Vizart

Izložba skulptura Ljubomira Stahova u Umjetničkom paviljonu

Ljubomir Stahov
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1. kolovoza u 20 sati otvara se izložba radova Ljubomira Stahova, uglednog suvremenog hrvatskog umjetnika. U središtu nadolazeće izložbe je kiparski aspekt autorova opusa koji je nastajao i razvijao se od 1981. do danas.

Ljubomir Stahov, slikar, kipar i grafičar, rođen je 7. siječnja 1944. godine u Kamičanima kraj Prijedora. Godine 1967. završio je sarajevsku Školu primijenjene umjetnosti. Na slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirao je godine 1974. u klasi prof. Šime Perića, a potom je, od 1974. do 1978. bio suradnik Majstorske radionice prof. Krste Hegedušića i prof. Ljube Ivančića, nakon čega se vraća na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje radi kao profesor slikarstva do umirovljenja 2014. godine.

Od 1971. do danas izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. U ediciji Mladi umjetnici zagrebačke Nacionalne i sveučilišne biblioteke godine 1982. objavljena je monografija Ljubomir Stahov koju je napisala povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman.

Unatoč tomu što je Ljubomir Stahov dobitnik više nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku – dijelove  njegova opusa koji su javnosti poznatiji, izložbom u Umjetničkom paviljonu prvi puta će se javnosti  predstaviti njegov kiparski opus, prema stručnom odabiru autora izložbe Milana Bešlića, likovnog kritičara.

Kao i njegov cjelokupan opus, kiparski opus Ljubomira Stahova je raznolik, sastavljen primarno od kiparskih formi u željezu, bronci i nehrđajućem čeliku, osobito u uspravnim, vertikalnim formacijama, koje u vidu simbola i znakova predstavljaju umjetnikov vlastiti svijet oblika, izgrađen na obličjima zoološkog i floralnog podrijetla, ali i od brojnih ekspresivnih fantastičnih životinjskih oblika u keramici i terakoti koji su nastajali u novije vrijeme u kontekstu daljnjih istraživanja bioloških procesa i animalističkih studija.

Izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, pod nazivom Stahov – skulpture, obuhvatit će upravo one kiparske forme koje čine okosnicu umjetnikova opusa – totemi, putnici i organski oblici koji jednostavnošću tehnike, strukturom, materijalom i snagom svoje elementarnosti i vertikalnosti, u kojoj se često sučeljavaju različiti oblici, materijali i tehnike, podnose i preobražaje na kojima autor neprestano inzistira, dovršavajući danas neke od skulptura koje su nastale prije nekoliko desetljeća, što naglašava aktualnost njegova izričaja, bez obzira na konotacije o davnoj povijesti kakve ovi nazivi nose.

Izložba će se u Umjetničkom paviljonu moći razgledati do 17. rujna.

Be social

Komentari