22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Intervju

House of Pablo: “Sve ostaje u obitelji”

Foto: Metal view photography/facebook.com/houseofpablorock
Vrijeme čitanja: 11 minute
Foto: Metal view photography/facebook.com/houseofpablorock
Foto: Metal view photography/facebook.com/houseofpablorock

Oni su glazbeni kolektiv od šest bendova, oni su House of Pablo, dečki vode DIY politiku i jako im dobro ide. Abecednim redom sastoje se od bendova Killed A Fox, Malady Lane, Muscle Tribe Of Danger And Excellence, Reflex Kid, She Loves Pablo i Straight Outta Fridge. Nazvali su se po Pablari, mjestu gdje su She Loves Pablovci imali probe. Večeras započinje drugo izdanje House Of Pablo festivala, festivalske ulaznice su rasprodane, tko je jamio, jamio je. Dnevne ulaznice su još uvijek dostupne u prodaji. Mahatma i Elephant Stalker gostujući su bendovi. Znamo gdje će se ovog vikenda sjatiti cijeli Zagreb.

Doslovce preko noći i na prepad smo dečke zamolili da opišu svoj kolektiv, te kroz šest bendova odgovore na šest univerzalnih pitanja. Ovako je to izgledalo.

Foto: facebook.com/StraightOuttaFridge
Foto: facebook.com/StraightOuttaFridge

Gdje bi žanrovski smjestili glazbu koju stvarate? Koliko je vaš glazbeni ukus pridonio tome? Jesu li neki izvođači pridonijeli bendovskom glazbenom izričaju?

Killed A Fox (Sho, Ivan i Leo): Žanrovski je nemamo gdje smjestiti. Sutra će se pojaviti još deset novih podžanrova i varijacija na temu, to je beskonačan proces diobe unutar jednog žanra koji ne vodi nigdje. Sviramo rock. Što bezobrazniji, to bolje. Svakoga od nas formirali su različiti izvođači i žanrovi. Svatko taj svoj izričaj donosi u bend. Nemamo neki žanr koji bendovski pratimo, niti izvođača za kojeg govorimo “e tako bi htjeli zvučati”.

Malady Lane (Chris i Andro): Inače ne volim stavljati glazbu u isključivo jedan koš jer najčešće nije tako, ali ako moram nekako približno definirati naš izričaj, onda bi to vjerojatno bio nekakav alter-rock. Nije da se trudimo zvučati isključivo tako nego smo jednostavno svi odrasli na 90-ima i prirodno to izlazi iz nas.

Muscle Tribe Of Danger And Excellence (Andrija i Šimek)

Andrija – Žanr doživljavamo samo kao dodatno ograničenje, kad se maknemo od tih nametnutih granica tek onda mirno radimo glazbu kakvu volimo, a kako će se to žanrovski smjestiti puštamo drugima da se time bave.
Šimek –  Ne orijentiramo se oko žanra, jednostavno svaki od članova nekako ubacuje svoj stil na svoj način. Tako je bend i nastao, da vidimo što bi se desilo kad bi se ispremiješali. Često se dogodi da nas zbog moje poveznice sa She Loves Pablo nazovu stoner bendom, meni je u principu to sve rock. Svako od nas ima bendove koje voli i u tom se pogledu dosta razlikujemo, ali pitanje je u kojem smo glazbenom osjećaju kad stvaramo pjesme.

Reflex Kid (Nauković, Tomislav i Karlo): Žestoka mješavina hip hopa i rocka! Najjednostavnije, a opet sveobuhvatno objašnjavajuće. Teoretski smo još mladi bend u smislu stvaranja vlastite glazbe, pa će nam se pravci sigurno ubuduće razvijati u raznim smjerovima, ali uvijek će tu biti hip hop i rock kičma. Tržimo još svoj zvuk, ali neke generalne postavke su već tu.

She Loves Pablo (Jelen i Jimmy): Riff rock s primjesama svega. Puno je izvođača doprinijelo zvuku benda, na prvom mjestu Clutch, QOTSA, Soundgarden i delta blueseri tipa Skip James. Nezahvalno je izdvajati neke, jer sve što čuješ ostavi dojam na tebe i bude na neki način uključeno u tvoju glazbu.

