Film

Kino Europa sutra zatvara svoja vrata, otkazuje se sav daljnji festivalski program

Foto: Facebook.com/Kino-EUROPA-38415356663/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kino Europa u nedjelju, 7. travnja, zatvara svoja vrata. Barem je tako odlučila u petak, 5. travnja, uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, piše tportal.

Sutra je u Kino Europa trebao početi Festival tolerancije, a prema navodima tportala, on se neće održati – isto kao ni Subersive Film festival u svibnju te Animafest u lipnju.

Prema dostupnim informacijama, djelatnici ZFF-a su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu.

Radovi od šest mjeseci

U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ‘poduzet će se daljnje pravne radnje’. Sročeno je i detaljno obrazloženje.

– S obzirom da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta – stoji u dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića, uz dodatak da je predviđeno vrijeme trajanja radova ‘šest mjeseca’.

Za tportal Matić je izjavio:

– Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku – rekao je Matić te nastavlja:

Što će biti s djelatnicima?

– Nitko nam ništa nije rekao, ne znamo ni što ćemo sa svojih 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što ćemo s opremom, što ćemo s drugim manifestacijama… Naprosto smo u šoku, iako smo pretpostavljali, ali smo mislili da će doći barem do nekakve komunikacije. Ovo je naša prva reakcija, jedino što možemo napraviti ne bi li se javnost senzibilizirala, ne bi li nas netko iz Grada pozvao na sastanak i razgovarao s nama o budućnosti kina sa 100 tisuća posjetitelja godišnje i o budućnosti 45 djelatnika, nakon 11 godina krvavog posla kojeg smo odradili – govori Matić za tportal.

Gradski ured za imovinsko-pravne poslove dobio je od Kino Europa 5. listopada prošle godine prvi zahtjev za produljenje ugovora, ali od onda nema nikakvih odgovora.

Matić za tportal navodi da Kino Europa košta Grad Zagreb nula kuna, a sva sredstva koja uprihoduju ulažu dalje u kino te navode da ni u kakvom proračunu nije predviđen novac za renoviranje kina.

Dodajmo kako je za danas na Facebooku najavljen događaj okupljanja građana od 19 sati ispred kina Europa kako bi točno saznali što se dešava s omiljenim zagrebačkim kinom.

Be social

Komentari