Vizart

Izvještaj – Okrugli stol: Borba za očuvanje kulturne baštine još traje

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook
Foto: Facebook

U sklopu festivala tolerancije – JFF Zagreb održano je predavanje potaknuto hitom Roberta Edsela „The Monuments Men“ i istoimenog hollywoodskog filma koji se bave temom otuđenja umjetnina za vrijeme rata, pitanjima porijekla u raznim privatnim kolekcijama i muzejskim zbirkama, a pogotovo ljudima koju su nesebično riskirali svoj život i sudjelovali u spašavanju baštine.

Okrugli stol ugostio je hrvatske intelektualce koji su u tom području  imali što reći kao i o situaciji s umjetninama u Hrvatskoj. Odred za baštinu (u hrvatskom prijevodu) sastojao se od tristotinjak  zaljubljenika u umjetnost koji su krenuli u akciju spašavanja umjetnina tijekom Drugog svjetskog rata. Što je Odred napravio za Hrvatsku rekla je Antonija Mlikota, povjesničarka umjetnosti uzevši za primjer Zadar, u kojem je za vrijeme talijanske okupacije odnesena cijela pokretna imovina sv. Donata u Italiju i od tada nije vraćena. Zahvaljujući informacijama sakupljenim od strane Odreda za baštinu moglo bi se dovesti u pitanje polaganja prava Italije na umjetničko blago Zadra.

Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura naglasio je da su za knjigu Odred za baštinu (Monuments men) oni prvi kupili prava i odao informaciju da je sam autor prije bio vlasnik naftne kompanije koju je prodao i preselio se u Firencu kako bi posvetio više vremena umjetnosti.  Sudionici su se dotakli i povrata umjetnina u Domovinskom ratu, kao i današnje situacije u Hrvatskoj. Istaknuli su da su uvijek postojali ljudi koji su se borili za očuvanje ljepote usprkos svim opasnostima koje su tada postojale. Danas postoji drugi problem – kako smoći novca da se očuva ovo što imamo. Jedan kolekcionar iz publike napomenuo je da postoji veliki sraz kapitala i umjetnina,  da bi se institucije trebale više angažirati što se tiče očuvanja narodnoga blaga. Ovo predavanje otvorilo je mnogo pitanja i sama njegova svrha bila je osvijestiti važnost očuvanja umjetnina, ali  i naglasiti besmisao rata.

Be social

Komentari