Straight Outta Fridge (Hrvoje i Lux): To bi bila neka mješavina hip-hopa, funka i rocka. Nikad se nismo zamarali žanrovima. Slušamo i sviramo što nam se sviđa, kao i ostatak kolektiva. Jedino malo više volimo funk od ostale ekipe, u što su nas od malih nogu uvukli dobri stari Peppersi, Funkadelic, James Brown itd. Naravno, tu je i velik utjecaj Rage Against The Machine-a da se naš vokal Luka ne bi naljutio, i ostali superkul reperi.

Foto: Marko Lopac/facebook.com/killedafox
Foto: Marko Lopac/facebook.com/killedafox

Koliko se HOP udruženje do sada pokazalo korisno za bend?

Killed A Fox (Sho, Ivan i Leo)Jako. Imamo razvijenu zajedničku logistiku, ljude koji su sposobni svašta raditi, i to rade za sve. Leo producira sve bendove kolektiva, Andrija rastura dizajn, Hrc radi videe… Dajemo si međusobni feedback, pomažemo u organizaciji koncerata, posuđujemo si opremu, doslovce sve. Jako nam olakšava život.

Malady Lane (Chris i Andro): Za Malady Lane jako. Što se tiče ”kilometraže”, jedan smo od friškijih bendova u kolektivu (2013.), iako svako od nas zasebno sa svojim bendovima ima hrpu toga iza sebe (Killed a Fox, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Deafness by Noise) Kao primjer bi naveo naš drugi nastup ikada kada smo otvarali za She Loves Pablo na promociji njihovog drugog albuma “Burn and Levitate” pred krcatim KSETom, što sigurno ne bi mogli očekivati na jednom od prvih svojih koncerata da smo ga išli raditi sami. Ovako smo preskočili par onih početnih stepenica što se tiče osvajanja publike.

Muscle Tribe Of Danger And Excellence (Andrija i Šimek)

Šimek –  Stvari su nam jednostavnije. Gdje god nastupa She Loves Pablo ili, ne znam, Reflex Kid sigurno će se spomenuti ili biti nekakva poveznica s Muscle Tribe-om. To pomaže svakom bendu u kolektivu.
Andrija – Na kraju krajeva, dovoljno je vremena poodmaklo i već smo među publikom prepoznati pod tim imenom koje je nadraslo neka pojedina imena. Naći ćeš nekoga tko recimo nije čuo za Malady Lane (osobno mi je žao takvih ljudi, no nebitno) i neće im to ime značiti ništa, ali kažeš da su dio House of Pablo kolektiva i to im već nešto znači i bude preporuka.

Reflex Kid (Nauković, Tomislav i Karlo)HOP je osobno puno pomogao Reflex Kidu. Da nismo dio kolektiva, već da mi imamo svoj bend sa strane, i dalje bi bili bliski prijatelji. Oni bi bili ozbiljni momci s albumima, više koncerata u guzici i savjetima. Mi bi od toga upijali što sve stignemo. Budući da smo službeno dio kolektiva, puno češće se svi viđamo, dolazimo si na probe, miješamo ekipu, družimo se… Sve stignemo pitati, sve stignemo poslušati. U ovoj situaciji i ‘ozbiljnim momcima’ je u interesu da mi zvučimo najbolje što možemo. Ne pametuju, ne glume frajere, jednostavno nam svi žele maksimalno pomoći i to je zakon! Dođe Chris i kaže mi da si trošim i drapam grlo na koncertima, da probam to to i to da ubuduće budem bolji vokal. Nađu se Tompa i Šimek u buksi i sviraju gitaru, rifaju. Šimek mu pokazuje isto neke savjete i govori mu stvari koje bi njemu bilo drago da mu je netko govorio prije 10 godina. Ponavljam, dugo se većina nas zna. Jako dugo, nije bilo poteškoća u komunikaciji. Baš uvijek su nas poticali da budemo bolji i bez njih bi se vjerojatno puno, puno sporije razvijali kao bend. To je u biti smisao našeg kolektiva. Svi smo normalni u glavi i frendovi smo i to je to.

