Vizart

Izložba Moda i strip u MUO: Yves Saint Laurent, Dior i Marvel na jednom mjestu

Foto: Vedran Benović (MUO)
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba „Moda i strip”, koja je u Zagreb stigla povodom stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj, a zahvaljujući kojoj je moguće vidjeti razne radove koji spajaju modu i strip poput jedinog stripa poznatog dizajnera Yves Saint Laurenta, pod nazivom „La Vilaine Lulu” („Zločesta Lulu”), originalnu Dior haljinu, nastalu pod utjecajem stripa, i radova Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa.

Izložba dolazi iz Muzeja stripa, centar Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image, u Angoulêmeu u Francuskoj, gradu najpoznatijem upravo po njihovom Međunarodnom festivalu stripa.

Na izložbi je prikazano više od stotinu predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.

Foto: MUO

Prvi dizajnerski crteži Yves Saint Laurenta i Diora

Od radova valja istaknuti grafički roman crtačice Annie Goetzinger, pod nazivom „Jeune Fille en Dior” („Mlada djevojka u Dioru”), radove američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya, talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija, američkog karikaturista Georgea McManusa poput stripa „Bringing Up Father” i njegovih glavnih likova „Maggie i Jiggs”. Tu su i prvi dizajnerski crteži dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora i Thierryja Muglera.

Među izlošcima moći ćete prepoznati i majice s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, tenisice Vans SKS „Charlie Brown” i druge odjevne predmete s motivima stripa. Posjetitelji će moći i sami odjenuti poznate lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje je nekad odijevao i mladi Yves Saint-Laurent.

Izložbu koja na jedinstveni način spaja modu, strip i popularnu kulturu možete razgledati do 28. ožujka.

Foto: MUO
Be social

Komentari