nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Film

Kino Europa za svoj 95. rođendan pokrenulo internetsku platformu

Foto: facebook.com/kinoeuropazagreb
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kultno zagrebačko kino Europa slavi svoj 95. rođendan. Naime, kino je započelo s radom 8. travnja 1925. godine, i to svečanom projekcijom filma Nibelunzi Fritza Langa te domaćeg filma Dalmacija, zemlja sunca.

Zgradu kina sagradila je imućna zagrebačka obitelj Müller, prema kojoj se zove i jedna od kino dvorana, a koja je za cilj imala napraviti najmodernije i najljepše kino na ovim prostorima. Kino je nekoliko puta kroz povijest mijenjalo ime, a naziv Europa nosi od devedesetih godina 20. stoljeća. Od 2008. godine kinom upravlja Zagreb Film Festival čime je zgrada kina postala i dom zagrebačkog festivala. Iako je u lipnju prošle godine kino iznenadno zatvoreno, ZFF je nastavio raditi kako bi publici i dalje mogao pružiti sadržajan i kvalitetan filmski program.

Nova online platforma

Pored nedavno pokrenute platforme croatian.film, ZFF je povodom rođendana kina Europa predstavio i Kino Europa Online na kojem nudi suvremene međunarodne autorske filmove, koji su od 2008. do 2019. godine bili dio redovnog repertoara.

Gledatelji mogu birati između pedesetak filmova različitih žanrova koji obuhvaćaju filmove suvremenih autora poput Rubena Östlunda i Asghara Farhadija, ali i novih redatelja proteklog desetljeća kao što su Lászlo Nemes, Benedikt Erlingsson i Juho Kuosmanen. Isto tako, na platformi su dostupni i pobjednički festivalski filmovi poput Kvadrat Rubena Östlunda koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu te Saulov sin Lászla Nemesa kojeg su festivalski uspjesi doveli do Oscara za najbolji strani film 2016. godine. Kino Europa Online donosi i neke od najpopularnijih filmskih naslova za djecu i mlade kao što su Moja sestra mršavica Sanne Lenken i animirani filmski hit Moj život kao tikvica Claudea Barrasa.

Dostupnost

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr na kojoj će biti moguće pratiti vijesti i preporuke tjedna dok će se cijene najma filma kretati od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK). U idućih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova. Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

(Visited 288 times, 1 visits today)
Be social

Komentari