She Loves Pablo (Jelen i Jimmy)Vrlo korisno. Andrija iz Muscle Tribe-a nam je dizajnirao sve ikad otkad je kolektiva, i CD i majice i stickere i banner. Leonard iz Killed a Fox-a nas je snimao, miksao i producirao, Hrc iz Malady-a i Fridge-a nam je snimio spot za Rubber band. Ima toga još, svako se ponekad uključi, posudi opremu, pomogne prenijeti stvari. Suradnja je divna stvar, a HOP je prepun talentiranih ljudi.

Straight Outta Fridge (Hrvoje i Lux): Dosta koristan je taj HOP kolektiv. Pogotovo za nas, jer smo mali bend pa nas ostali veći bendovi vuku za sobom i guraju gdje god mogu.

Foto: facebook.com/MaladyLane
Foto: facebook.com/MaladyLane

Kako izgledaju dogovori za probe s obzirom da se radi o šest bendova i 14 ljudi koji imaju ostale projekte i poslove sa strane i koliko često imate probe?

Killed A Fox (Sho, Ivan i Leo): Imamo već ustaljenu šemu koja funkcionira, većina bendova ima stalne termine za probe i toga se pridržavamo. Uvijek će svatko svakome izaći ususret i nismo imali problema s tim.

Malady Lane (Chris i Andro): Istina je da svako ima neke svoje čudne smjene na poslu pa se nekad mrvicu teže izorganizirati, ali smo se odavno ufurali i dogovorili neke stalne termine kojih se svi drže. U principu za jednu prostoriju sa 6 bendova i 12 članova funkcioniramo i više nego dobro.

Muscle Tribe Of Danger And Excellence (Andrija i Šimek): Šimek –  Pa dijelimo prostor za sviranje, to jest većina nas, tako da uvijek barem imamo negdje svirati. Prije nam se bio malo problem izorganizirati, ali sada imamo već dugo fiksne probe i svaki dan je sigurno prostor pod opsadom zbog barem jednog benda. Ako nešto voliš, onda ti nije problem malo se potruditi i bolje organizirati.

Reflex Kid (Nauković, Tomislav i Karlo): Pa da, puno je bendova, ali već se okvirno zna kad koji bend ima standardne probe. Utorak su ovi, srijeda ovi, a ako netko izvanredno treba probu, pita lijepo na fejsu u zajedničkoj grupi i sve se dogovorimo. Ma ide glatko to u biti. Sad je bilo malo gužve prije festivala jer su svi stisnuli s probama, snimanjima, ali evo, uspjeli smo i to.

She Loves Pablo (Jelen i Jimmy): Svatko ima unaprijed dogovoren termin za probu, a ako neko nešto treba dogovoriti mimo toga nazove se i riješi. Nije problem.

Straight Outta Fridge (Hrvoje i Lux): Zna biti komplicirano, pogotovo kad svi bendovi imaju svirku na isti dan, tipa sad zbog FESTIVALA! Do sad nije bilo većih problema, iako se mi kao jedan od zadnje nastalih bendova u kolektivu pokušavamo što manje gurati u “Pablaru” i odraditi probe van nje. Nekad se treba odmaknuti od doma malo.

Foto: Marko Plečko/facebook.com/muscletribeofdangerandexcellence
Foto: Marko Plečko/facebook.com/muscletribeofdangerandexcellence

Kakvi su planovi benda u skorijoj budućnosti? Gdje vas sljedeće možemo slušati nakon HOP festivala?

Killed A Fox (Sho, Ivan i Leo): Idući plan je rad na novom albumu. Ove dvije nove stvari s kompilacije jako su nas nabrijale da što prije dovršimo novi materijal. Ideja imamo, volje imamo, vremena ćemo naći. Uz to, u planu su koncerti. Ima još puno gradova u Hrvatskoj koje nismo prošli. 7. ožujka je dogovoren koncert u Prostoru u Čakovcu, ostale čim potvrdimo, javimo. Idemo pomalo i u okolne zemlje, a nadamo se i konačno dogovoriti manju EU turneju, ali to već toliko dugo spominjemo da smo se vjerojatno urekli.

Malady Lane (Chris i Andro): Malady Lane je već odavno trebao izdati album, tako da nam je apsolutni prioritet poslije HOP festa ući u studio i napokon snimiti taj materijal. Jedva čekamo da to napokon izađe. Svi smo oko toga jako nabrijani. Što se tiče live svirke, planova naravno ima, ali otom potom. Prvo i osnovno – album!

