nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

13. kolovoza 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Svjedočili smo nedavno momentu u pop-kulturi kada su dva filma, naslovima spojena u “Barbieheimer” navodno najavila spas kina. Jesu li u tome uspjeli?

Glazba

Izvještaj – John Garcia: Jeste li ikada bili u dnevnom boravku Johna Garcije?

Foto: Ella Valentić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Četiri godine nakon koncerta u Tvornici Kulture zagrebačka publika imala je priliku čuti glas koji je stvorio stoner rock davne 1987. godine. Naime, John Garcia vratio se u Zagreb održati unplugged koncert u Vintage Industrial Baru imena „ An Evening  with John Garcia – The Living Room Session“, u sklopu europske turneje kojom promovira solo album objavljen prije dvije godine, jednostavnog imena „John Garcia“. Kao posebnog gosta sa sobom je poveo Bellhound Choir, solo projekt Christiana Hede Madsena.

Nakon petnaestak minuta kašnjenja, Christian Hede Madsen popeo se na pozornicu pred podosta malim brojem ljudi. Dubok i osjetno emocionalan glas pridonio je postizanju depresivne atmosfere kroz koju se probijala gitara s početka suptilno, a pred kraj poprilično žestoko. Zanimljiva izvedba koja vas natjera da se zamislite i posvetite samome slušanju, a ne samo ispijanju pive, bila je zanimljiv i kvalitetan uvod u svirku koja je slijedila.

John Garcia i njegov gitarist Ehren Groben, inače gitarist na njegovom solo albumu, prvim taktovima Phototropic očekivano su napunili prostor, a imaju i zašto. Garcia je jednostavno „The Voice“  stoner  i desert rocka, a Ehren se pobrinuo da ni gitara ne zaostaje. Pjesme koje smo u izvornom izdanju naviknuti slušati navinute do kraja s fuzzom od kojeg zavibrira mozak odsvirane su u potpuno drugačijem aranžmanu, onom akustičnom.  U nastavku su slijedile Kentucky i 5000 Miles, a u međuvremenu je Garcia zahvalio publici na dolasku te naglasio ono što je poanta akustične svirke – čisti vokal i gitara u prvome planu. Nakon Argleben i The Blvd, Garcia se nakratko povukao u backstage i prepustio Ehrenu spotlight. Dotični gitarist odsvirao je impresivan te poprilično dugačak instrumental fingerpickingom, koji je poslužio kao mali predah Garciji za ostatak koncerta.

Foto: Ella Valentić
Foto: Ella Valentić

U nastavku su slijedile Rodeo, koja mi se posebno svidjela u akustičnoj izvedbi, i Dont Even Think About It. Od pjesme do pjesme osjetila se impresivnost i snaga vokala koji kao da je stao u vremenu. Gardenia je potpuno raspametila publiku koja je nestrpljivo očekivala koja će biti iduća pjesma, a iduća je bila Space Cadet. Nakon toga Garcia i Ehren pozdravili su se sa publikom i povukli u backstage, ali znalo se da neće moći samo tako otići. Nabrijana publika dozvala ih je natrag na stage, a nakon sugestija odsvirali su svoju najpoznatiju stvar, Green Machine. Garcia se zahvalio publici ne skrivajući emocije i zadovoljstvo zbog odličnih povratnih reakcija publike te izjavio da je koncert bio sniman pa uskoro možemo očekivati i zagrebački koncert na internetu.

Koncert je bio pun zanimljivih priča iz života Johna Garcije te Ehrenovog upoznavanja s Alcatrazom u Preradovićevoj. Garcia je više puta naglasio koliko mu je obitelj važna, a u jednome trenutku pozvao je parove iz publike koji su na dan koncerta slavili godišnjicu da mu se pridruže i sjednu u fotelju njegovog dnevnog boravka tu večer. Agresivnost pjesama u izvornoj izvedbi nije niti malo narušena akustičnim prerušavanjem, već joj se samo pridodala jedna nova sfera; sfera intimnosti. Definitivno koncert za pamćenje svima prisutnima, a oni koji nisu bili mogu se samo nadati da će se vratiti čim prije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari