Film

Kino Europa domaćin je prve Noći europske kinematografije

noć europske kinematografije
Foto: press Kino Europa
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kino Europa u utorak, 4. prosinca 2018. u 20 sati bit će domaćin prvog izdanja Noći europske kinematografije, a svečanu proslavu obilježit će besplatna projekcija poljskog filma Hladni rat hvaljenog redatelja Pawela Pawlikowskog.

Noć europske kinematografije (European Cinema Night) novi je projekt Kreativne Europe – potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU sudjeluju u manifestaciji, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku.

Odabrana 34 kina u 27 država

Jedan od najboljih filmova godine Hladni rat vodi nas u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih 50-ih. Između pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule razvija se snažna romansa. Oni su potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo. Ova nemoguća ljubavna priča nominirana je za čak pet Europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem u Cannesu.

Foto: press Kino Europa

Posebno smo ponosni što je na filmu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.  Nakon projekcije slijede razgovor s gostima i prigodni domjenak.

Noć europske kinematografije jedinstvena je manifestacija koja će poprimiti specifična obličja na 34 različite lokacije. Svako od 34 događanja organizira po jedno kino-domaćin, koje je međunarodno priznati član mreže europskih kina Europa Cinemas. U slučaju Hrvatske čast je pripala kinu Europa, najpopularnijem zagrebačkom nezavisnom kinu koje je 2016. osvojilo Nagradu za najbolji program koju dodjeljuje gore spomenuta mreža.

Besplatan ulaz na projekciju

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju, a ukupan iznos koji su hrvatski korisnici uspjeli osigurati od 15. rujna 2008. do 22. studenoga 2018. iznosi 6,467.144 eura.

Foto: press Kino Europa / “Hladni rat”

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske ured je u čijem je fokusu promidžba Potprograma MEDIA Europske komisije i informiranje o njemu. Pruža niz mogućnosti za financiranje filmskih i televizijskih projekata, videoigara i aktivnosti, od edukacije, preko razvoja, do distribucije na filmskim sajmovima, revijama i festivalima.

Ulaz na svečanu proslavu Noći europske kinematografije i projekciju poljskog filma Hladni rat Pawela Pawlikowskog besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj ulaznica je ograničen i dostupan do popunjenja dvorane.

Noć europske kinematografije realizira se uz financijsku podršku Europske komisije i potprograma MEDIA, te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Be social

Komentari