Muscle Tribe Of Danger And Excellence (Andrija i Šimek)

Šimek –  Bend se sprema raditi novi album. Svirke su nam u drugom planu, naravno da ćemo svirati, ali u manjem intenzitetu. Koliko ja znam, nekakav Zadar se spominjao kao sljedeća svirka.
Andrija – Ima bendova u kolektivu koji još nisu došli na red da si snime prva izdanja, red je da im se i to omogući. Tribe će dotle u miru raditi nove pjesme, a kad se napravi dovoljno onih koje nam se sviđaju, onda ćemo opet u studio. Bez nekog konkretnog plana.

Reflex Kid (Nauković, Tomislav i Karlo): Planovi su svirati i svirati, raditi pjesme i napokon nešto snimiti. Iskreno, nije to još blizu, imali smo neke promjene u bendu, neke stare stvari nam se nisu više sviđale, do novih nije uvijek lako doći, ali mogu reći da nam je ipak malo krenulo. Već sam rekao prije, obavezno je imati nešto snimljeno. To je nebo i zemlja – imati nešto snimljeno ili ne! Ovako se pojavimo negdje, odsviramo najbolje što znamo, i od tih pedesetak ljudi zainteresiramo njih desetak da nas zapamte i kažu svojim prijateljima. Ali to je to. Ne mogu nigdje poslušati naše stvari kad dođu doma i padnemo u zaborav do drugog koncerta. Što prije snimiti neki materijal pa da nas možete slušati i vi i vaše mame i sestre i braća i prijatelji i svi od jutra do sutra i do idućeg koncerta!

She Loves Pablo (Jelen i Jimmy)Nigdje tako skoro! Plan je dovršiti materijal za treći album i snimiti ga. Vidjet ćete nas krajem godine.

Straight Outta Fridge (Hrvoje i Lux)Nakon festivala Malady Lane ulazi u studio, poslije njih smo mi na redu. Do tada svirati što više, gdje god se ukaže prilika. Nekakav Zadar je na vidiku, ali ne znamo još točno. Kad budemo negdje, znat će se!

Foto: facebook.cem/RefleXKid
Foto: facebook.cem/RefleXKid

Možete li izdvojiti neku bendovsku anegdotu?

Killed A Fox (Sho, Ivan i Leo): Chris se prošlog ljeta prije jednog koncerta predozirao Red Bullom. Tu noć nije nešto puno spavao i u manje od sat vremena ih je popio četiri. Nama je bilo prilično smiješno, njemu baš i ne, bio je uvjeren da će umrijeti. Njegovo obrazloženje: “Bilo mi je fino”.  Andrija (Muscle Tribe) se te zgode sjeća ovako: “Ja sam išao ubiti oko na nekih 40 minuta brijem. Kad sam se vratio prazne limenke su bile pred njim. Chillali smo tamo još neko kratko vrijeme, tad su već kick-inali. Onda smo ušli u auto i prešli 300 metara dok ga nije uhvatio infarkt.” Good times.

Malady Lane (Chris i Andro): Imali smo, ajmo ga nazvati mini HOP fest u Orahovici. Također dva dana odličnog tuluma. Naravno nakon puno nespavanja i ponešto alkohola…ehm….morao sam ubiti oko i odlučio da sam prelijen popesti se na kat kuće. Prvo što mi je bilo u radijusu od tri koraka jest Lukin (Straight outta Fridge) auto za koji sam, u cijelom tom kaosu, uspio zapamtiti kako mu se ne daju zaključati jedna vrata. Ušao sam na stražnje sjedalo i zaspao istog trena. Problem je u tome što nitko drugi nije zapamtio informaciju o pokvarenim vratima i kada smo trebali krenuti natrag za Zagreb nisu me mogli naći. Počela je potraga filmskih razmjera gdje je Hrvoje (Malady Lane) u šumi naletio na divlje konje, gdje se Markan (organizator) raspitivao po lokalnim birtijama ”da li su vidjeli pijanog i u tom trenutku vjerojatno vrlo neartikuliranog Zagrepčana”, gdje su u mračnom podrumu nabasali na uplašenog Kuksa (Portman) koji nakon što je ušao,  nije znao izaći van i ko zna koliko sati proveo u mrklom mraku i gdje su se vjerojatno izdogađale još hrpe anegdota za koje niti ne znam. Uglavnom, ja sam fino pajkio dok su ljudi skoro počeli lijepiti moje slike po stupovima Orahovice.

Muscle Tribe Of Danger And Excellence (Andrija i Šimek)

Šimek – Anegdotu? Ima ih puno, ali recimo na Ferragostu sam propao kroz stejdž. Ravno njuškom u šljunak.
Andrija – Apsolutno najdraža priča s koncerta, posebno znajući da se pozornica ispod mene sasvim solidno držala, a Šimek teži kao moja lijeva noga.

Reflex Kid (Nauković, Tomislav i Karlo)

Nauković – Hm, pa guglajući vlastito ime benda saznali smo da u Americi postoji polu profesionalni kečer koji se zove Kid Reflex. Mislim da je pitanje vremena kad ćemo napraviti stvar za njega i poslati mu da si ima kad ulazi u taj ring, neki svoj u nekoj srednjoj školi u Arizoni. E onda možemo reći da smo napravili posao!
Tomislav – Valja naglasiti da je naš četvrti koncert bio u Zagorju u Pregradi, točnije u garaži iza mesnice. Piva je bila pet kuna, a gemišt besplatan. Da, besplatan. Baš svima.

She Loves Pablo (Jelen i Jimmy): Šimek je snimao stuntove za Michaela Dudikoffa. To nije istina, ali bila bi dobra anegdota.

Straight Outta Fridge (Hrvoje i Lux): Prošlo ljeto smo svirali u Dubrovniku na festivalčiću, na kojem je bio i Let 3. Prije svirke nas je ekipa u restoranu ispitivala jesmo li mi iz Let 3. Na jednoj od prvih probi je Luka Nauković popio čikove iz limenke koju je Andro koristio kao pepeljaru. Bilo je još toga, ali ovo smo se prvo sjetili.

Foto: Magdalena Mena Rikanović/facebook.com/princessofdesire
Foto: Magdalena Mena Rikanović/facebook.com/princessofdesire

Koliko ste složni kako HOP kolektiv? U svakoj obitelji ima trzavica, tko se pod vašim krovom najviše buni, a s kojim bendovljem se najlakše postižu kolektivni dogovori?

Killed A Fox (Sho, Ivan i Leo): Nema trzavica, nema svađa, samo ljubav!

Malady Lane (Chris i Andro): Nema trzavica, u suprotnom ne bi ovo funkcioniralo. Svi dijelimo isti cilj, istu strast prema glazbi i isti pogled na život. Zato i jesmo kolektiv.

Muscle Tribe Of Danger And Excellence (Andrija i Šimek)

Šimek –  Nema trzavica, sve se dogovorimo bez problema. Svi smo prvenstveno bili prijatelji, tek onda su se onda bendovi oformili. Ustvari ima trzavica – Luka mora ošišat dredove.
Andrija – Život u kolektivu je baš kao u jednoj obitelji, samo što ova obitelj ima 14 članova tako da ju je teže dovesti u red. No svi smo dobri u tom suživotu i drago nam je da smo dio ove priče.

Reflex Kid (Nauković, Tomislav i Karlo): Pa znaš kaj, nema opće trzavica. Ne vidim uopće zašto bi se jedan bend svađao s drugim. Tak i tak smo svi ispremiješani, jedva da postoji situacija gdje me ‘onaj lik iz onog benda nervira’ kad frajer vjerojatno svira u mom bendu! (smijeh) A ako sviramo zajedno, znači da smo si dobri i ako nešto ne ide, riješimo to na licu mjesta na probi, prije prve pauze….Tipa tko će ići u dućan sad? Jer ja sam zadnji put.

She Loves Pablo (Jelen i Jimmy)Svi se volimo, nema nekih trzavica.

Straight Outta Fridge (Hrvoje i Lux)Svi se poznamo već dugi niz godina, nevezano za sviranje. Tako da se zbilja super slažemo. Svaka ‘trzavica’ slobodno nek zaobiđe ovaj kolektiv jer smo do sad sve lagano rješavali. Teško je reći s kim se najlakše ili najteže dogovoriti jer smo svi manje više u svim bendovima. Tako da se sami sa sobom dogovaramo i ide nam.

Toliko od nas, pusa bok.

Be social

Komentari