advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Film

Halloween u Tuškancu traje dva dana

Teksaški masakr motornom pilom | Press Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 30. i četvrtak, 31. listopada kino Tuškanac priređuje Halloween u Tuškancu. Program započinje kultnim hororom Suspiria (1977), najuspjelijim filmom Darija Argenta i ostvarenjem uvrštavanim na popise najstrašnijih filmova svih vremena.

Riječ je o efektno stiliziranom i estetiziranom djelu koje imponira promišljenom uporabom raskošnog, jarkog i prezasićenog kolorita, maestralnim kreiranjem ugođaja tjeskobe, ekspresivnom vizualnošću i zanimljivom glazbom koja izuzetno pridonosi atmosferičnosti cjeline.

Suspiria | Press Kino Tuškanac

Iste večeri je i Karneval duša (1962), jedini dugometražni redateljski projekt Herka Harveyja. Riječ je o izuzetno uspjelom hororu vrlo sugestivno kreiranog tjeskobnog ugođaja, koje zapletom podsjeća na priče iz kultne serije Zona sumraka.

Dugo zanemareno, a danas kultno ostvarenje glasoviti David Lynch uvrstio je među svoje omiljene filmove, a film se toliko svidio Georgeu A. Romeru da je prema njegovim likovima oblikovao zombije iz antologijske Noći živih mrtvaca.

Egzorcist | Press Kino Tuškanac

Petak donosi antologijski horor Williama Friedkina Egzorcist (1973), nagrađen Oscarom za najuspjeliji adaptirani scenarij i najbolji zvuk, te Zlatnim globusima za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu. Jedan od ključnih i prijelomnih naslova u okvirima žanra horora kontroverzno je i često osporavano, ali i iznimno provokativno i istinski zastrašujuće ostvarenje koje predvodi sjajna glumačka postava koju čine Ellen Burstyn i Max von Sydow.

Za kraj Halloweena pripremili su Teksaški masakr motornom pilom (1974), kultno i prijelomno ostvarenje Tobea Hoopera u kojemu je već od naslova testirao do kojih granica nasilnosti (se) smije ići na velikom platnu.

Odbacivanjem klasičnih žanrovskih motiva ponudio je redefiniciju horora, u njegovu je filmu zlo iracionalno, a nasilje divlje, dok autor ne poseže ni za kakvim psihološkim ili kulturološkim objašnjenjima postupaka negativca i njegove obitelji.

(Visited 158 times, 2 visits today)
Be social

Komentari