Film

Jutro u kinu uz Gorana Paskaljevića i “Zemlju bogova”

zemlja bogova
Foto: press/ "Zemlja bogova"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 30. studenog u 10 sati na repertoaru Art-kina će se ponovno naći novi film Gorana Paskaljevića, „Zemlja bogova“, koji je svoju premijeru imao na Ljetnom Art-kinu. Ovog puta film stiže u sklopu programa „Jutro u kinu“ uz kavu s autorom. S redateljem će nakon filmske projekcije razgovarati spisatelj Enver Krivac.

Drama „Zemlja bogova“ (Dev Bhoomi) prva je srpsko-indijska koprodukcija snimana u Indiji na Himalaji, a film redatelj smatra svojim najintimnijim postignućem. Svoju je svjetsku premijeru doživio na Toronto filmskom festivalu, a nagrađen je i na filmskom festivalu u Bariju – Bif&st 2017. nagradom Grand Prix.

Film prati muškarca Rahula, koji se nakon četrdesetogodišnjeg odsustva vraća iz Engleske u svoje rodno selo na Himalaji. Tu zatiče svijet pun predrasuda u kojem žene nemaju pravo odlučivati o vlastitim sudbinama, a mora se suočiti i sa stvarima iz prošlosti koje je smatrao davno zaboravljenima.

Glavnu ulogu u filmu tumači Victor Banerjee, indijski glumac koji je poznat i svjetskoj publici po svojoj ulozi u filmu „Put u Indiju“ Davida Leana iz 1984. godine.

Goran Paskaljević jedan je od najcjenjenijih europskih nezavisnih redatelja. Snimio je preko 40 dokumentarnih i igranih filmova. Godine 2001. istaknut je kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide-u. Njegovu su cjelovitu retrospektivu predstavili Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 2008. godine i Britanski filmski institut u Londonu 2010. godine. U sklopu izložbe predstavljena je i publikacija o njegovom radu na engleskom jeziku, „The Cinema of Goran Paskaljević“, koja se može posuditi u specijalnoj filmskoj Knjižnici Art-kina.

Među brojnim nagradama i nominacijama, Paskaljević je 1976. nagrađen Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu te Posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Berlinu za film „Čuvar plaže u zimskom periodu“. Nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu zaradio je 1980. godine filmom „Poseban tretman“. Publika Festróia – Tróia međunarodnog filmskog festivala nagradu je dodijelila filmu „Optimisti“, 1992. godine publika Venecijanskog filmskog festivala nagradila je njegov film „Tango Argentino“, a 1998. godine stigla je i nagrada FIPRESCI za „Bure baruta“.

„Zemlja bogova“ se može pogledati u srijedu, 29. studenog u 20 sati te u sklopu programa „Jutro u kinu“ uz gostovanje redatelja u četvrtak, 30. studenog u 10 sati.

Be social

Komentari