Film

Hrvatska koprodukcija filma „Dani suše“ zabilježila uspjeh u Cannesu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak je na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu održana premijera dugometražnog igranog filma „Dani suše”, redatelja Emina Alpera, čiji je koproducent hrvatska produkcijska kuća 4Film. U prepunoj dvorani Claude Debussy publika je imala prilike pogledati četvrto ostvarenje ovog renomiranog turskog redatelja, čiji su dosadašnji filmovi premijerno prikazani na najvažnijim filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji. Premijera filma u službenoj sekciji „Izvjestan pogled” ispraćena je desetominutnim ovacijama.

Na premijeri filma prisustvovala je koproducentica filma Anita Juka ispred 4Filma, pridružili su joj se i snimatelj Goran Mećava te pridružena producentica Laura Sinovčić, a na filmu su radili i snimatelj tona Krešimir Rodić te mikroman Daniel Žuvela. Crveni tepih tako je ugostio ekipu filma koju čine filmski djelatnici iz Turske, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Grčke i Hrvatske, a ekipu su predvodili redatelj Emin Alper, producent Nadir Öperli te glumci Selahattin Paşalı, Ekin Koçi i Selin Yeninci.

„Premijera filma je prošla fenomenalno. Publika nas je ispratila s velikim pljeskom, što pokazuje koliko im se film svidio. Izuzetno nam je drago što s nama bili i članovi hrvatske ekipe, jer upravo ova suradnja predstavlja prvu tursko-hrvatsku koprodukciju na jednom filmu. Hrvatska je ušla posljednja u financijsku strukturu našeg filma, a sa 4Filmom smo odmah „kliknuli“. Dijelimo iste poglede na audiovizualno stvaralaštvo, što bi film trebao biti i priču koju bi trebao pričati. Također, hrvatski filmski djelatnici ostali su prijatelji s ostatkom ekipe, stalno se čuju, tako da smatram da smo okupili jedan izvrstan tim”, izjavio je turski producent Nadir Öperli.

Anita Juka dijeli zadovoljstvo suradnjom, ali i samim filmom te nadodaje: „Ova ambiciozna koprodukcija okupila je vrhunske filmske djelatnike iz cijele Europe. Rezultat se i vidi, a oduševljenje publike koje smo doživjeli jučer to i potvrđuje. Emin Alper pravi je vizionar, njegov dosadašnji rad je impresivan, no vjerujem da su „Dani suše” njegovo najbolje ostvarenje do sada. Surađivati na ovom filmu bilo je jedinstveno iskustvo, ali i čast”.

Produkciji 4Film ovo nije jedini film u Cannesu. U srijedu ih očekuje premijera filma „Vizija leptira”, redatelja Maksyma Nakonechnyeg, koji prati ukrajinsku vojnikinju Lilyju u borbi s PTSP-om. I ovaj film natječe se u sekciji „Izvjestan pogled”, a činjenica da hrvatska produkcija sudjeluje na najvećem filmskom festivalu u svijetu s čak dva filma, bez presedana je u našim krajevima.

Be social

Komentari