Glazba

Josipa Lisac virtualno: Neobičan izvještaj za neobična vremena

Screenshot koncerta
Vrijeme čitanja: 4 minute

Virtualna Josipa Lisac dočekala me u sobi koja miriše na tamnu čokoladu i crvene naranče. Povremeni život u dvoje ispunio je tu sobu najljepšim uspomenama, a sada je bio red na to da glazba Josipe Lisac ostavi traga u tim bijelim zavjesama, da se sakrije u škripavom parketu i ostane odzvanjati zrakom još danima.

Nikad mi nije bilo na kraju pameti da ću koncert Josipe Lisac gledati sa slušalicama na ušima i laptopom u krilu, dok on u suprotnom kutu, sa svojim slušalicama za stolnim računalom, prati novosti u svijetu biciklizma. Vrijeme prilagodbe dovelo nas je u situacije koje nismo željeli, ali naučilo nas je novim dimenzijama razumijevanja, nekim novim oblicima ljubavi i vještinama preživljavanja.

josipa lisac
Screenshot koncerta

Josipa Lisac u mom domu

Skrušeno sam pozdravila prve taktove pjesme To je ono što me čini sretnom, znajući da Josipa Lisac zaslužuje mnogo više od te naše skromne sobe i da je vrlo nezahvalno što smo zajedno u improviziranim uvjetima. Ipak, nekako, u dubini duše, osjećala sam kako bi Josipa iznimno cijenila to što je dijelom onog što mene čini sretnom i što u tom trenutku nisam trebala baš ništa drugo na svijetu.

Filmski početak koncerta s To je ono što me čini sretnom donio je novi, nostalgičan aranžman, a Josipina magična izvedba zvučala je poput lijepe i tužne uspomene koja se povlači po zraku u sobi punoj sutona. Nakon toga se probudila Boginja odjevena u jazz.

Josipa Lisac
Screenshot koncerta

Josipa se obratila svojoj publici, kao što bi to učinila i da smo u nekoj dvorani, samo što nas ovog puta nije mogla vidjeti. Uz nekoliko pošalica predstavila je svoj prateći bend vrsnih glazbenika i dugogodišnjih suradnika. Podsjetila nas je na to da nas glazba drži sve zajedno u zagrljaju, spominjala je muzičku auru i pričala o ljubavi. Hrabrila nas je i molila da se prepustimo glazbenoj igri koju je pripremila za sve nas, ma gdje bili. I bili smo na svim stranama svijeta razbacani i u strahu od nesigurnosti koju donosi sutra, ali svatko od nas je u sebi našao trenutak mira, sreće i ljubavi uz Josipu. Pa makar samo virtualno.

Neke tuge ostaju sakrivene

Josipa je probudila Jednu mladost, sjetila me na moju i na to kako sam baš na Josipinom posljednjem koncertu na Šalati vidjela nekog tko danas više nije s nama i tko je otišao prebrzo. Sjetila me na moju mladost s njim i na to kako ću neke tuge zauvijek nositi sa sobom tiho i sakriveno. Neke tuge su samo moje.

Josipa Lisac
Screenshot koncerta

Tugu je ispratila sreća pa sam se zanjihala uz Tisuću razloga usmjerivši optimističan pogled prema drugom kutu sobe, onom biciklističkom, a moj pogled je presreo nježan osmjeh, znatiželja iz oči boje divljih kestena i ruka koja pruža dvije očišćene mandarine.

Smije li se jesti za vrijeme online koncerta?

Čudna neka pitanja ruju se u mojoj glavi pa skroz blesavo okolišam nad očišćenim mandarinama dok traje Josipin poetski kutak. Je li to manjak poštovanja ako jedem za vrijeme online koncerta? Da smo u klubu ili nekoj dvorani, bila bi streljana pogledom – s punim pravom. Ostavljam ih sa strane.

Svi znaju kako Josipini koncerti sadrže barem jedno čitanje poezije, a virtualni koncert za Valentinovo imao je čak dva čitanja! Pjesma Side Košutić posvećena je svima koji više nisu s nama, a stihovi Romane Brolih modernijem, virtualnom, obliku ljubavi. Nakon drugog čitanja osjećalo se kako ulazimo u završni dio “druženja”. Tellierovska izvedba pjesme Daleko upisala se pod drugi najdraži mi trenutak ovog virtualnog koncerta.

Screenshot koncerta

Zaredale su se Gdje Dunav ljubi nebo, Make-up obogaćen japanskim zvucima, eksperimentalni Hir, Magla, Danas sam luda, Ležaj od suza i simboličan kraj uz Ispočetka. Josipa je još jednom predstavila glazbenike i zahvalila se na odanosti i ljubavi koju je osjetila, iako nije mogla vidjeti ozarena lica ispunjena emocijama.

Nema gužvanja prema izlazu, nervoznih lica pred garderobom, nema slučajnog susreta dragih ljudi. Samo jedan klik je bio dovoljan da se vratim u svoju nesigurnu stvarnost. Konačno su mandarine došle na red, a glavni lik iz biciklističkog kutka sobe dobio je zagrljaj.

Talent koji ima malo tko

Već smo bezbroj puta pisali o tome zašto smo sretni što imamo priliku odrastati i živjeti uz glazbu Josipe Lisac. Možda je ovaj virtualni koncert osvijestio mnoge o Josipinom talentu koji malo tko ima. To nije ni njezina skromnost niti glazbeni talent, njezina persona i energija, čak ni njezina maestralna kontrola nad vokalom – to je prilagodba. Možete li zamisliti koje i kakve promjene je Josipa Lisac morala proći kako bi ostala na vrhu, kako bi zadržala relevantnost i kvalitetu? Koliko se stvari promijenilo od 1969. do danas i koliko je teško ostati zapažen, jedinstven i neponovljiv u današnjem svijetu ludih različitosti?

Koliko god to teško bilo, Josipa to radi prirodno, s nevjerojatnim senzibilitetom i iskrenom emocijom. Ona je pokorila vrijeme, vrijeme za nju više ništa ne znači jer je otkrila tajnu vječne mladosti. Ta vječna mladost utkana je u pjesme koje će živjeti u uspomenama njezine publike. Tebe, mene i svih onih koji su bili uz nju, pa čak i virtualno.

Ne preostaje drugo nego čestitati Josipi na njezinom prvom, i vrlo uspješnom, virtualnom koncertu. Zahvaliti organizacijskom timu na predivnim vizualima, odličnom zvuku i sveukupnom dojmu koji je u rangu nastupa svjetskih glazbenih imena u trenutku ‘novog normalnog’ (mrzim taj izraz). Draži su nam koncerti uživo, ali sutra je daleko i nepoznato, pristat ćemo na sve što nam se nudi, samo da smo zajedno.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari