živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

Gradsko kazalište Žar ptica najavilo sezonu 2016./17. s četiri premijere

Foto: zar-ptica.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Gradsko kazalište Žar ptica u novu sezonu 2016./17. ulazi s četiri premijerna naslova i novim ravnateljem. Dosadašnji član ansambla, glumac Drago Utješanović, na rukovoditeljskom će mjestu naslijediti dugogodišnju ravnateljicu Mariju Sekelez. Najavljujući svoju prvu sezonu u ravnateljskom mandatu Utješanović kaže: “Od 2003. godine radim kao glumac u GK Žar ptica. Sudjelovao sam u preko 40 naslova i svjedočio mnogim dosadašnjim uspjesima. Što je najvažnije, svjedočio sam stvaranju jednog posebnog odnosa između naše publike i kazališta, odnosa međusobnog povjerenja i nadasve poštivanja. Sretan sam što će novu kazališnu sezonu i prvu godinu mog mandata obilježiti četiri legendarna naslova, od kojih će čak tri po prvi puta biti postavljeni na scenu. Vjerujem da će naša publika zbog njih, ali i zbog naših starijih, već dobro poznatih hitova, i dalje voljeti kazalište i s ljubavlju dolaziti u Žar pticu.”

Prva premijera najavljena je za 1. listopada, a riječ je o praizvedbi dječjeg klasika Zvonimira Milčeca “Zvižduk s Bukovca”. Priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu režirat će Mario Kovač prema adaptaciji Ane Prolić. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i stari razrednik Deščak koji im je znao reći kako u životu sve treba znati, pa i zviždati, odaslavši tako antologijski zvižduk s nekog davnog  Bukovca. Kultni roman već se preko trideset godina nalazi na popisu školske lektire i obilježio je odrastanje nekoliko generacija. Ovom predstavom Žar ptica odaje počast Zvonimiru Milčecu, književniku najpoznatijem po djelima posvećenim Zagrebu.

Već 12. studenog uslijedit će druga praizvedba. S posljednje stranice popularnog Smiba, ravno iz stripa, na scenu Žar ptice stiže i jedna znatiželjna djevojčica, “Durica – male ljubavi” iz pera i olovke Ivice Bednjanca, jednog od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Durica je autorov najmlađi lik stvoren za najmanju publiku. Nestašna i simpatična sedmogodišnja djevojčica Durica, smeđe raščupane kose, ima prijatelje Bibija i Dodu, a ljubomorna je na Lelu u koju je zaljubljen Bibi. Kao što joj i ime govori, Durica se često duri, a ponekad i viče. Danas kada je svjetski strip polazište velikih filmskih hitova, hrvatska stripovska baština djeci je gotovo nepoznata. Kratka forma raznih situacija u kojima se zatiču Durica i njezini prijatelji svojevrstan je bon-ton za djecu. Duricu će režirati Renata Carola Gatica prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić.

[Ilustracija Nike Baruna, iz knjige S. Pilić “Maša i kazalište”] Foto: zar-ptica.hr
[Ilustracija Nike Baruna, iz knjige S. Pilić “Maša i kazalište”]
Foto: zar-ptica.hr

“Plava boja snijega” bit će prva premijera GK Žar ptica u 2017. godini, planirana krajem veljače. Igrokaz u stihu u kojem do punog izražaja dolazi pjesnička osobnost Grigora Viteza, začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, režirat će Leo Katunarić. U dalekom kraljevstvu vlada kralj Karaslav koji ima lude ideje i želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom. Tako kralj naredi da ubuduće u njegovu kraljevstvu pada plavi snijeg, a da svi koji će tvrditi da je snijeg bijele boje budu osuđeni na smrt. U središtu priče nedopuštena je ljubav između kraljeve kćeri, princeze Krizanteme, i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir, a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje….

Sezonu će premijerom u travnju 2017. zaokružiti praizvedba romana za mlade “Kako je tata osvojio mamu” Mire Gavrana, našeg najizvođenijeg suvremenog  pisca i dramatičara, u režiji Slađane Kilibarde  i dramatizaciji Ane Prolić. Glavni lik romana, dječak Antun, ispričat će priču o ljubavnim trzavicama unutar svoje obitelji, a to bi mogla biti bilo koja suvremena obitelj oko nas. Ovo je neobična priča o čovjeku koji je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je njegov tata, a žena koju je ponovno osvajao je, naravno, njegova mama. Kako to biva u Gavranovim romanima, njegovi mladi junaci kritički se odnose prema svijetu odraslih, a često uspijevaju i navesti svoje roditelje da se promijene i uvaže njihova mišljenja.

Be social

Komentari