena koji je s nevidljivom lakoćom uspio u rusku kulturu usaditi ukrajinske običaje. Naravno, Nikolaj Vasiljevič Gogolj vječita je inspiracija ovog benda koji veoma drži do tradicije i narodnih običaja. Gogoljeva ideologija je Eugeneu veoma zanimljiva pa se Gogol Bordello upravo svojim glazbenim izričajem trudi neprimjetno ušuljati u razne glazbene krugove i proširiti gipsy pank što je više moguće, ali na potpuno suptilan i neprimjetan način.

Foto: Facebook.com/Gogol Bordello
Foto: Facebook.com/Gogol Bordello

S najboljom namjerom i potpuno iskreno žele približiti slušatelju svoju životnu filozofiju i upoznati što veću populaciju ljudi s kulturom nomadskih naroda Europe. Sam Eugene osjetio je na vlastitoj koži što znači živjeti nomadskim životom što mu je odlično poslužilo i kao svojevrsna podloga u stvaranju glazbe. Rodom je iz Ukrajine u kojoj je živio sve do katastrofe u Černobilu, nakon koje kao izbjeglica na neodređeno vrijeme boravi u gradovima Poljske, Austrije, Mađarske i Italije. Nije dopustio da praznog srca i glave samo prođe kroz zemlje koje su mu makar kratko bile dom, nego dopušta tim zemljama da i one prođu kroz njega, upija njihovu kulturu, a ono najbolje od tradicije, narodnih običaja i folklora sakriva duboko u sebe i čuva za bolja vremena. Nakon nomadske faze svog života seli u New York gdje se javlja ideja o osnivanju Gogol Bordella pa tako jednom prilikom objašnjava kako je došao na ideju da bend nazove baš tako: ”Promijenili smo ime jer nitko dovraga u SAD-u ne zna tko je Béla Bartóks” .

Gogol Bordello posjeduje zavidnu količinu odrađenih nastupa na svojim leđima pa tako vjerojatno ne postoji zemlja u kojoj nisu svirali od Europe do Amerike. Ništa im nije nepoznato ni strano, a podatak da su prve svirke odrađivali na ruskim vjenčanjima izvodeći europski folklor čini ih još zanimljivijim izvođačima. Brzo su evoluirali u glazbenom smislu pa su stjecanjem sve većeg broja različite njujorške publike dobivali bolje ponude za nastupe. Bend se trenutno još uvijek nalazi na turneji na kojoj promoviraju veoma uspješan prošlogodišnji studijski album “Pura Vida Conspiracy ”, a njihov nastup 15. lipnja u Tvornici kulture bit će posljednji veliki zagrebački klupski koncert ove sezone, prije selidbe na otvorene prostore i ulazak u razdoblje koje obiluje mnogim festivalima na koje se svakog puta iznova rado odazovu.

Foto: Facebook.com/Gogol Bordello
Foto: Facebook.com/Gogol Bordello

Treći put pred zagrebačkom publikom rasprostrijet će šaroliku paletu živahnih melodija koje obiluju utjecajem različitih europskih kultura te tekstove koji kroz šalu i crni humor donose stvarno stanje izbjeglica i imigranata u New Yorku i općenito u SAD-u, kao i državno stanje i političke probleme, a sve to u nekim, još uvijek bezbrižnim, okvirima. Gogol Bordello posjeduje uspješnu formulu kako spojiti ozbiljne aktualne probleme sa zabavom i odličnim zdravim humorom pa tako njihove pjesme ne mogu biti ništa više no izvor savršenog provoda. Čak pomalo i spiritualno nastrojeni članovi benda jednostavno pršte od enormne količine pozitivne energije i veselja što se itekako da iščitati iz njihovih pjesama. Sami nastupi su svakog puta novi mini spektakl i uspješan pokušaj dovođenja publike u delirij. Gogol Bordello kroz svoju glazbu pokazuje koliko voli život, a mi ga volimo s njima.

Be social

Komentari