Glazba

Izvještaj: Good Vibrations u duhu metala ili kako je srijeda postala novi petak

Foto: Helena Kezerić/Ziher
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Helena Kezerić/Ziher
Foto: Helena Kezerić/Ziher

Još jedno nezaboravno izdanje Good Vibrationsa, programa koji je spasio sredinu tjedna, održalo se u Vintage Industrial Baru. Organizatorima ne ponestaje dobrih ideja i mašte te iz tjedna u tjedan dovode nova, trenutno aktualna, strana ili zanimljiva imena alternativne glazbene scene. Svi žanrovi su podjednako zastupljeni u sezoni, a ove srijede Savskom su se orili metalni zvuci. Najdraže zagrebačke dobre vibracije nemaju tendenciju razočarati, dapače, zbog njih je srijeda postala savršena izlika za mamurni četvrtak. Usudili smo joj se pridodati status pomalo kultnog dana, koji je ispunjen dobrom glazbom, zabavom i tematskim miksevima dj Kneže.

Večer je otvorio talijanski gothic dark metal bend koji broji šesteročlanu postavu, a krije se iza pomalo teško zapamtljivom imena Tystnadem. Metalni susjedi postoje od kraja devedesetih, no, unatoč tome, nisu uspjeli privući publiku u većem broju. Očito spremni i naviknuti na veće pozornice od Vintageove, profesionalno, spremno i korektno su odradili nastup pred šačicom entuzijasta. Pjevačica Jade Etro, koju odnedavno dijele s dobro znanim riječkim doom metal bendom Ashes You Leave, pokazala je zavidni pjevački talent, no globalno gledano, bend ne donosi ništa novo i zanimljivo nekome tko nije fan samog žanra. U mojim očima, Tystandem nosi stigme slabo prožvakane gothic metal priče koja teži maniri Within Temptationa, Lacune Coil i Tristanie. Gledljivo i slušljivo, no sigurno neće biti uvršteno u jednu od onih priča koju pričate unucima.

Foto: Helena Kezerić/Ziher
Foto: Helena Kezerić/Ziher

Zadarska groove thrash experimental metal trojka E.N.D osnovana je sredinom devedesetih te broji nastupe na festivalima poput Brutal Assulta, Metalcampa i Matelfesta. Pred i više nego ugodno popunjenim te slabo prohodnim prostorom Vinatagea dečki su prostrli paletu pjesama koje su izazivale samo oduševljenje, iako sve to nekako djeluje kao zvuk koji u uhu ne ostaje dulje od pet minuta. Atmosfera je bila ugodna, komunikacija s publikom na razini i vidjelo se da bend uživa na stageu, što je i uspješno preneseno na sve prisutne. Izvedba je bila vrlo dobra, no voljela bih da su Zadrani primijenili onu dobru staru ‘manje je više’ prilikom odabira količine izvođenih pjesama. Reći ćete da sam prezahtjevna i da tražim iglu u plastu sijena, ali ne mogu se oteti dojmu da su svojom set listom malo zasmarali. Znam da sam ovom izjavom upravo na sebe navukla neke opake metalne kletve, ali također sam svjesna da je teško bilo jučer oduševiti, stoga im odajem mini priznanje. Naime, svi su nestrpljivo čekali nastup zadnjeg benda. Čekali su, kako bi to moj prijatelj rekao, da se stavi šlag na i.

_A161136.ORF
Foto: Helena Kezerić/Ziher

Riječki Kryn Band već nam je jednom priuštio koncert za pamćenje, a ove srijede miljenici zagrebačke publike još su se jednom vratili na mjesto zločina. Promocija albuma „Scars Remind Me“, održana u veljači ove godine također u Vintage Industrialu, još uvijek veoma vividno egzistira hodnicima sjećanja, no to ne znači da nema mjesta za novu. Karlo, Rade, Mario, Marko i Igor su sad već zavidno uigrana ekipa nevjerojatnog talenta. Karlo ima pravu vrstu karizme, interakcija s publikom mu je besprijekorna, on ima osjećaj za show. Izvrsnim vokalom i pojavom plijeni mase. Svaka nova pjesma dočekana je usklicima, gromoglasnim pljeskom i vriskama djevojaka u prvim redovima. Gužva se stvorila brzo, publika se pretvorila u vrtlog nad kojim je jedino Kryn imao kontrolu. Bendovi s ovako dobrom energijom su rijetkost. Puno se tu ulaže u sve segmente koje jedna grupa glazbenika neskromnih težnji treba zadovoljiti, a kod ovih dečki rezultati se vide i veoma su zadovoljavajući. Sve što je dobro, kratko traje, pa se tako i njihov nastup, prilikom kojeg su izveli devet pjesama, činio prekratkim. Priveli su ga kraju pjesmom simboličnog naziva Released. Dobre stvari pamte se dugo, nastup Kryna u sklopu Good Vibrationsa pamtit će se još dulje.

Be social

Komentari