novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Stoned Jesus + Atlas: Fenomen koji je teško objasniti

Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Čini mi se kako Stoned Jesus imam prilike češće slušati u Zagrebu nego neke zagrebačke bendove. Prema večeri za nama Vintage Industrial Bar ponovno je bio najpoželjnija destinacija i glavno mjesto radnje što se koncertnih događanja tiče, iako je na jučerašnji dan koncertna ponuda zaista bila bogata i raznolika. Glavni uzrok tome bilo je zagrijavanje za Tabor Film Festival koji je u suradnji s klupskim programom Good Vibrations ugostio ukrajinski stoner bend Stoned Jesus. Kao potpora Stoned Jesusu svirao je švedski rock bend Atlas.

Atlas probija led

Švedski Atlas bio je zadužen za zagrijavanje publike koja je u vrijeme kada je njihov koncert započeo bila već okupljena u lijepom broju. Članovi benda bili su dobro raspoloženi te su između pjesama komunicirali s publikom i podizali atmosferu. Moram priznati da mi je ovaj koncert bio prvi susret s njihovom glazbom. Svirka je bila vrlo dobra, dečki sviraju čvrsti rock koji iz pjesme u pjesmu lagano koketira s drugim žanrovima pa se tako osjetilo i stonera, ali i HC punk elemenata ritam sekcije kako se njihova setlista bližila kraju. Publiku su uspješno zagrijali za ono što je uslijedilo, a što je i većina prisutnih jedva čekala.

Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr
Stoned Jesus – ljubav zagrebačke publike ne jenjava

Ponovni dolazak Stoned Jesusa i njihov nastup u Zgrebu bio je apsolutni uspjeh, što je predivno za jedan bend tog žanra, ali je u mojoj glavi pokrenulo lavinu pitanja koja ću ostaviti za završnu riječ. Bendove možemo podijeliti u dvije kategorije. Oni bendovi koji na live svirkama izvuku nemoguće i svojim pjesmama daju novu dimenziju i oni koji su za vrijeme live svirki točni, ali grubo rečeno dosadni, bolje ih je slušati u studijskom izdanju. Mišljenja sam kako Stoned Jesus spada u ovu drugu kategoriju. Sigurna sam da je jučer na koncertu bilo ljudi koji bi se složili sa mnom, ali oni su bili u manjini.

Prepun i vrlo teško prohodan koncertni prostor i odlično raspoložena publika čiji su uzvici podrške bendu odjekivali kroz cijeli klub bili su jako lijep prizor. Članovi benda već su progovorili i hrvatski koliko puta su svoju publiku na ovim prostorima obradovali nastupom u Zagrebu. Iz pjesme u pjesmu raspoloženje je raslo do nevidljivih razmjera, dio publike uplovio je u glazbeni trans, svi su se jako dobro zabavljali. Na samu svirku članova benda i zvuk nemam baš nikakvog prigovora. Setlista je bila sastavljena većinom od poznatijih pjesama s prijašnjih albuma, ali imali smo prilike i čuti vrlo dobar novi singl koji će najaviti izlazak albuma u rujnu. Publika je glasno izmolila bis, a količina ljubavi koju su članovi benda i publika izmijenili bila je fenomenalna.

Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr
Koja su to onda pitanja?

Sad smo došli do onih pitanja koja su se pojavila u mojoj glavi za vrijeme ovog koncerta. Što onda nije u redu? Zapravo je sve u redu. Ovako lijepo koncertno događanje ne bi trebali previše preispitivati, predivno je što se Stoned Jesus i zagrebačka publika toliko vole. Predivno je što jedan stoner bend uživa takav status u Zagrebu. Voljela bih znati da li ta ljubav znači da je zagrebačka publika opasno gladna i žedna više stoner rock koncerata, jer po drugim sličnim događanjima ne vidim tu zainteresiranost. Da li bi neki drugi jednako dobar ili bolji stoner bend jednako dobro prošao što se tiče odaziva publike da svira u Zagrebu? Vjerojatno ne. Jesu li neki posjetitelji jučerašnjeg koncerta bili prisutni samo zato što su željeli biti viđeni? Jesu.

Kad su nam Stoned Jesus prvi put došli u Zagreb, bila sam oduševljena svirkom. To je bio koncert za pamćenje. Tamo drugi ili treći posjet mi je već bio drugi ili treći previše u tako kratkom periodu. U međuvremenu sam otkrila druge stoner bendove koje bi radije poslušala uživo nego ponovno Stoned Jesus. Jučerašnji koncert, premda je po objektivnim mjerilima i zainteresiranosti publike bio odličan, osobno neću više pamtiti za mjesec dana.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari