Glazba

Huun Huur Tu premijerno u Hrvatskoj u Vintage Industrial baru

Izvor fotografije: Facebook.com / huunhuurtu
Vrijeme čitanja: 2 minute

U utorak 03. prosinca ne propustite premijerni nastup u Hrvatskoj grlenih folk zvijezda Huun Huur Tu (sunčeve zrake koje se na razne strane probijaju kroz oblake) iz ruske republike Tuva. Sviraju tradicijsku etničku glazbu i pravi je spoj tuvanskog folklora i grlenog pjevanja. Čak su dospjeli i na svjetske glazbene top-liste. Surađivali su i snimali, na primjer, s Kronos Quartetom, indijskim udaraljkom Trilokom Gurtuom, Ryoom Cooderom. Nastupili su i s Frankom Zappom, The Chieftainsima, Johnnyjem ‘Guitar’ Watsonom.

Koristeći tradicionalne instrumente, bend uspijeva stvoriti univerzalnost glazbenog izričaja pomoću jednog od jedinstvenijih akustičnih fenomena na našoj planeti. Grleno pjevanje je jedinstveno po tome što izvođač može istovremeno pjevati dvije, pa čak i tri melodijske linije koje se međusobno znatno razlikuju po visini tona. Zaista zvuči fascinantno.

Bend HUUN-HUUR-TU dolazi iz Autonomne Republike Tuva u Ruskoj Federaciji, koja graniči s Mongolijom i njeguje vlastitu glazbenu tradiciju. Uz tradicionalnu tehniku pjevanja, pjevač može pjevati uz osnovni ton ili notu, ali i otpjevati relativni koegzistirajući ton ili notu.

Huun Huur Tu započeo je sa svojim radom 1992. Godinu dana kasnije objavili su svoj prvi album “60 Horses In My Herd”. Jedna od zanimljivijih pjesama na njemu je Lament of the Igil. Ovdje imamo priliku čuti drugu podvrstu grlenog pjevanja – sygyt. Uz osnovne tonove osjećamo i aromu začina koji nalikuju zviždanju, a na taj se način ponekad želi postići efekt puhanja ljetnoga povjetarca.

No s vremenom nas ovi Tuvanci sve manje zbunjuju jer u svoj izričaj unose zapadnjačke elemente. Primjerice, njihov album “Eternal” iz 2009. koji je nastao u suradnji s Carmenom Rizzom, uočit ćemo da je ovdje grleno pjevanje zastupljeno u minimalnoj mjeri, a elektronika nalazi svoje mjesto u stepama i planinama, među stočarima i šamanima.

Dakle, folklorna glazba se postupno pretvorila u etno i time postala prihvatljivija široj publici. Uklapanje tradicije u suvremene tokove nije negativna pojava. Mijene i kombinacije žanrova čine glazbu bogatijom, ali je problem ako se tako gubi ono što je u njoj bilo upečatljivo. Što se tiče Huun Huur Tua, zanimljivo je poslušati njihove pjesme iz različitih faza djelovanja jer uostalom imaju dosta njih obrađenih u više varijanata. U svakom slučaju, tragamo li za nečim spiritualnim, sjetimo se Tuve i grlenog pjevanja jer new age nije uvijek odgovor na naše pitanje. (Maja Gregorović, RDD ’18.)

Ulaznice

Koncert počinje u 21:30 sati. Cijena karte u pretprodaji iznosi 80 kuna, a na dan koncerta cijena karte će biti 100 kuna. Karte možete kupiti na šanku Vintage Industriala i Grifa, u Dirty Old Shopu i na svim Entrio prodajnim mjestima.

Be social

Komentari