Izvedbene umjetnosti

Ivor Martinić postavlja novu dramu na scenu ZKM-a: “Dobro je dok umiremo po redu”

Foto: ZKM/ Marko Ercegović
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedan od najznačajnijih dramatičara mlađe generacije, Ivor Martinić, vraća se na daske ZKM-a 21. rujna s novom dramom “Dobro je dok umiremo po redu”. Nakon iznimnog uspjeha njegove predstave “Moj sin samo malo sporije hoda” u režiji Janusza Kice, s autorskim timom koji čine imena nove kazališne generacije – redateljem Aleksandrom Švabićem i dramaturgom Ivanom Pejnovićem – u središte drame ovoga puta stavlja razvedeni bračni par koji se sastaje jedne olujne noći kako bi ispratili sina u inozemstvo.

Autor o predstavi

“Dobro je dok umiremo po redu govori o poželjnom slijedu života. Ta rečenica trebala bi biti umirujuća, jer je istinita, no ta rečenica ne umiruje. Što mi je još otvorio taj naslov? To da se bavim smrću. Da se bavim likovima koji imaju uvid u obrasce ponašanja i življenja. Tko to umire po redu? Ljudi koji su nam srodni. Naslov me u isto vrijeme hranio i pozivao na pobunu. Htio sam se sukobiti s naslovom i reći – ne, nije dobro samo ako se umire po redu.

U međuvremenu treba i živjeti, usuditi se, mijenjati, zaljubljivati. Živcirala me svedenost naslova, formalnost, živciralo me to ‘dobro je’, živciralo me to ‘po redu’. Živcirala me uglađenost, konvencija, trezvenost tog naslova. No tako valjda mora biti. Da se nisam svađao s naslovom, ove drame ne bi ni bilo. Katkad u obiteljskom zagrljaju sućuti čujete neku malu istinu, poput rečenice naslova, i ta vam se istina učini umirujućom. I taj veliki, strašni život najednom postane jednostavan.”

Foto: ZKM/ Marko Ercegović

Glumci

U novoj ZKM-ovoj predstavi autora Ivora Martinića glume Pjer Meničanin, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Kristijan Ugrina, Zoran Čubrilo i Maro Martinović.

Be social

Komentari