Istaknuto
10.05.2022.

Vrijeme čitanja: 13 minute Zakoračili smo u tjedan Eurosonga. Prvo polufinale održava se već večeras, drugo u četvrtak, a veliko finale je zakazano za subotu. Naše ljubiteljice Eurosonga, Eva i Helena, poslušale su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvale svoje dojmove.

28.04.2022.

Vrijeme čitanja: 5 minute Uoči nuklearnog rata zatvaramo Ziherung sezonu jednim hefty masnjakom kojeg čine albumi izašli u studenom i prosincu prošle godine, a u roster je uguran i poneki propušteni album kroz godinu.

Glazba

Izvještaj – Mar + Domagoj Šimek (VIB): Glazba koju ova država ne zaslužuje

29.03.2019. Ziher.hr
Foto: Lana Piršl / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Piše: Josipa Krčelić

Sinoć je donekle privatni ambijent Vintagea ispunio zvuk dva doista posebna vokala. Domagoj Šimek je uz svoj prateći bend održao promociju albuma “Atlas on My Hoof”, a prije njegovog nastupa imali smo prilike čuti mladu kantautoricu MAR.

Mlada nada kantautorske scene

Kantautorica MAR otvorila je večer simpatičnim uštimavanjem žica za pjesmu My Melancholic Friend. MAR se nedavno predstavila publici vrlo lijepim nastupom koji je odradila kao podrška na koncertu svog mentora Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe Na Vole, koji je i jučer došao podržati učenicu. MAR nas je svojim tekstovima provukla kroz tugu, suptilni weltshmerz, nepripadnost i želju za slobodom – što i priliči doživljajima jedne osamnaestogodišnje umjetnice.

ŠIMEK

Foto: Lana Piršl / Ziher.hr

Nisu samo njeni vršnjaci osjetili moćnu emociju u njenom glasu koju ona tako velikodušno šalje s pozornice. Publika okupljena u ugodnom broju iskoristila je priliku i poslušala što donosi mlada scena Zagreba i imam dojam da nisu ostali razočarani ovim indie/alternative rock repertoarom. Marinin album izlazi u lipnju pod nazivom “Calling out”, a promocija će se održati na pozornici Močvare gdje je sve krenulo – kako nam je rekla autorica.

Novo lice albuma u live izvedbi

Nakon izlaska mlade MAR, iščekivanje je poraslo jer se sve više bližio trenutak zbog kojeg smo se okupili. Ubrzo je na scenu izašao Domagoj Šimek sa svojim neimenovanim sastavom. Šimek je domaćoj sceni već dobro poznat iz bendova She Loves Pablo i nikad prežaljenog Muscle Tribe of Danger and Excellence. Velik dio Šimekova prvog solo albuma ovog smo puta poslušali u električnom izdanju, što  je pjesmama s albuma dalo novu dimenziju i ostavilo snažan dojam grungea te nas je vratilo dvadesetak godina unazad u vrijeme kad se na TV-u vrtjela dobra glazba.

šimek

Foto: Lana Piršl / Ziher.hr

Uigrani bend nije imao nijedan problem u izvođenju i u komunikaciji s publikom koja je zadovoljno primila što im se pruža. To nimalo ne čudi jer su Hrc, Jimi, Leo i Neno dugogodišnji prijatelji i glazbeni suradnici i taj osjećaj zajedništva i prijateljstva stvara kemiju na stageu koju bi mnogi bendovi htjeli postići i kojoj teže.

Koncert su otvorili pjesmom Hope is dead and gone i nastavili sličnim tonom. Pjesme su ovom izvedbom svakako dobile na svom značaju i autor je dokazao svoju spretnost u eksperimentiranju raznim žanrovima kroz svoja djela. Malo tko se mogao oduprijeti snažnom porivu za kretanjem u ritmu koji su bas i bubnjevi stručno prenijeli, dok su se klavijature ponekad (nažalost) činile pretihe, no to je, u široj slici, mala zamjerka.

Osim novog albuma, sastav je odsvirao i nekoliko pjesama koje su nam poznate od prije Better than lonely, Penny on her eyelid i singl Born in a Gutter, a nastup su priveli kraju pjesmom Crude Pornography s albuma. Dočekali smo ih u backstageu nakon izvedbe, gdje su s nama podijelili kako im je ponestalo pive, a Bebe Na Vole kasnije je iskomentirao kako njihov zvuk ”ne zaslužuje ova država.” U svakom slučaju, veselimo se Šimekovim novim pothvatima.


(Visited 579 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(10 votes, average: 4.600 out of 5)

Komentari