Film

Kinolektira u kino Europa donosi bizarnu ljubavnu priču “Divlji u srcu”

Foto: Kino Europa press
Vrijeme čitanja: 2 minute

srijedu, 28. lipnja u 20:30 sati u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se bizarna ljubavna priča ‘Divlji u srcu’ (‘Wild at Heart’, 1990.) redatelja Davida Lyncha s Laurom Dern i Nicolasom Cageom u glavnim ulogama nesuđenih ljubavnika Sailora i Lule.

1990. bila je odlična godina za kultnog redatelja poznatog po filmovima ‘Plavi baršun’, ‘Čovjek slon’ i ‘Mulholland Drive’ – samo mjesec dana nakon što je TV-serija ‘Twin Peaks’ premijerno prikazana na ABC-u, ‘Divlji u srcu’ osvojili su Zlatnu palmu na Filmskom Festivalu u Cannesu. 25 godina nakon što je stanovnike dražesnoga sjeverozapadnog gradića Twin Peaks zapanjilo šokantno ubojstvo maturalne kraljice Laure Palmer, kultna serija ponovno je emitirana na HBO-u, a kontroverzni film ‘Divlji u srcu’ snimljen prema istoimenom romanu Barryja Gifforda o bezuvjetnoj ljubavi Sailora i Lule u međuvremenu je stekao status filmskog klasika.

Sailor je mladić koji je upravo odslužio dvije godine zatvora zbog ubojstva iz nehata, a Lula djevojka čija je čast spašena tim zločinom iz strasti. Lulina majka razjarena je obnovom njihove veze, pa se Sailor i Lula odlučuju na bijeg iz rodne Sjeverne Karoline, na dugu vožnju kabrioletom bez određenog cilja, prema Zapadu… Tijekom svojeg putovanja američkim Jugom sreću čitav dijapazon živopisnih likova, od tajanstvene Perdite Durango do zastrašujućeg Bobbyja Perua, koji ih čekaju ondje gdje prestaje cesta.

Ova ljubavna priča/film ceste s aluzijama na ‘Čarobnjaka iz Oza’ i filmove Elvisa Presleya, svojevrsna je camp verzija ‘Romea i Julije’. Prema Lynchu, glavna tema filma je „pronalaženje ljubavi u paklu“, dok je pisac Barry Gifford pun riječi hvale za ovu „veliku mračnu glazbenu komediju“. Adaptaciju Giffordova najpoznatijeg romana odlikuje Lynchev specifičan redateljski stil upečatljiv po nadrealnim elementima i jedinstvenoj, mračnoj atmosferi kombiniranoj s pomno odabranom glazbom.

Bizarna priča o dvoje mladih koji su “divlji u srcu” osvojila je (uz spomenutu Zlatnu palmu) niz prestižnih nagrada, a Diane Ladd za ulogu Luline majke nominirana je za Oscara u kategoriji sporedne ženske uloge.  David Lynch dao je filmu svoj prepoznatljiv pečat nizom tjeskobnih situacija i mračnih maštarija, te osebujnim načinom na koji scenama najžešćeg nasilja daje smiješan obrat i grotesknu perspektivu.  Willem Dafoe utjelovljuje Bobbya Perua, a pojavljuje se i čitav niz Lynchevih omiljenih glumaca poput Isabelle Rossellini (kao Perdita Durango), Harryja Deana Stantona (ovo im je prva zajednička filmska suradnja) i zvijezda ‘Twin Peaksa’ Sheryl Lee (Laura Palmer), Grace Zabriskie, Sherilyn Fenn itd.

Ulaznice za projekciju filma ‘Divlji u srcu’ mogu se nabaviti na blagajni kina Europa ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.

Be social

Komentari