Film

Hrvatski filmski savez organizira pet besplatnih radionica

hrvatski filmski savez
Foto: HFS press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Hrvatski filmski savez već godinama svojim besplatnim radionicama i edukativnim programima educira i informira djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o medijskoj pismenosti koja je jedna od ključnih vještina za život u 21. stoljeću.

Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokreću Dane medijske pismenosti koji će se održati od 19. do 21. travnja 2018.

Hrvatski filmski savez, kao udruga koja je s takvom vrstom edukacije započela prva u Hrvatskoj, a jedna je od rijetkih čije su radionice potpuno besplatne a odvijaju se kroz cijelu godinu, u sklopu Dana medijske pismenosti organizira čak pet besplatnih filmskih radionica predstavljajući pritom i rad svojih klubova i družina.

Pokazna inkluzivna radionica u kinu Tuškanac – 19. travnja, 11:30-13:00h

Radionica će se održati pod vodstvom radne terapeutkinje Ivane Štedul i voditeljice Kinokluba Karlovac Ksenije Sanković, a mogu je pratiti osobe s oštećenjima vida i sluha. Radno iskustvo i brojne edukacije koje je Ivana pohađala u raznim poljima rada kao fizioterapeutkinja te provedba senzo-motoričkih radionica u polju rehabilitacije i srodnim područjima te teorijsko, tehničko i praktično znanje koje će djeci prenijeti Ksenija s iskustvom vođenja brojnih stop animacija čine idealnu kombinaciju i nadopunu vještina ove dvije voditeljice.

Foto: HFS press
Projektni dan medijske pismenosti u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke, 20. travnja, 09:00-12:00h

Učenici će tokom cijelog dana imati priliku sudjelovati u različitim aktivnostima i pritom koristeći različite medije. Učenici 1. razreda izvode lutkarsku predstavu Maček prema motivima narodne priče te potom crtaju strip inspirirani predstavom. Učenici 6. razreda drže prezentaciju o medijima, s posebnim osvrtom na masovne medije učenicima 4. razreda koji potom pišu vijest o događanju te ju objavljuju u ZAG-u, internetskom školskom listu.

U školskoj knjižnici učenici svih razreda imat će prilike posjetiti izložbu o prvoj hrvatskoj novinarki Mariji Jurić Zagorki kao i vidjeti izložbu starih fotoaparata, kamera i videoprojektora. Članovi filmske družine ZAG fotografiraju događanje i snimaju reportažu o  Projektnom danu medijske pismenosti. Korelacija: likovni, glazbeni, hrvatski, povijest, nutarpredmetna korelacija (korelacija s medijskom kulturom, pisanim i usmenim jezičnim izražavanjem i književnosti).

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac, 21. travnja, 09:00-11:00h

Filmska naSTAVa za srednjoškolce u kinu Tuškanac program je koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva do tri ciklusa: tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih učeničkih praznika.

Utemeljen na metodici nastavevfilma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, održava se tokom učeničkih praznika te upravo time utječe i na prevenciju nepoželjnih oblika ponašanja: slobodno vrijeme učenici ispunjavaju kvalitetnom i produktivnom aktivnošću umjesto na, nažalost, mnogo popularnije, ali manje obogaćujuće i svrhovite načine.

U sklopu pokaznog dana naSTAVe učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantan, a mlađim generacijama uglavnom nepoznato filmsko djelo koje je odabrano uzevši u obzir njegovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Matineja u kinu Tuškanac, 21. travnja, 11:00 -13:00h

Matineja je redoviti program kina Tuškanac subotom ujutro posvećen našoj najmlađoj publici. Nakon projekcije filma (najčešće animiranog), slijedi kreativna radionica inspirirana filmom. U subotu 21.04. gledamo animirani film Dugi iz kamenog doba (2018) prvaka glinomacije Nicka Parka (redatelja filma Wallace i Gromit). Ovo je priča o pećinskom čovjeku koji sa svojim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, kreće u avanturu kako bi spasio svoje selo od neprijatelja.

Filmska naSTAVa u gostima, u POU M.A. Relković, Nova Gradiška, 24.travnja, 10-14h

10:00 sati – projekcija filma za osnovnoškolce

12:00 sati – projekcija filma za srednjoškolce

U sklopu Filmske naSTAVe u gostima u POU M.A. Relkovića u Novoj Gradišci učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan.

Senzorne projekcije u kinu Tuškanac, 25. travnja 11-13h

Projekcije su namijenjene prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca. U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i dr.

Koncept senzornih projekcija pokrenut je 2016. godine od strane Eve Brlek, stručnjakinje u području edukacijske rehabilitacije i Sandre Malenice, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Ove besplatne projekcije tokom godine zajednički realiziraju „Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije“, Kino Gaj, Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Vrapčić Richard, siroče kojeg su od rođenja odgajale rode, vjeruje da je jedan od njih. Ali kad dođe vrijeme za migraciju, njegova obitelj roda mora mu otkriti njegov pravi identitet i ostaviti ga u šumi, jer ne bi preživio putovanje do Afrike. Odlučan u tome da dokaže da je on ipak roda, Richard sam kreće sam na jug, te mu se pridružuje ekscentrična sova Olga s izmišljenim prijateljem i Kiki, narcisoidni papagaj, disko-pjevač.  Na ovom epskom putovanju, suočit će se sa brojnim preprekama, poput smrtonosnih šišmiša, golubova koji su ovisnici o internetu i vrana mafijaša. Kad konačno stignu u Afriku, Richard će morati spasiti svog brata rodu iz kandži čudovišnog jazavca. Najmanja roda će morati naučiti da je najveći vrabac kako bi oslobodila svoj pravi potencijal i ponovo se ujedinila sa svojom obitelji.

Kompletan program Dana medijske pismenosti možete pročitati ovdje.

Be social

Komentari