Glazba

Izvještaj – Naadyn: Dijete Svemira u Attacku

Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr

Naadyn je pseudonim krhkog djeteta Svemira, Nadine Platzek iz Berlina koja nam je priredila jedinstvenu večer koju su obilježili mistični synthgaze zvukovi i jedan maleni incident. Pokazavši nam kako zvuče uspavanke za moderne sirene, svojim je opskurnim nastupom zadovoljila okorjele zagrebačke hipstere koji su ugodno popunili prostor Attacka u kultnoj Mediki. Nježna i pomalo sramežljiva, Naadyn je svojim scenskim mini performansom oduševila publiku. Isis krilima boje mjesečine svoj je izvođački dio učinila zanimljivijim te nam je i vizualno približila svijet koji urezuje u svoju glazbu.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Ova lijepa nimfa stvara himne mističnih mitskih bića još od 2007. godine. Do sada je objavila LP Galaxy (2013.) a demo Tror je objavljen pod imenom Tape3000 (2012.) Samim nas zvukom Naadyn neodoljivo podsjeća na manje psihodeličnu verziju kanadske umjetnice Grimes. Zanimljivo je to što kao rekvizite koristi mnoge ”instrumente” koje pronalazi na raznim berlinskim sajmovima sličnima našem Hreliću.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Od trenutka kada se popela na pozornicu, održavala je intimnu atmosferu sa publikom te je ljubaznom zahvalom na hrvatskom jeziku nakon svake pjesme izazivala simpatije uz glasne ovacije. Ipak, njen nastup nije prošao bez problema. Naadyn je tako u jednom trenutku vidno alkoholiziranom glasnom obožavatelju prljavog jezika rekla da je nepristojan. Gospodin u baloneru nije odustajao pa je ‘zvijezda’ napustila pozornicu i odbila nastupati dok je dotični prisutan. Očiti nedostatak pažnje u privatnom životu, on je nadomjestio prevrtanjem po pozornici te glasnim uzvicima nakon čega je bio prisiljen udisati hladan zrak dvorišta Medike. Naadyn se vratila te izvedbom jedne pjesme svoj nastup privela kraju. Odbivši izvesti bis sa obrazloženjem da ga do sada nitko nije tražio, pa se nije pripremila, pozvala je publiku na druženje u backstageu. Ovaj potez izvođačice koja stvara auditivne kreacije za djecu indigo plave aure raspršio je maglu zbunjenosti i ostavio lagan osjećaj gorčine u ušima. One ispunjene svemirskom izmaglicom. U budućnosti ovoj mladoj umjetnici želimo više iskustva i profesionalnost koju nije stekla dok je levitirajući tajnim šumama blijedog drveća tražila jednoroge.

Be social

Komentari