Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

27.03.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Razbijamo predrasude i upoznajemo drugačije kroz prozor u supkulture. Marija Marković predstavnica je gothic supkulture koja ujedinjuje sve vrste umjetnosti, a u razgovoru s Goranom Terzićem otkriva da stil njeguje i kroz glazbeno stvaralaštvo.

Glazba

Josipa Lisac (ŠRC Šalata): Dva i pol sata škole o ljubavi i životu

07.07.2019. Helena KezerićFoto: Monika Bračević / Muzika.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Subota navečer bila je bogata raznolikim društvenim događanjima, no moja je bila rezervirana za odlazak na Šalatu i koncert koji je tamo po prvi put održala glazbena diva Josipa Lisac.

Šalata je Josipi značajna zbog koncerata koje je tamo održao Karlo Metikoš po povratku sa svoje svjetske turneje sredinom šezdesetih. Posebno se ističe prvi od dva održana koncerta na kojem obilan pljusak nije potjerao okupljenu publiku. Josipa je dva i pol sata svog nastupa koncipirala kao svojevrsnu glazbenu školu o ljubavi i životu.

S Josipom Lisac jedan koncert nikad neće biti samo običan koncert. Vjerujem da će među jučerašnjom publikom biti onih koji će se žaliti na Josipine vokalne improvizacije u nekim pjesmama i njeno pričanje između istih, ali ono što treba shvatiti je to da Josipa ne gura što više pjesama u vremenski okvir koji joj je dan. Ona kroz glazbu priča priču o svom životu prožetu najdubljim emocijama. Josipa Lisac je neponovljiva umjetnica satkana od ljubavi prema Karlu Metikošu i glazbi.

Foto: Monika Bračević / Muzika.hr

Početak jedne lijepe večeri

Josipa se na pozornicu popela 15 minuta nakon najavljenog početka. U govoru pozdrava predstavila je članove benda i zahvalila im se, kao i tehničarima i publici. Koncert je započela moderniziranom elektro verzijom pjesme Makeup. U prvom dijelu programa čuli smo pjesme Boginja, O jednoj mladosti, Dok razmišljam o nama, 1000 razloga i Živim po svome. U tom dijelu najviše me se dojmila izvedba pjesme O jednoj mladosti obogaćena predivnim gitarskim solom.

U drugom dijelu večeri Josipi su se na pozornici pridružili gosti – harfistica Marija Mlinar i saksofonist Vojkan Jocić. Josipa izvodi tradicionalnu međimursku pjesmu Zvira voda kojoj je harfa dala neku nježnu i nostalgičnu boju. Ponovno sam osjetila trnce u cijelom tijelu. Slijedi Tebi putujem i Gdje Dunav ljubi nebo. Tu nas je Josipa ponovno ostavila bez daha, sve tri izvedbe jedna ljepša od druge, presječene su kratkim dokumentarcem o Mattu Collinsu.

Foto: Monika Bračević / Muzika.hr

Čarolija se privodi kraju

U završni dio koncerta ušli smo kroz pjesme Tu, Hir hir hir, Danas sam luda i Josipinu recitaciju Tadijanovićeve pjesme Sanjam kako idem pored tebe. Službeni dio koncerta završio je pjesmom Magla, za vrijeme koje je počela kiša što je ovoj predivnoj večeri dalo još ljepšu simboliku. Baš kao na koncertu Karla Metikoša, kiša je pozdravila i Josipin nastup na Šalati. Kao da je sam Karlo poslao kišu i poručio Josipi da je i on tu i da ju sluša.

Iznenađenjima nije bilo kraja, ono što publika nije mogla ni očekivati jest bis (jer Josipa ne vjeruje u biseve) – Josipa je prštala od sreće i razdraganosti pa smo imali prilike čuti Ležaj od suza i Ispočetka u funky štihu. Josipa se još jednom na kraju zahvalila svima i napustila pozornicu.

Foto: Monika Bračević / Muzika.hr

Diva neponovljivog kalibra

Josipa Lisac. Umjetnica koja neprestano stvara i zrači ljubav. Čak i za vrijeme nastupa ona se poigrava s aranžmanima pjesmama i pomiče vlastite granice. Izlazi iz zone komfora (Makeup) i daje cijelu sebe pred publikom, svaku svoju boju daje u izvedbu pjesme. Posjeduje nevjerojatnu vokalnu kontrolu, za nju kao da je vrijeme stalo, ona posjeduje mladost duše koja se osjeća kroz njenu personu. Osim što svojoj publici daruje glazbu i emocije, ona nas uči kako voljeti.

Njeni nastupi nisu samo koncerti, ona svoje priče ispreplete dozom humora, nama daje uvijek više od onoga po što smo došli. Daje nam iskrenost, ranjivost, kroz svoje pjesme pruža nam srce na dlanu. Tko je spreman sve to primiti i nositi u sebi, sretan je jer je prepoznao malenog glazbenog Godota koji se pojavio pred njim.

Više od toga ne može se poželjeti.


Nakon što sam većinu teksta poklonila neponovljivoj divi, jednoj i jedinstvenoj Josipi Lisac, imam potrebu još nešto reći. Svjesna sam toga da oni važni pojedinci, na koje se to odnosi, ovo neće pročitati, ali ovo je nešto što me smeta već neko vrijeme. Pričanje za vrijeme koncerta. Glasno hihotanje za vrijeme vrlo emotivnog koncerta, neprimjereno ponašanje za vrijeme koncerta dive Josipe Lisac. Ne samo Josipe Lisac, bilo kojeg izvođača.

Određeni koncerti traže određeno i primjereno ponašanje. Zapitajte se iz kojeg razloga dolazite na koncerte. Ako je to slušanje glazbe, onda odlično. Ako vam je jedino važno da budete viđeni ili ste pak za vrijeme emotivnog koncerta odlučili razmjenjivati fotografije s mora i svoje djece, radite to u tišini. Ako ste odlučili za vrijeme koncerta fotografirati s blicem tuđe stražnjice i suknje, možda je najbolje da sjedeći put ni ne izađete iz kuće.

Postoji nešto što se zove poštovanje prema umjetniku i poštovanje prema drugim ljudima oko vas koji su također platili kartu i žele u miru pogledati i poslušati koncert. Jako je tužno ponašanje kojem sam kod pojedinaca svjedočila jučer. Nedostatak osnovnih manira i poštovanja viđamo na svakom koraku svakog dana. Voljela bi da barem za vrijeme koncerata budemo malo obzirniji i kulturniji.

S ovim mislima i lijepim uspomenama punog srca se opraštam od vas do nekog novog glazbenog putovanja.

(Visited 527 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(14 votes, average: 4.214 out of 5)

Komentari