Glazba

Izvještaj – Apocalyptica u Tvornici kulture: Umjetnost recikliranja provjerene formule

Foto: Matej Čelar i Marija Feldi / M^3 Photography / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Finski virtuozi na violončelima sinoć su ponovno posjetili Zagreb. Prošle su četiri godine od posljednjeg nastupa Apocalyptice u Hrvatskoj, točnije u klubu Boogaloo, a dečki su ovaj put predstavili novi album „Shadowmaker“, uz standardni presjek uspješnica iz 22 godine duge karijere. Bendu se po prvi put na turneji pridružio stalni pjevač, Franky Perez, koji je ujedno odradio i vokalne dužnosti na posljednjem studijskom ostvarenju. Za veliku europsku turneju najavljivana je do sad najzahtjevnija produkcija i efekti, a zagrebački koncert održan je u Tvornici kulture.

Večer su otvorili australski rockeri Tracer, koji su pred par stotina posjetitelja odradili sasvim solidan nastup. Bend zvuči čvrsto, uštimano i precizno. Posebno se ističe odličan vokal i gitarist, Michael Brown. Tijekom cijelog nastupa dominiraju izrazito visoke i precizno otpjevane vokalne dionice te zanimljivi gitarski riffovi. Tracer imaju dobru svirku i interakciju sa publikom, no minus je neoriginalnost. Nakon par pjesama imate osjećaj da ste sve čuli. Radi se o nešto modernijem mainstream rock zvuku, a bend do kraja nastupa ne predstavi ništa novo. U svakom slučaju, dobro zagrijavanje za nastup zvijezda večeri.

Foto: Matej Čelar / Ziher.hr
Foto: Matej Čelar / Ziher.hr

Na scenu popunjene Tvornice uskoro stupa Apocalyptica. Početak koncerta obilježio je doista impresivan light show, dok je za dobar zvuk bilo potrebno uštimavanje kroz prvih par pjesama. Nakon dvije uvodne stvari, bendu se na pozornici priključuje pjevač. Nastup na trenutak postaje dinamičniji, no ubrzo se osjeti velika razlika u starijem materijalu i pjesmama s vokalom. Sve one finese na violončelima se počnu gubiti, a Apocalyptica na neki način postaje prateći bend pop/rock pjevaču. Novi materijal doista zvuči isprano klišejima i otrcanim frazama u tekstovima – „I’ve got a hole in my soul where you use to be“, ili pak „I wish I could go back and do it all differently“. Kad u cjelokupnu sliku uklopite i senzualno njihanje našminkanih članova benda, rezultat je poprilično komičan. Slijedi potom još jedan niz pjesama bez vokala, a na setlisti se, uobičajeno, našla i stara obrada Enter Sandman s početka karijere.

Foto: Marija Feldi / Ziher.hr
Foto: Marija Feldi / Ziher.hr

Apocalyptica tako očito želi zvučati epski i grandiozno, što im u određenim trenucima i uspijeva, dok u većini slučajeva uzrokuje suprotan efekt. Ono što je neosporivo jest da su Apocalyptica odlični izvođači. Cijeli nastup je obilježila velika količina energije i vrhunska izvedba. U sredini koncerta smo imali priliku čuti i odličan solo bubnjara Mikka Sirena koji do tog trenutka nije previše dolazio do izražaja jer su pažnju u većini pjesama odvlačile virtuozne solaže violončelista.

Bend je u interakciji sa publikom cijelo vrijeme negdje na granici patetike i udvoravanja, a u jednom trenutku su počeli svirati hrvatsku himnu dok se na ekranu iza njih prikazivala vijoreća zastava. Potez je to koji je bio dočekan sa oduševljenjem, no šteta što je Eicca Toppinen nakon druge strofe zaboravio ostatak melodije. Doista nešto što ne viđate prečesto na koncertima.

Foto: Marija Feldi / Ziher.hr
Foto: Marija Feldi / Ziher.hr

Apocalyptica su ovim nastupom potvrdili da znaju napraviti odličan show, reciklirajući formulu s početka karijere od koje se kreativno nisu previše odmakli. Vrijedi spomenuti da Franky Perez odrađuje jako dobar posao kao vokal i njegova izvedba je bila besprijekorna, no to ne vrijedi previše kad pjesme ne zvuče svježe i originalno. Bend je kao zadnju stvar službenog dijela večeri odsvirao Seek & Destroy, još jednu obradu Metallice, a potom je slijedio očekivani poziv na bis.

Nakon sat i pol vremena svirke, koncert je priveden kraju. Fanovi su vjerojatno zadovoljni ovim nastupom, dok će ostatak publike inovativniji pristup ipak potražiti negdje drugdje.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari