nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Izvještaj – Ferragosto Jam (1. dan): Užareno festivalsko veselje

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Deseto izdanje Ferragosto Jama napokon je počelo. Slavonska ravnica, tisuću stupnjeva u hladu, jezero za rashlađivanje, stotine šatora oko njega i tri dana odlične glazbe u popularnoj “rupi” spremno su nas dočekali već i dan prije službenog početka festivala. Atmosfera oko Orahovačkog jezera naprosto je fantastična – ljudi svih dobnih skupina spremno su se preselili na travnate površine gdje se u sigurnim uvjetima okreće meso na roštilju, a svakih petnaestak minuta zaori se huk diljem jezera kako bi svi ostali budni. Jer kako se drugačije na festivalu može živjeti?

Ferragosto je ove godine već u uvodnom (nultom) danu, kada su braća Cavalera stupila na pozornicu ispred tisuću ljudi, pokazao znakove opće mobilizacije i to se u četvrtak i dogodilo. Automobilske registracije iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država spremno su tražile svoje mjestu u hladu. Kako bi skratili dan i produžili noć, odmor je nakon puta bio nužan, ali ne zadugo jer je zabava na Ferragostu neprestana.

Četvrtak, osim što je označavao početak punog koncertnog programa, također je za Slavoniju značio i početak velikog nogometnog dana. Tako su dečki iz Debelog precjednika imali čast svirati prvi kako bi stigli na “povijesnu” utakmicu Osijeka i PSV-a. Osječka priča ima sretan kraj jer je Osijek prošao u playoff, a dan je na Piknik stageu zaokružio Kandžija u bijelo-plavom dresu.

Foto: Ziher.hr

No, počnimo kronološki. Oko 18 sati počele su se stvarati gužve oko info-pulta i šatora za razmjenu karata za narukvice pa smo spremno ustali sa svojih ručnika i požurili do Piknik pozornice. Pola sata prije koncerta “rupa” je zjapila prazna, da bi u 19 sati nekoliko stotina ljubitelja melodičnog punka zazivalo Precjednike. Nekako se cijela situacija odužila zbog nepredviđenih tehničkih razloga, ali dok su dečki iz Osijeka raspalili gitare, sve brige su nestale.

Renome koji su u više od dvadeset godina djelovanja stvorili teško je opisati pa je puno lakše doživjeti njihov kultni status na samom koncertu. Pogo se stvorio nakon dvije-tri pjesme, publika urla na svaki tih, prašina se već dobrano digla, a set od četrdesetak minuta zaključen je s Farmerskim srcem. Debeli precjednik zapičio je za Osijek i apsolutno ništa nisu ostali dužni. Najavili su povratak na Ferragosto već danas, ali samo kako bi digli noge u zrak i popili koje piće, dva, tri…

Foto: Ziher.hr

Mlade nade iz Zagreba, Lika Kolorado, ipak nisu privukle istu količinu ljudi, prostor se malo prorijedio, ali to nikako nije bio ometajući faktor. Zanimljivo je bilo poslušati što dečki i cura (na basu) imaju za ponuditi s obzirom na to da za sada imaju tri singla i album u pripremi. Tekstovi za Kralja i Smiješ zaurlat već se znaju, a ostatak prezentiranih pjesama dinamičan je i u logičnom odnosu s već znanim pjesmama. Vrlo protočan i pjevan indie-rock podsjetio me, možda zbog zagrebačkog đira, na Pipse, ali s nekim jačim usporedbama ipak bih stao i pričekao da album prvijenac ugleda svijetlo dana.

Za Pridjeve smo čekali ipak malo predugo. Više od pola sata trajalo je naštimavanje klavijatura, tehnički dio je opet malčice zakazao, ali opet moram reći da kada bend počne svirati, nemamo se razloga žaliti. Zvuk je tijekom cijele večeri funkcionirao jako dobro i kod svih izvođača instrumenti su se kristalno jasno čuli na svim pozicijama ispred pozornice. Pridjevi su pak čista psihodelija na tragu Jefferson Airplanea i The Doorsa, uživo sam ih slušao već par puta, a nastup na Ferragostu nije se ni po čemu razlikovao od prethodnih, što s jedne strane znači da drže konstantnu kvalitetu svirki, ali i da bi s novim pjesmama i određenim improvizacijama mogli svoje nastupe učiniti još boljima. Kao favorit kod publike istaknula se Ako je i Gospina trava s fenomenalim outrom, a nakon najdraže nam vrste riječi, Antenat je odradio zaista odličan jednosatni set koji je do tog trenutka pohodilo najviše ljudi.

Na žanrovski nešto drugačijem tragu ostalo se i kada su na scenu stupili Remi i Shot te ostatak družine iz Elementala. Prošle godine nisu uspjeli zbog kiše, ali su zato jučer sve vratili s kamatama. Suvereno vladanje stageom, prepoznatljive pjesme, vjerna publika koja bi tekstove otpjevala u bilo koje doba, recept su za kojim se Elemental vodi već godinama. Sat i pol prošlo je nevjerojatno brzo, iako nisam preveliki fan njihovih rima, mora se priznati da su u svakom glazbenom aspektu, i u europskim okvirima, bend koji ne morate voljeti, ali morate poštivati zbog predanosti radu i instrumentalno-vokalnim rješenjima.

Foto: Ziher.hr

Bajaga je nakon svih trebao predstavljati vrhunac večeri i službeno otvoriti festival, ali s obzirom na to da su svi bendovi odradili i više nego korektne nastupe, Momčilo je došao kao šlag na tortu. I za stare i za mlade sviralo se Verujem, ne verujem, Plavi safir i Tišina, a sam pjevač pokazao je zavidnu formu te pokazao da još neko vrijeme ne treba misliti na penziju. Daleko od toga, starije pjesme su te koje ga drže iznad površine već dugi niz godina, a nešto novije u sebi imaju prizvuk osamdesetih. Na kraju, svi su sretni jer stari se podsjete kako je to bilo prije, a mladi osjete atmosferu koju nisu mogli prije tridesetak godina.

Četvrtak na Piknik stageu zatvorio je Kandžija s Golim ženama i usput nas podsjetio koliko je britak i brz na jeziku, a koliko je bend u pozadini moćan kada u ranojutarnjim satima od “ostataka ostataka” napravi manijake koji ne spuštaju ruku ni kada pjesma prestane.

Kako bi zaključili prvi Ferragosto dan, produžili smo do party doline gdje se nalazi Dance Hard pozornica na kojoj je operirao DJ Kneža s hitovima uz koje ne možete zaspati. Tamo je ekipa doslovno divljala do otprilike osam ujutro, a festivalsko raspoloženje kakvo nudi Ferragosto u srcu Slavonije jedinstveno je i nezaboravno. Još imamo dva dana za preživjeti, a danas nastavljamo još malo jače uz Pipse, Bad Copy, Bolesnu braću, Repetitor i ostale koji će jednostavno morati pasti pod utjecaj odlične atmosfere pa samim time i svoje nastupe učiniti boljima nego što bi bili u nekom “normalnijem” okruženju.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari