4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Glazba

Izvještaj – Cunami fest 7: Mini festival svijetle budućnosti

Cunami
Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Vikend je sada već iza nas, a s nestrpljenjem se iščekivao upravo zbog sedmog izdanja Cunami Festa u dvorištu i prostoru kluba Močvara. Za sve one koji se pitaju gdje su bili za vrijeme održavanja prvih šest izdanja festivala i kako to da tek sada čuju za ovo glazbeno događanje s lineupom koji su činila velika imena domaćeg undergrounda – imamo odgovor za vas.

Prvih šest izdanja festivala održavalo se u uskom krugu prijatelja bendova i koncept je bio isti. Jelo se, pilo, sviralo i veselilo. Zvijezde su se poklopile i prilika da se sedmo izdanje festivala održi za javnost omogućena je zagrebačkoj publici. Subotu na nasipu obilježili su nastupi bendova FNC Diverzant, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Debeli Precjednik, Kandžija & Gole Žene i DeLorean bend.

Na Cunami Festu nema predgrupe?

Ono što je bilo zanimljivo i pomalo neuobičajeno jest ideja da nema predgrupe i da se svi bendovi stave u liniju jednake važnosti. Pored ovako snažnih imena domaćeg undergrounda to nije trebalo biti teško, no ako publika ne prepozna ideju, teško ju je realizirati. Satnica je pomaknuta za pola sata zbog tehničkih problema, no to nije više ni minus, nego realno očekivanje prilikom većih koncertnih događanja u Zagrebu.

Cunami
Foto: Ziher.hr
FNC Diverzant razbili tišinu na nasipu (Piše: Mario Vlahović)

Kažu da životinje osjete dolazak tsunamija i pobjegnu u brda, vjerujem da je crveni spust bio prepun mačaka i pasa iz Trnja i okolnih kvartova koji su se tresli od straha i nadali da će Medvednica biti dovoljno velika. Osim nedostatkom životinja, Cunami fest je svojom energijom opravdao naziv. Krenulo je kako već tsunamiji kreću, povlačenjem mora i zatišjem. Na početku FNC Diverzanta bilo je tek pedesetak ljudi, no ubrzo je gomila preplavila dvorište Močvare i okupala se u moru piva i znoja.

Nakon prvog valcera, FNC Diverzant najavili su izdavanje novog albuma 2025. godine, ekskluzivno izdanje najvećih hitova iz 2007. Nadam se retro izdanju na vinylu, a do tada se možda i kazete vrate kao poželjni relikt prošlosti. Vjerujem da će se na tom albumu naći sve stvari s ovog koncerta jer su po tko zna koji put pokazali da znaju rasplesati publiku. Nakon energične Blizu sunca, Biba je osim plamena u srcima izazvala i mini bakljadu. Nadajmo se da UEFA neće kazniti Močvaru nastupom bez publike. Svoj nažalost prekratak nastup dečki su završili sjajnom kombinacijom Punk rock songa i Starih Panxa.

Muscle Tribe of Danger and Excellence odlučni u svojoj odličnosti (Piše: Helena Kezerić)

Kratkom pauzom nakon punka uslijedila je porcija beskompromisnog  rocka. Muscle Tribeovci su svoje vrijeme za svirku iskoristili u potpunosti te još jednom publici pružili odličnu zabavu, vrhunski zvuk i nevjerojatno energičnu izvedbu. Publika je imala prilike čuti pjesme poput The Manifest, M31 i Family koja je najviše rasplamsala okupljene te izazvala prva prolijevanja alkohola i naguravanja u dvorištu Močvare.

Muscle Tribe je vrlo brzo prozvan super bendom i to s razlogom. Dečki ne znaju za lošu svirku i svakim novim vatrenim nastupom dižu ljestvicu očekivanja malo više. Veselimo se jeseni i koncertima na kojima ćemo ih vrlo rado ponovno slušati.

Cunami
Foto: Ziher.hr
Debeli Precjednik i divlje šutke uvijek dolaze zajedno (Piše: Mario Vlahović)

Nakon odličnog i mišičavog plemena binom je zavladao Debeli Precjednik. Engleskim dijelom svog repertoara nastavili su gdje je Muscle Tribe stao, a neravni travnjak s pokojom rupom nije predstavljao problem publici u šutki. Koca je pjesmu Guilty Conscience posvetio društvu s Maksimira, nakon čega je uslijedila premijerna izvedba njihove nove stvari The Box. S pojačavanjem vokala na mix pultu Debeli Precjednik prešao je na domaći dio opusa, a publika je dala 110% od sebe i ostavila srce na terenu te su u glas dopjevali do kraja nastupa uz Koljena i Farmersko srce.

Kandžija & Gole žene i skakanje do iznemoglosti (Piše: Mario Vlahović)

Kandžija je svoj nastup započeo odlaskom u Irsku sa svojim Golim ženama, ali ga je publika ipak uspjela zadržati. Umjesto juhe servirano je Kruva masti paprike, a gitara je svojim vrištanjem odbijala biti samo prateći instrument u ovom showu. je u rekordnom roku stigao od Zagreba do Donjeg Miholjca, gdje je Toxara preuzeo uzde. Vrlo energično se nastavilo uz Ja se zovem, a skakanje je zamijenjeno laganijom čagicom uz Crkvu. Povratak na staru razinu energije donijela je Jelena, a uz Bicikl su zadovoljene sve potrebe za rekreacijom glasnica i svih mišića u tijelu. Vrhunac, a ujedno i kraj nastupa donio je Đuro.

Seoba naroda u klub i veliko finale uz DeLorean bend (Piše: Mario Vlahović)

Nakon Kandžije i Golih žena fešta se nastavila u unutarnjem prostoru Močvare uz DeLorean bend. Dečki iz poznatih zagrebačkih underground bendova pokazali su da se sjajno snalaze i u obradama. Odličan i raznolik set koji se sastojao između ostalog i od Royal Blooda, The White Stripesa, Black Sabbatha, The Whoa, zavrijedio je jedini bis večeri na kojem je uz Lennyja Kravitza i The Misfitse ostavljeno DJ Kneži da se pobrine za sve zahvaćene ovom vremenskom nepogodom epskih razmjera.

Sa stajališta posjetitelja mogu reći kako je festival zadovoljio sve potrebne kategorije; standardna Močvarina ponuda pića, hostese te promocija sponzora, fini hamburgeri i odlična glazba formula su koja donosi uspjeh. Cunami fest je štreberski slijedio formulu i publici nije ostavio drugog izbora nego da se dobro zabavi. Sedmo izdanje Cunami festa ostavilo nas je u iščekivanju novih projekata Cunami Promotion ekipe i nadamo se novom, za javnost otvorenom izdanju festivala dogodine.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari