Knjige

Knjiga u nešto drugačijem obliku

Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: screenshot
foto: screenshot

Prema UNESCO-voj definiciji, knjiga je ukoričena publikacija koja sadrži najmanje 49 stranica. Većina je naviknuta da pojam knjige podrazumijeva fizičku, ukoričenu i papirnatu tvorevinu posebnog opojnog mirisa i teksture stranica koje nas svojim sadržajem tjeraju da ih ne ispuštamo iz ruku. Ipak, razvojem tehnologije sama je knjiga poprimila mnogobrojne varijacije. Tako se one danas mogu čitati u online obliku preko ekrana ili pak kao domišljate makete. Američka autorica  Margaret Couch Cogswell ove je godine izdala knjigu Book Play, svojevrsni domišljati vodič o izradi knjiga na preko dvadeset različitih načina. Book Play navodi  primjere brojnih djela preobraženih u potpuno drugačije oblike. Iako je i autoričina prvotna predodžba o knjizi podrazumijevala fizički oblik iste, Cogswell je za huffingtonpost.com izjavila kako je shvativši da knjiga može biti trodimenzionalna tvorevina, odlučila pretočiti svoje misli o tome u novo djelo.

Domišljati i gotovo nevjerojatni oblici knjiga ubrajaju takozvane nosive knjige. Primjer je priča Beloved Idiots (Voljeni idioti),  izrađena u nekoliko oblika krune. Priča Pencil Birds (Olovke ptice) napisana je na tvorevini od papira i olovke koji zajedno oblikuju pticu. Objekt ptice priča priču i ona nakon završetka može ‘odletjeti’. Umjetnik Frank Brannon svoju je priču Sentinels izradio na četrdeset drvenih slapova. Oni svojom pojavom osnažuju tekst, a priča se mora čitati vertikalno. Kao najneobičniji oblik knjige predstavljeno je djelo A Journal of Random Thoughts (Dnevnik slučajnih misli) u kojem se priča oblikuje na način da se u drvenu tvorevini nalik na kotač stavi velika količina napisanih riječi. Fizička snaga pokreće svojevrsni kotač te izrazi tako nasumično padaju i priča se tvori sama od sebe – slučajno.

foto: screenshot
foto: screenshot

Osim spomenutih varijacija knjige, Book Play sadrži i brojne druge primjere za koje se autorica Couch Cogswell nada kako će barem nadahnuti publiku u pronalasku vlastite kreativnosti za slične književne projekte.

Be social

Komentari