Knjige

Može li se namjerno napisati bestseller?

Foto: Facebook.com/BestsellersBudapest
Vrijeme čitanja: 2 minute

Mogu li autori planirati bestseller osim ako nisu mega popularni Lee Child ili James Patterson? To je pitanje koje su si postavili Mark Stay i Mark Desvaux i pitanje koje je pokrenulo njihov eksperiment, The Bestseller Experiment, kojim će u godinu dana pokušati napisati novu bestseller knjigu, prenosi The Guardian.

Dva su Marka odlučili napisati zajednički roman koji treba postati bestseller. Zadali su si vremenski rok od godinu dana, a vodi ih misao da, iako su hit knjige sve različite, mora postojati nešto što im je svima zajedničko. Kako bi stvar učinili zanimljivijom, jednom tjedno objavljuju podcast.

Taj im tjedni podcast, na kojem gostuju svjetski poznatih autori poput Joanne Harris, Joea Abercrombiea, Michelle Paver i Mariu Semple te urednici kao što su Sam Eades i Juliet Ewers, pomaže shvatiti što to bestseller čini bestsellerom jer upravo oni onda daju ključne savjete za dobro pisanje romana i ostalih književnih formi.

Iako su mogli sve savjete koje nude ova velika autorska imena zadržati za sebe, oni su to ipak htjeli podijeliti s javnosti te time stekli svoje vjerne slušatelje. O njihovoj brojnosti najbolje govori činjenica da su svojim projektom dospjeli na treće mjesto po slušanosti na iTunesu.

Oprečni stavovi koji su urodili plodom

Inače, Mark Stay radi za izdavačku kuću Orion i ima već objavljene neke literarne komade, kao što je scenarij koji je rezultirao romanom po kojem je snimljen film Robot Overlords iz prošle godine. Desvaux također ima spisateljskog afiniteta tako da im pisanje nije u potpunosti strano što je olakotna okolnost ovakvom eksperimentu.

Kada je riječ o pristupu eksperimentu, u početku su bili različitih stavova. Stay je mnogo realniji i oprezniji te je kazao da mu je prvotna misao na ovu njihovu zajedničku ideju bila negativna (usporedio ju je s automobilskom nesrećom), dok je Desvaux ostao pozitivan te je od početka vjerovao da na samom vrhu ljestvice čitanja postoji mjesta i za njih.

Što točno jest bestseller?

Bestseller ne znači nužno kvalitetu, čak ni popularnost, već jednostavno broj kupljenih knjiga. I u tom se definiranju može naići na bezbroj prepreka pa su Stay i Desvaux svoj cilj definirali puno konkretnije: pokušat će dospjeti u top 10 najprodavanijih knjiga putem Amazona. Istovremeno naglašavaju da je ovaj eksperiment pokušaj pronalaska te zajedničke crte svim bestseller romanima.

Za svoj pothvat kažu da to mora biti uradak na koji će obojica biti neizmjerno ponosni te da to nikako neće biti neka šund knjiga. Vjeruju da će knjiga ljude uvesti u pravo stanje stvari i pokazati im put, a ako je suditi po broju slušatelja ne bi trebalo biti teško doprijeti i do velikog broja čitatelja.

Be social

Komentari